Reprezentativci Azerbejdžana (©Starsport)
Reprezentativci Azerbejdžana (©Starsport)

Tačno pola reprezentacije Azerbejdžana je naturalizovano, Slovačka u Novom Sadu počinje život bez Hamšika

Vreme čitanja: 4min | pet. 03.06.22. | 10:46

Prvi mečevi 3. grupe C divizije Lige nacija na programu su ovog petka. Belorusija je zbog političke situacije domaćin u "srpskoj Atini"

Nijedna država u Evropi nije tako veliki „uvoznik“ fudbalskih reprezentativaca kao Azerbejdžan. Svako je nekad naturalizovao barem jednog igrača koji nije rođen u toj zemlji, ali Azerbejdžanci su se malo više uživeli. Za prve mečeve u Ligi nacija čak polovinu selekcije čine igrači koji su rođeni van granica kavkaske nacije.

Azerbejdžan ima čak 13 „stranaca“ od 26 igrača, koji će konkurisati za tim ovog petka protiv Kazahstana (16 časova) na otvaranju 3. grupe C divizije Lige nacija. Doduše, najviše njih su fudbaleri koji su rođeni u Rusiji, ali vuku neko poreklo iz zemlje za koju nastupaju. Tako su do pasoša došli Aleksej Isaev, Dimitri Nazarov, Ramil Šejdajev… Po sličnom principu je i Ukrajinac Rustam Ahmadžada dobio poziv, prethodno je samo šest meseci proveo u Azerbejdžanu igrajući za Karabag.

Izabrane vesti

Međutim, ima među sadašnjim reprezentativcima i ne baš mali broj igrača koji nemaju nikakve krvne veze sa istokom Evrope, kao što je svojevremeno slučaj bio sa našim Branimirom Subašićem, koji je do pasoša došao igrajući u tamošnjoj ligi. Najistaknutiji primer je brazilski vezista Ričard Almeida, trenutno član Karabaga. Ovaj 33-godišnjak je već sakupio 23 nastupa za nacionalni tim.

Ričardov partner u vezi je Španac Edi Silvestre, trenutno član Nefčija. Ovaj 29-godišnjak je prethodno igrao za Granadu, Mursiju, Eibar, Alkorkon, Albesete… Malo ispred njih verovatno će dejstvovati Filip Ozobić, bivši igrač Hajduka iz Splita i Slavena Belupo. Ozobić je već šest godina u Azerbejdžanu, igrao je prvo za Kabiliju, a sada je član aktuelnog prvaka Karabaga.

16.00: (3,30) Kazahstan (2,75) Azerbejdžan (2,55)

Zanimljiv je i Renat Dadašov, napadač Vulverhemptona koji je prošlu sezonu proveo na pozajmici u Tondeli. On je rođen u Nemačkoj i nikada nije igrao na istoku Evrope (prošao je školu Ajntrahta iz Frankfurta), ali su mu roditelji Azerbejdžanci. Štaviše, rođeni brat mu je Rufat Dadašov, centarfor Šalkea, koji je za razliku od njega rođen u Bakuu. Stariji Dadašov ovog puta nije dobio poziv selektora Đovanija de Bjasija.

Nekolicina Azerbejdžanaca dobro znaju šta mogu da očekuju u Nur Sultanu od domaćina. Golman Emil Balaev trenutno nastupa za Turan, dok je Ričard je dugo igrao za Astanu. Svakako, gosti su blagi favoriti, uprkos lošim rezultatima u poslednje vreme.

Naime, Azerbejdžanci su vezali 10 utakmica bez pobede, od toga su samo na dve odigrali nerešeno. Kvalifikacije za Mundijal u Kataru, u grupi sa Srbijom, okončali su sa samo jednim osvojenim bodom. U martu su ih savladali i Malta i Letonija, sa po 1:0.

Kazahstan je u tim kvalifikacijama sakupio tri poena, isto nije imao nijednu pobedu. Od takmičenja se oprostio debaklom od Francuske sa 8:0. Međutim, u martu je potom napokon došao do pobede, u baražu za opstanak u C diviziji Lige nacija protiv Moldavije. U Kišinjevu je slavio sa 2:1, potom je kod kuće poražen sa 1:0, da bi zatim opstanak obezbedio kroz penale.

Azerbejdžan i Kazahstan su se poslednji put sastali u prijateljskom meču 2018. godine. Tada je država iz centralne Azije trijumfovala kao domaćin sa 3:0. Jedine takmičarske utakmice ove dve selekcije su odigrali u kvalifikacijama za EURO 2011. godine, oba tima su pobedila kao domaćini. Kazahstan sa 2:1, potom Azerbejdžan sa 3:2.

20.45: (5,70) Belorusija (3,70) Slovačka (1,65)

U 3. grupi se ovog petka sastaju i Belorusija i Slovačka. Taj meč će se, zbog političke situacije, umesto u Minsku odigrati na stadionu „Karađorđe“ u Novom Sadu.

Slovaci su, posle ispadanja iz B divizije favoriti u grupi. Biće to prilika izabranicima Štefana Tarkoviča da se iskupe za loše odigrane mundijalske kvalifikacije. Doputovali su u „srpsku Atinu“ u malo drugačijem sastavu, otpali su doskorašnji kapiten Marek Hamšik, golman Martin Dubravka i Jakub Hromada. Oni su zvanično otpali zbog povreda, mada je još ranije bilo poznato da Hamšik više neće biti reprezentativac.

Kapitensku traku Slovačke u novom ciklusu će da nosi Milan Škrinijar, štoper Intera. Očekivano, s obzirom da je reč o najvećoj zvezdi slovačkog fudbala trenutno.

Milan je postao naš novi kapiten nacionalnog tima i ubuduće će služiti na toj poziciji. Ima liderske sposobnosti, sve preduslove da predvodi tim. To ne znači samo da će da nosi traku na rukavu, nego i da će imati obavezu da nam prenese viđenje igrača, da istupi kada je potrebno i da se istakne u kriznim momentima“, objasnio je Tarkovič.

Jedina dva susreta Slovačke i Belorusije viđeni su u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Francuskoj. U oktobru 2014. Slovaci su slavili u Minsku sa 3:1, a godinu dana kasnije Belorusi su se osvetili u Bratislavi, sa 1:0.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

LIGA NACIJA (C DIVIZIJA) – 1. KOLO

Petak

Grupa 3

16.00: (3,30) Kazahstan (2,75) Azerbejdžan (2,55)

20.45: (5,70) Belorusija (3,70) Slovačka (1,65)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

reprezentacija AzerbejdžanaFudbalska reprezentacija KazahstanaReprezentacija Kazahstanareprezantacija Slovačkereprezentacija Belorusije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara