Franc Bekenbauer (©Reuters)
Franc Bekenbauer (©Reuters)

Tako je govorio Kajzer Franc

Vreme čitanja: 5min | pon. 08.01.24. | 19:33

I kako su govorili o njemu...

Franc Bekenbauer je bio najveća ličnost u istoriji nemačkog fudbala. Ne samo kao najbolji fudbaler svih vremena u Nemačkoj. Bio je više od fudbalera. Simbol uspona Bajerna iz Minhena od lokalnog kluba u svetsku silu. Nemačkoj je doneo titule prvaka sveta kao igrač i selektor. Kao trener je francuskom klupskom fudbalu doneo jedinu titulu prvaka Evrope sa Marseljom. Bio je uspešan funkcioner na čelu Bajerna, ali i ključna ličnost Nemačke u dobijanju organizacije Mundijala 2006.

Pored svih uspeha kao igrač, trener i funkcioner, Kajzer Franc je bio podjednako popularan i kao ličnost van terena. Idol nacije. Reklamirao je Adidas, Mercedes, 02, Skaj, Erdinger, Pošte Nemačke, Telekom Nemačke, Micubiši... Svi su želeli ime Franca Bekenbauera uz svoj brend.

Izabrane vesti

I niko nije želeo da se nađe na tapetu kritika oca nemačkog fudbala. Neke od izjava Franca Bekenbauera u Nemačkoj su postale kultne, a ovo je podsećanje na jedan broj njih.

 „Znate koga mi je najviše žao? Lopte“, posle slabe partije nemačke reprezentacije. 

„I dalje pokušavam da shvatim koji sport je moja ekipa igrala večeras. Znam samo da to nije bio fudbal“, posle Bajernove slabe partije.

„Nisam sguran da li uopšte poznajem sve koji će igrati za Bajern sutra“, uoči meča sa Dinamom kada je Bajernu falilo 11 igrača.

„Ne možete više da igrate tako, inače ćete svi morati da tražite nove poslodavce“, nakon Bajernovog poraza od Liona (0:3) 2001. godine.

„Zahvaljujući današnjoj medicini, biće spremni za utakmicu. U moje vreme bi im amputirali nogu“, o učešću Elbera i Jeremisa u polufinalu Lige šampiona protiv Reala.

„Da je on sa Islanda ili Severnog pola pa da ga razumem jer je navikao na duboku obuću. Ali on je iz Brazila i ne ume da primi loptu“, o Bajernovom nekadašnjem štoperu Danteu.

„Uvek imate samo jedan mogući rezultat: Pobedu, remi ili poraz“.

„Dobri igrači, ali ne umeju da dobro igraju fudbal“.

„Teško da će se rezultat promeniti ako neko ne bude hteo da postigne gol“.

„U prvom poluvremenu se najbolje kretao vetar“.

„Izađite na teren i igrajte fudbal“, o savetu koji je dao igračima pred finale Mundijala 1990.

„Žao mi je ostatka sveta, ali ovaj tim će u narednim godinama biti nepobediv“, posle osvajanja svetske titule 1990.

„Čini mi da mi je sezona trajala 15 meseci“.

Teško ćete čuti da pametna rečenica izađe iz usta nekoga ko je golman“.

„Lopta za fudbal više nije jednostavna lopta od kože već je napravljena od prašine sa Meseca i Marsa, zlata, platine...“, o lopti Džabulani na Mundijalu 2010.

„Bilo je dosta utakmica koje je trebalo da se pomere sa stadiona na kompleks gde su tereni sa šljakom“, o kvalitetu fudbala na Mundijalu 1998. u Francuskoj.

„Najbolja stvar u prvom poluvremenu je što se Mario Basler nije smrzao na smrt“, analiza Bajernove utakmice na poluvremenu i Baslerovog kretanja.

 „Daluje mi kao plik. Kao da će svakog časa pukne“, o fizičkoj spremni Štefana Efenberga.

„Van Gal je stručnjak, učitelj, instruktor fudbala... Sve ono što Jirgen Klinsman nije“.

„Lotar i ja smo često imali razlitčita mišljenja. Na kraju bi uvek prevagnulo moje. Hvala Bogu, obojici nam se vide rezultati u karijerama“.

„Oto Rehagel je prvorazredni trener za drugu ligu“.

„Zamislite kakav bi bio fudbaler da nosi prave kopačke“, o Franku Riberiju koji je igrao u roze kopačkama.

 „Uživao sam u sjajnom životu u Americi dok se nije pojavio Ginter Necer i sve uništio“, o odluci da posluša Necera i pređe u Hamburger.

„Johan Krojf je bio bolji fudbaler, ali ja sam bio svetski šampion“, o najvećem rivalu.

„Jednom su mi napravili porodično drvo. Koreni Bekenbauera su iz Frankonije. Ispostavilo se da smo prilično zanimljiva familija, jer smo imali baš mnogo vanbračne dece“.

„Najveća želja u životu mi je mir u svetu. Mislim da smo kao ljudska rasa i dalje na početku evolucije. Mnogo smo slični životinjama, samo što je nama Bog dao glas i mogućnost komunikacije“.

„Nije to baš neki zločin. Bog je srećan zbog svakog deteta na svetu“, o svom vanbračnom detetu.

„Žene su postale lepše i fleksibilinije što je jako dobro“, o napretku ženskog fudbala.

 „Nikada nisam bio veliki govornik, samo sam pričao ono što mi padne na pamet“.

„Svi u državi se žale na nedostatak talenta. Neko je morao da uradi nešto povodom toga“, kada je saznao da će po peti put postati otac.

Upravo sam pročitao ’Sofijin svet’, to filozofsko štivo... Sokrat, Aristotel, Platon i takvi ljudi su o tome pisali pre 2.000 godina, dok smo još sedeli na drveću i plašili se divljih verpova. Od tada su samo veoma retki evoluirali“.

Kao donor organa biću bogat i kad mi se život okonča. Jer daću život drugome“.

U sledećem životu želim da budem žena“.

A ovako su govorili o Bekenbaueru:

Kada bi Franc Bekenbauer rekao da je lopta kockasta, svi bi mu poverovali“, Oto Rehagel.

„Kada Kajzer govori, tada i anđeli odlože harfe“, Maks Merkel.

„Ako Franc kaže da su jedan plus jedan jednako tri, onda je to tako i tačka“, Bernd Holcenbajn.

„Bekenbauer je jedini koji PDS-u (Socijalistička partija op.a.) može da izda mandat za vladanje Bavarskom“, Otrfid Fišer.

„Više je uradio za imidž Nemačke u ostatku sveta nego 50 godina državne diplomatije i 10 Geteovih instituta zajedno“, Andre Heler.

Rekao mi je: Nemoj ni da pokušavaš. Ne vredi ti se takmičiti protiv mene“, Bobi Čarton.

„Veliki prijatelj. Kao igrač vas je čuvao više inteligencijom nego snagom. Više je bio Brazilac nego Nemac“, Pele.

Jednom sam video Franca Bekenbauera kako ulazi u restoran i radio je to na isti način kao što je igrao fudbal: sa stilom i autoritetom“, bivši trener Notingem Foresta Brajan Klaf.

Bio je čovek lider, dominantna figura koja je mogla da iznese loptu sa gracioznošću i veštinom“, nekadašnji francuski napadač Erik Kantona.

Obeležje velikih igrača je sposobnost da budu jednako efektni u različitim erama. Inspirisao me je kao dečaka“, bivši engleski selektor Glen Hodl.

On je džentlmen, savršeni Englez. Nažalost, nije Englez“, nekadašnji saigrač iz Hamburga Kevin Kigen.


tagovi

Franc Bekenbauer

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara