Fudbaleri Uniona iz Santa Fea (©AFP)
Fudbaleri Uniona iz Santa Fea (©AFP)

Tandem Unionista brani "krompir"

Vreme čitanja: 5min | pet. 26.03.21. | 23:05

Neporaženi tim iz Santa Fea dočekuje Sarmijento u sklopu 7. kola Liga kupa Argentine

Pred nama je još jedan fudbalski vikend u Argentini, gde nas - od najnižih liga pa sve do najjačeg ranga takmičenja - očekuje niz velikih i uzbudljivih duela. Biće ovo vikend gde će velikani pokušati, ili bolje rečeno, morati da opravdaju taj status. Posrnuli San Lorenco kreće put La Plate, gde će ga ugostiti preporođeni Estudijantes, zbunjena Boka odlazi preko Riačuelja u susednu Aveljanedu, gde će odmeriti snage sa ove sezone izuzetno opasnim Đavolima, dok komšiјski Rasing gostuje raspucanim Galjardovim Milionerima u susretu koji ima epitet najstarijeg klasika u zemlji Gaučosa.

Međutim, ovom prilikom, analiziraćemo jedan od duela koji će otvoriti ovo 7. kolo argentinskog Liga kupa, odnosno meč u kome će jedan od tek dva neporažena tima u dosadašnjem delu šampionata da ugosti povratnika u elitni rang. U provinciji i istoimenom gradu Santa Fe, na stadionu 7. april, Union je domaćin Sarmijentu iz Hunina (01.15).

Izabrane vesti

01.15: (1,65) Union (3,45) Sarmijento (5,40)

Posle šest odigranih kola samo dve ekipe su još bez poraza, odnosno imaju "krompir" u koloni neuspeha. Obe sa prebivalištem u istom gradu. Kolon je za sada najprijatnije iznenađenje tekuće sezone i trenutno se sa 16 osvojenih bodova, iz pet pobeda i jednog remija, nalazi na vrhu zone A. Ujedno ima i status najefikasnije ekipe, sa 12 postignutih i tek jednim primljenim golom. Sa druge strane, u zoni B, njegov gradski rival ne poseduje efikasnost kao Sabolerosi, ali je takođe u prethodnim vikendima ostao uzdignute glave. Sa izuzetno čvrstom i na momente agresivnom i prljavom igrom, Union je uspeo da ostvari dve pobede i četiri remija, najviše u dosadašnjem toku šampionata, koliko ima i prestonički Urakan. Unionisti su trenutno stacionirani na četvrtoj poziciji sa 10 osvojenih bodova, koliko imaju i Defensa, kao i Lanus čiji meč sa Patronatom je počeo nešto ranije.

Tim koji predvodi Huan Manuel Askonzabal, noćas od 01.15 po srednjoevropskom vremenu, ugostiće Sarmijento iz Hunina, povratnika u najjači rang takmičenja, inače rodnog mesta Unionovog kormilara. Zeleni tim sa čuvenog stadiona posvećenog Evi Peron, posle izetno teškog poraza koji mu je naneo Independijente rezultatom 6:0, svoju prvu pobedu u povratničkoj sezoni ostvario je tek prethodnog vikenda, kada je sa 3:1 bio bolji od Sokolova iz Florensio Varele. Sa tom pobedom, Sarmijento je udvostručio broj bodova iz proteklih okršaja, osvojenih u remijima sa Bokom, Taljeresom i Platenseom, i trenutno zauzima 10. mesto u poretku zone B.

-------------------------

Nikad jače! Čak do 200% bonusa za SVE Mozzart igrače.

Sve što treba da uradiš je da depozit uplatiš i bonus ostvariš.

Saznaj više OVDE.

-------------------------

Za razliku od gostiju, kojima je ovo četvrti nastup u najjačoj kategoriji takmičenja, bez nekih značajnijih istorijskih ostvarenja, Union se može pohvaliti jednom izuzetnom kampanjom, koja se, istina, odigrala pre više od četiri decenije. Naime, u sezoni 1979. za format Nasional i titulu šampiona sukobili su se veliki River Plejt i do tada mali provincijski klub, nedavno uvršćen u povlašćenu grupu onih koji su direktno povezani sa AFA.

Tadašnji tim Milionera, predvođen jednom od najvećih klupskih legendi Anhelom Labrunom, činila su neka od najpoznatijih imena sa fudbalske scene, poput Reinalda Merla, Danijela Pasarele, koji je inače počeo karijeru u Sarmijentu, Ramona Dijaza, Leopolda Lukea koji samo godinu dana ranije u redove tima sa Monumentala došao upravo iz Uniona, a koji se te godine mogao pohvaliti čuvenim golmanom Nerijem Pumpidom, koji je kasnije 1986. godine sa nacionalnom selekcijom podigao Zlatnu boginju na Svetskom prvenstvu održanom u Meksiku.

Prvi susret odigran na gradskom stadionu 7. april u Santa Feu završen je nerešenim ishodom 1:1. Revanš je održan na Monumentalu četiri dana kasnije, 23. decembra, koji se takođe završio bez pobednika, ali ovoga puta bez postignutih golova na obe strane. Zbog pravila gola u gostima, koje je tih godina bilo na snazi, Riveru je pripisana titula šampiona, 19. u istoriji kluba. Posle ovog finala, nastupile su žustre kritike javnosti i ostalih klubova u asocijaciji, a pravila su temeljno razmatrana. Bila je to poslednja sezona sa takvim pravilom u finalu. Među Unionistima i dan danas ostaje žal na nekrunisane slavne dane, kao i priča koja ne zastareva, da iako paklena postava Milionera, u penal završnici ne bi imala tako izgledne šanse naspram legendarnog Pumpida.

No, vratimo se i na predstojeći duel. Ekipa iz Santa Fea, i pored toga što je bez poraza, u većini susreta nije blistala u defanzivi. Njena odbrana nije bila na zavidnom nivou, štaviše tek na dva susreta uspela je da svoju mrežu sačuva netaknutom, a trenutni skor je - osam postignutih i šest primljenih golova. Za sada napad upeva da održi pozitivnu računicu, a u navali se posebno ističu Huan Manuel Garsija i mladi Martin Kanjete, obojica sa po tri postignuta gola.

Sa druge strane, trener gostiju Mario Skijaka uzda se u svog miljenika Džonatana Toresa koji je svoje dobre nastupe preneo iz Nasional B lige, i koji je do sada postigao tri gola za svoju ekipu, računajući i dva na prethodnom susretu kada je savladana Defensa i Hustisija. Ogroman deo posla u timu Zelenih odrađuje i Serhio Kiroga, Toresov parnjak u napadu, koji ipak nastupa sa nešto povučenijim stilom igre i uglavnom deluje iz drugog plana, što mu do sada poprilično ide od ruke uz jedan postignut i tri nameštena gola.

Što se tiče međusobnih duela ovih ekipa, oni se pišu od 2004. godine i većina njih odigrana je u Nasional B ligi, drugom po jačini klupskom takmičenju u Argentini. Računajući i tri prijateljska susreta, ukupno ih je odigrano tek 11, u kojima su uspesi izjednačeni sa po četiri pobede za obe strane, uz tri remija. Poslednji njihov okršaj prijateljskog tipa odigran je još 2017. godine i završen je rezultatom 3:1 u korist Uniona.

ARGENTINA, LIGA KUP - 7. KOLO

Petak

Lanus - Patronato u toku

Subota

01.15: (1,65) Union (3,45) Sarmijento (5,40)

18.00: (3,60) Platense (3,05) Kolon (2,10)

20.15: (3,50) Aldosivi (3,10) Banfild (2,10)

22.30: (2,00) Argentinos Juniors (3,20) Arsenal Sarandi (3,70)

Nedelja

01.00: (2,30) Rosario Sentral (3,10) Sentral Kordoba (3,10)

19.00: (1,92) Taljeres (3,30) Godoj Kruz (3,90)

21.15: (2,60) Defensa i Hustisija (3,00) Velez Sarsfild (2,75)

23.30: (1,50) River Plejt (3,90) Rasing (6,25)

Ponedeljak

02.00: (3,30) Independijente (3,20) Boka Juniors (2,15)

23.55: (2,30) Estudijantes (3,00) San Lorenco (3,20)

Utorak

02.15: (2,90) Atletiko Tukuman (3,00) Njuels (2,50)

02.15: (2,90) Urakan (3,00) Himnasija La Plata (2,50)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Liga kup ArgentineUnion Santa FeSarmijentoArgentinaJužna Amerika

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara