Momenat odluke (Reuters)
Momenat odluke (Reuters)

Talentovaniji, jači, jednostavno bolji! Inter zadao Juventusu šah, a možda i mat (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 04.02.24. | 22:41

Nerazuri nadigrali i savladali najvećeg rivala za ključni iskorak u borbi za drugu zvezdicu

Verovatno je bod na Meaci bio prihvatljiv ishod za Juventus i održao bi ga u ravnopravnoj trci sa najvećim rivalom ali Inter je više želeo pobedu i ključni iskorak u trci za skudeto. I napravio ga je.

Srećno ali zasluženo, Nerazuri su minimalcem (1:0) rešili Derbi Italije u svoju korist i napravili verovatno ključni korak ka osvajanju 20. skudeta i prišivanju druge zvezdice iznad grba.

Izabrane vesti

Delovalo je da Inter ima veći motiv i želju da juri pobedu i da je Alegri izašao na teren sa strategijom da čuva bod i eventulano napadne sva tri samo ako se ukaže prilika. Ali Inter je imao i veće mogućnosti za tako nešto. Inter je u ovom trenutku talentovaniji, jači i bolji od Juventusa. Ima najbolji napad i najbolju odbranu u ligi. Na klupi su mu Damfris, Karlos Augusto, Arnautović, Sančez, De Fraj, Fratezi, Klasen, Aslani, Sensi… Za svaku poziciju Simone Inzagi makar jednu dobru alternativu i mnogo više opcija od Maksa Alegrija koji izvlači maksimum iz limitiranog tima. Pride Inzagiju nije falio niko osim rezerviste Kvadrada. Alegrijeve mogućnosti su suženije i skučenije. Prva postava ima kvalitet da se bori sa Interom ali ne i da ga nadigra. Opcije sa klupe su mnogo tanje: mlade novajlije Đalo i Alkaras, ozbiljne opcije Vea i Kjeza plus Aleks Sandro i Rugani koji su tu da zakrpe rupe. I gomila neafirmisanih klinaca…

Dodajte tome da je Inter igrao pred rasprodatom “Meacom”. A kada 80 i kusur hiljada zagrmi u italijanskom hramu fudbala, to je jako teško neugodno mesto za goste i daje dodatnu snagu domaćinu. Koliko je to težak teren najbolje zna Dušan Vlahović koji je i dalje bez postignutog gola ne Meaci ili San Siru, kako god da se zove. Zato konačan epilog i nije iznenađenje. Inter je Juventusu zadao šah, a vrlo verovatno i mat jer ima četiri boda više i i utakmicu manje. U sezoni kao što je ova u kojoj se bodovi retko prosipaju, to je ozbiljna prednost. Više je Inter večeras zaslužio i ubedljiviju pobedu od 1:0 nego Juventus spasonosnih 1:1.

Inzagi je izveo najjači tim koji je imao na raspolaganju – 10 od 11 igrača sa najvećom minutažom ove sezone. Alegri je probao sa mladim Jildizom kao podrškom Vlahoviću umesto nedovoljno spremnog Kjeze ali mu nije prošlo. Računao je da mu je takav Kjeza korisniji sa klupe kao praktično jedina opcija uz Veu s obzirom na izostanke Milika i Kena. Uveo je i njih dvojicu ali se ništa nije promenilo… Najveće nade je polagao u odbranu koja ipak nije izdržala tandem Lautaro Tiram.

Očekivano, bio je ovo tvrdi i taktički derbi ali kvalitet i klasa su ipak prevagnuli. Inter je od početka imao i loptu i šanse. Tiram se izvlačio i pravio probleme, Dimarko je imao opasan šut, a Bremer je u poslednjem momentu sjajno intervenisao ispred Tirama posle fantastične lopte Čalhanoglua i centaršuta Dimarka. Juventus je bio bezopasan a Dušan Vlahović odsečen. Iz te frustriranosti je zaradio i žuti karton u ranoj fazi utakmice. Jedinu upotrebljivu loptu u dobroj šansi je loše primio i dozvolio Pavaru da ga izblokira.

Zasluženo vođstvo Intera je došlo na neočekivan i srećan način. Pavar je promašio makazice na loptu Barele ali je ona prošla ne peterac gde su bili Tiram i Gati. Zbunio se štoper Juventusa i grudima je poslao u mrežu, mada bi to uradio i Francuz da je prošla Gatija. Juventus je poluvreme završio bez šuta. Bilo kakvog.

A ni u drugom poluvremenu Nerazuri nisu pokazali reakciju. Inter je igrao još bolje. Čalhanoglu je imao spektakularan pokušaj koji je zaustavila stativa, Vlahović doneo Juventusu prvi šut na meču, a Tiram upropastio sjajnu šansu za domaće. Alegri je uveo Kjezu i Veu ali ni to nije promenilo stanje stvari na terenu. Inter je imao situaciju pod kontrolom, a Ščensni čudesnom paradom u 87. minutu sprečio Arnautovića da reši utakmicu pre nadoknade. Ali ni tada nije bilo razloga za strepnju jer Juve do kraja nije uspeo da zapreti.


SERIJA A - 23. KOLO

Petak

Leče - Fjorentina 3:2 (1:0)

/Udan 17, Pikoli 90, Dorgu 90+2/

Subota

Empoli - Đenova 0:0

Udineze - Monca 0:0

Frozinone - Milan 2:3 (1:1)

/Soule 24, Maciteli 65 - Žiru 17, Gabija 72, Jović 81/

Bolonja - Sasuolo 4:2 (1:2)

/Zirkze 24, Fabijan 73, Ferguson 83, Salemakers 86 - Torstved 13, Volpato 34/

Nedelja

Torino - Salernitana 0:0

Napoli - Verona 1:2 (0:0)

/Engonge 79, Kvarachelija 87 - Kopola 72/

Atalanta - Lacio 3:1 (2:0)

/Pašalić 16, De Ketelare 43 penal, 76 - Imobile 84 penal/

Inter - Juventus 1:0 (1:0)

/Gati 37 autogol/

Ponedeljak

20.45: (1,48) Roma (4,20) Kaljari (7,25)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Federiko GatiDušan Vlahović

Obaveštavaj me

Juventus
Inter

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara