Sveti Đorđe daleko od fudbalske aždaje

Vreme čitanja: 3min | pon. 31.08.20. | 14:26

U pitanju klub sa odličnom infrastrukturom, pogodnom za razvoj mladih igrača, ali seniorski sastav ne izaziva preveliki respekt

Svega 17 godina postojanja, bez meča na međunarodnoj sceni. Najbolji uspeh u istoriji kluba dva finala Kupa Moldavije i drugo mesto, osvojeno u prošloj sezoni. Jasno je da je Partizan idealno prošao na žrebu za drugo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope, gde će odmeriti snage sa moldavskim Sfintul Georgeom (Sveti Đorđe u prevodu na srpski jezik). Crno-beli će biti gosti 17. septembra, ali to ni u najmanjoj meri neće uticati na njihove šanse za očekivani prolaz u treću rundu kvalifikacija (žreb sutra od 13.00).

Iako po kvalitetu tima ne zaslužuju neki preveliki respekt, Sfintul George je klub sa najvećim razvojem u moldavskom fudbalu. Dobio naziv po pravoslavnom manastiru Sveti Đorđe, koji je simbol grada Suručenija, s obzirom da datira još iz 1785. godine. Od svog osnivanja 2003. godine pet godina je funcionisao praktično kao fudbalska akademija, sa preko 200 talentovanih igrača, a kada je tim uzrasta do 18 godina 2007. postao šampion Moldavije odlučeno je da se formira seniorski satav, koji je počeo takmičenje u drugoligaškom rangu takmičenja.

Izabrane vesti

PARTIZAN IDE U GRUPNU FAZU LIGE EVROPE, KVOTA 3,00

Pošto je imao ubedljivo najbolju infrastrukturu u drugostepenom takmičenju, posedovao dva terena, jedan sa veštačkom travom, kao i veliku dvoranu na 1.000 kvadratnih metra za treniranje u zimskim uslovima, Sfintul George je već u sezoni 2009/2010. dobio licencu za učešće u najvišem rangu takmičenja. Bez obzira što je prethodno bio 11. u Drugoj ligi. U najvišem rangu se zadržao četiri sezone, a onda je ponovo bio drugoligaš u narednih pet. Povratak u elitu dogodio se 2017. godine i od tada kreću najveći uspesi u kratkoj istoriji kluba.

Sfintul George je prošlu sezonu završio na drugom mestu iza neprikosnovenog Šefira iz Tiraspolja, a u aktuelnoj sezoni se nalazi na trećoj poziciji, sa bodom manje od Petrokuba, kojeg je pre samo nekoliko dana na startu kvalifikacija za Ligu Evrope kao gost eliminisao TSC iz Bačke Topole.

Lider tima je iskusni napadač Roman Volkov (33), koji je na sedam utakmica u prvenstvu postigao četiri gola i ostvario isto toliko asistencija. Volvov je promenio dosta klubova u rodnoj Belorusiji, a u Suručeni je stigao u martu ove godine i odmah pokazao kvalitet. Važan deo ekipe predstavljaju i ofanzivni vezisti Viktor Stina i Aleksandru Suvorov, baš kao i Petru Ojog. Iskusni Suvorov (33) je zadužen i za izvođenje jedanesteraca. Ove sezone ih je dao već tri, pa ima identičan učinak kao i Volkov.

Odbrana ima zavidnog iskustva i njom komandije vremešni Andrej Novicov (34), koji igra u tandemu sa Maksimom Fokšom (28). Jedan od ključnih igrača u veznom redu je Ukrajinac, koji je ponikao u Černomorecu Jevgen Smirnov, mada on po potrebi može da igra i u poslednjoj liniji. Mladi trener Sergej Čebotari važnu ulogu daje i Senegalcu Sidiju Sanji, a tu su i Eugen Slivka i Vitali Plamadeala, kao i mladi Dmitri Mandričenko. Bočne strane u odbrani drži ruski bekovski par Sergej Svinarenko i Igor Bondarenko.

Trener Čebotari ima samo 39 godina i praktično je i on izdanak Sfitnul Georgea, s obzirom da mu je ovo prvi klub u karijeri. Ipak, u klubu je od aprila 2018. godine i pod njegovim vođstvom su su ostvareni svi najveći uspesi kluba. Preferira formaciju 4-2-3-1, koja često prelazi u 4-1-4-1, kao što je bio slučaj u Soligorsku gde su Moldavci slavili nakon boljeg izvođenja jeadanaesteraca.

Ništa pomenuto ne bi trebalo da zabrine stručni štab Parnog valjka, s obzirom da će sve na ovom meču u potpunosti zavisiti od izdanja Partizana, koji je apsolutni favorit za prolazak u narednu fazu takmičenja.



tagovi

Sfintul GeorgeSergej Čebotari

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara