FOTO: Twitter (Victoria Plzen)
FOTO: Twitter (Victoria Plzen)

Tako igraju ekipe s velikim evropskim iskustvom: Plzenj za tri minuta okrenuo Jovančićevu Astanu

Vreme čitanja: 2min | čet. 05.10.23. | 18:45

Nije Viktorija ni nakon primljenog gola u ranoj fazi drugog poluvremena paničila

Igrao je Plzenj četiri puta u Ligi šampiona, u više navrata probijao se do osmine finala Lige Evrope, a sada je na dobrom putu da i u trećem takmičenju ostavi značajniji trag.

Češki predstavnik trijumfovao je na gostovanju protiv aktuelnog kazahstanog šampiona Astane (2:1). Sve najvažnije u duelu drugog kola grupne faze Lige konferecije viđeno je u razmaku od samo šest minuta, a ponovo su pobedu klubu s Dosan arene doneli Tomaš Hori i Lukaš Kalvah.

Izabrane vesti

Bila je Astana nešto opasnija u prvom poluvremenu, a umalo je povela u 23. minutu, kada je sada već lokalna legenda Marin Tomasov postigao gol. Pregledom VAR-a utvrđeno je da Hrvat bio u nedozvoljenoj poziciji. Ono što 36-godišnji Zadranin nije uradio sredinom prvog dela, uspeo je u 51. minutu. Po prijemu lopte, povukao je nekoliko metara prema kaznenom prostoru, iskoristio loše postavljanje golmana Staneka i doveo svoj tim u vođstvo. Ovo je već sedma sezona u Kazahstanu za Tomasova, gol protiv Plzenja mu je 99. na 226 utakmica.

U narednim minutima Plzen je pokazao zbog čega je već više od deset godina redovan učesnik grupnih faza evropskih takmičenja (uz jedan kraći trogodišnji post). Možda Tomaš Hori nije među najboljim evropskim napadačima, ali tačno zna da namiriše gol. Centarfor visok 199 centimetara pokazao je da mu igra glavom nije jedino oružje. Preciznim udarcem s 16 metara matirao je hrvatskog čuvara mreže Josipa Čondrića.

Ono za šta je Hori primarno zadužen u ekipi Viktorije, ovog puta obavio je Lukaš Kalvah. On je pre dve sedmice bio strelac pobedonosnog gola protiv Baljkanija, a sada je Plzenu doneo tri boda i protiv Astane. Stuštio se u šesnaesterac protivnika, iskoristio centaršut Jana Kopica i glavom pogodio za pobedu.

Bivši fudbaler Crvene zvezde Dušan Jovančić ušao je u igru u 67. minutu, ali nije uspeo da pomogne domaćinu da izbegne poraz.

Ekipa Miroslava Koubeka lider je grupe s dva osvojena boda i s dva trijumfa jednom nogom zakoračila je ka novom evropskom proleću. Astana je u teškoj situaciji pošto je nakon ubedljivog poraza od Dinama u Zagrebu 5:1 ostala bez bodova i pred svojom publikom.

LIGA KONFERENCIJE - 2. KOLO (GRUPA C)

Astana - Viktorija Plzenj 1:2 (0:0)

/Tomasov 51 - Hori 54, Kalvah 56/

18:45 Baljkani - Dinamo Zagreb



tagovi

AstanaViktorija Plzenj

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara