Evan Ferguson (©Reuters)
Evan Ferguson (©Reuters)

Svrake videle na delu sledećeg Galeba od 100.000.000 - Evana Fergusona (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sub. 02.09.23. | 20:27

Het-trik mladog napadača Brajtona u velikoj pobedi nad Njukaslom

Očekivao se vatromet u sudaru Brajtona i Njukasla, posebno jer su oba tima doživela poraze u prethodnom kolu, Svrake izgubile i dva vezana duela u Premijer ligi (doduše od Sitija i Liverpula). Na kraju je šou ukrao mladi napadač Galebova Evan Ferguson, koji je pokazao da ga čeka blistava budućnost u Premijer ligi. Zabeležio je het-trik protiv predstavnika engleskog fudbala u Ligi šampiona, sa samo 18 godina pokazao zavidne sposobnosti i povukao četu Roberta De Zerbija ka ogromna tri boda - 3:1.

Nema dileme, biće Ferguson sledeća velika stvar sa AmEks stadiona. Ako je Mojzes Kaisedo otišao u Čelsi za preko 130.000.000 evra sa bonusima, za koliko bi Brajton mogao da napusti mladi Irac, koji sigurnim koracima izrasta u gol-mašinu? Već su se spominjale vrtoglave cifre, navodno ga je Totenhem želeo kao zamenu za Harija Kejna, a Galebovi tražiti tričavih 140.000.000 evra za njegove usluge. S obzirom kako igra i kako izgleda transfer tržište poslednjih godina, čini se da je samo pitanje vremena kada će neko ispuniti uslove kluba sa juga Engleske.

Izabrane vesti

Izrastao je Brajton zaista u pravu prodavnicu fudbalskih bisera. Pronalazi ih na najrazličitijim krajevima sveta i preprodaje po visokim cenama. Koliko je dobro mesto za afirmaciju u Premijer ligi, pokazuje i podatak da je Ferguson odbio da pređe u Liverpul iz matičnog Bohemijansa pre dve i po godine, zato što je želeo samo u Brajton, svestan da će dobiti mnogo više prostora, pa samim tim i idealnu priliku za razvoj.

Ali osim što Brajton fantastično pronalazi talente i još bolje ih preprodaje, sve su ozbiljniji i rezultati ovog kluba. Pokazatelj je večerašnji trijumf nad Njukaslom, koji je sastavljen da se bori u Ligi šampiona i makar ponovi izvanredan uspeh iz minule sezone, kada je kao četvrti na tabeli Premijer lige i izborio elitno takmičenje.

Ferguson je pronalazi rupe u inače savršeno funkcionalnom sistemu Edija Haua. Pokazao da već ima istančan njuh za golove, ali i sjajne fizičke i tehničke sposobnosti za svoj uzrast. Da odlično barata loptom, ima brzinu, snagu i da po svemu podseća na Harija Kejna - najboljeg strelca u istoriji Totenhema i engleske reprezentacije, drugog na večnoj listi najvećih golgetera u Premijer ligi. A tek sredinom oktobra puni 19 godina. U njegovom uzrastu i Kejn se kalio po pozajmicama.

Nekoliko je zaista fascinantnih podataka vezano za Ferugsonov het-trik Svrakama. Tek je četvrti igrač u 21. veku koji je postigao tri gola na jednom meču Premijer lige sa 18 ili manje godina, posle Krisa Bart Vilijamsa, Majkla Ovena i Robija Faulera. Interesantno je da se dosad samo dva puta u Premijer ligi desilo da tri fudbalera postignu het-trik u jednom danu: pre napadača Brajtona to su uradili Erling Haland (protiv Fulama) i Hjong Min Son (protiv Barnlija). Prethodno su to 1995. izveli Robi Faulera, Alan Širer i Toni Jeboa.

A kako je došlo do zadivljujućeg het-trika mladog Evana Fergusona?

Igrao se 27. minut kada je načeo Svrake. Nik Poup je loše ispucao loptu, usledila je akcija po desnoj strani od koje se Njukasl nekako odbranio. Ipak, odbitak je na preko 20 metara od gola prihvatio Bili Gilmur i snažno opalio po lopti, Poup je intervenisao, ali nije uspeo da ukroti loptu. Otkotrljala se do Fergusona koji se rutinski upisao u listu strelaca.

Do poluvremena nije bilo promene rezultata, a onda kao da je Kejnov duh ušao u mladog napadača. Bio je ovo pravi gol u stilu Totenhemove legende. Dobio je loptu na oko 20 metara od protivničkog gola, okrenuo se i video da ima dovoljno prostora da okuša desnicu. Namestio se na šut i poslao pravi projektil u mrežu nemoćnog Poupa za 2:0 na AmEks-u.

A samo tri minuta kasnije Ferguson se postarao da mu po poslednjem zvižduku pripadne lopta, da je ponese kući i stavi u vitrine zbog impozantnog het-trika. Ovoga puta je imao i malo sreće, pošto je lopta posle njegovog šuta sa ivice kaznenog prostora zakačila nekog od defanzivaca Njukasla, promenila smer i prevarila golmana.

Bilo je jasno da je Njukasl gotov, ali je u sudijskoj nadoknadi ipak došao do utešnog pogotka, pošto se Kalum Vilson upisao na asistenciju Šona Longstafa.

PREMIJER LIGA – 4. KOLO

Petak

Luton - Vest Hem 1:2 (0:1)

/Andersen 90+2 - Bouven 37, Zuma 85/

Subota

Šefild junajted - Everton 2:2 (2:1)

/Arčer 33, Pikford 45+3 - Dukure 14, Dandžuma 55/

Brentford - Bornmut 2:2 (1:1)

/Jensen 7, Embuemo 90+3 - Solanke 30, Bruks 77/

Barnli - Totenhem 2:5 (1:2)

/Foster 4, Braunhil 90+4 - Son 16, 63, 66, Medison 54/

Čelsi - Notingem Forest 0:1 (0:0)

/Elanga 48/

Mančester Siti - Fulam 5:1 (2:1)

/Alvarez 31, Ake 45+5, Haland 58, 70, 90+5 - Rim 33

Brajton - Njukasl 3:1 (1:0)

/Ferguson 27, 65, 70 - Vilson 90+2/

Nedelja

15.00: (2,00) Kristal Palas (3,50) Vulverhempton (4,20)

15.00: (1,70) Liverpul (3,90) Aston Vila (4,80)

17.30: (1,85) Arsenal (3,70) Mančester Junajted (4,70)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Evan Ferguson

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara