Mile Svilar (©AFP)
Mile Svilar (©AFP)

Svilar dočekao svojih pet minuta i sa sedam odbrana kupio De Rosijevo poverenje

Vreme čitanja: 3min | pon. 19.02.24. | 11:02

Srpski čuvar mreže istisnuo Ruija Patrisija sa gola Rome, trener rimskog kluba ga veliča posle odlične partije protiv Frozinonea: "Spasao nas je, imaće prostor koji zaslužuje!"

Po dolasku na Rominu klupu Danijele De Rosi doneo je određene promene, kako u igri tako i unutar samog tima, a jedna od njih tiče se golmanske pozicije. Otkako je leta 2021. godine doveden Rui Patrisio bio je nedodirljiv među stativama rimskog kluba, ali je promenom trenera i njegov status prvog čuvara mreže ozbiljno doveden u pitanje. Uzdrmao ga je Mile Svilar.

Povremeni srpski reprezentativac je u jesenjem delu sezone kod Žozea Murinja branio isključivo u kupovima - jedan nastup u Seriji A - te nije bilo iznenađenje što se u prvom meču šesnaestine finala Lige Evrope protiv Fajenorda (1:1) našao u startnoj postavi, međutim, i te kako je privuklo pažnju fudbalske javnosti u Italiji to što se sinoć, u ligaškoj utakmici na gostovanju Frozinoneu (3:0), ponovo našao među stativama.

Izabrane vesti

Ako je za druge De Rosijeva odluka bila iznenađujuća, za 24-godišnjeg Srbina pak nije. Spremno je Svilar dočekao ukazanu priliku i posle vrlo dobre partije u Roterdam gde je zabeležio pet odbrana pružio je još impresivniju u malom lokalnom derbiju. Iako je na prvi pogled Roma ostvarila rutinsku pobedu na Benito Stirpeu, ne bi do nje Vučica stigla bez drame da nije bilo Svilara. Momak ponikao u Anderlehtovoj akademiji napravio je sedam odbrana i po ocenama mnogih italijanskih dnevnih listova poneo titulu igrača utakmice.

Od pomenutih sedam odbrana posebno se istakla ona iz sredine prvog poluvremena kada je Mile vanserijskom intervencijom sprečio Frozinone da povede. Matijas Soule, koji je tada odapeo praćku sa dvadesetak metara, već je video loptu u golu, ali Svilar ju je vrhovima prstiju usmerio pored stative i omogućio svom timu da petnaestak minuta kasnije povede.

Otud i pohvale Danijelea De Rosija, koji je u izjavi posle meča najavio da će 24-godišnjak i u narednom periodu stajati među stativama rimskog kluba.

"Svi su bili loši večeras, posebno u prvom poluvremenu. Svi izuzev Svilara. Još jednom, Mile je demonstrirao da prolazi kroz pozitivan period. Spasao nas je u prvom poluvremenu i sada će imati prostor koji zaslužuje u postavi."

Odluku da na drugoj uzastopnoj utakmici na klupi ostavi Patrisija, koji je u prethodne dve i po godine, često i bez pokrića, uživao poverenje svog sunarodnika Murinja, De Rosi je obrazložio kratko i jasno. Svilar je trenutno jednostavno - bolji.

"Obojica golmana su vrlo dobri. Trenutno je Svilar u dobroj formi i zato želim da mu dam malo samopouzdanja i stabilnosti. Zbog toga on igra", poručio je legendarni vezista.

Pojedini italijanski mediji čak pišu da bi Patrisio na leto, kada mu istekne ugovor sa Romom, mogao da napusti Večni grad. Pre četiri dana je ušao u 37. godinu života i ionako je tek povremeno uspevao da ponovi partije iz Vulverhemptona, te je za očekivati da Roma na aktuelne sezone sa novom jedinicom dočeka novu takmičarsku godinu. Deluje da bi Svilar mogao da bude taj koji će je naslediti.


tagovi

RomaMile SvilarDanijele De RosiRui Patrisio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara