Tanjga (©MN Press)
Tanjga (©MN Press)

Tanjga: Niko u Srbiji nije zadovoljan, morali smo da prođemo u drugi krug

Vreme čitanja: 4min | čet. 27.06.24. | 16:04

„Da sad pričamo kako smo igrali dobro, a nismo se kvalifikovali - to nije tačno“, poručuje sportski direktor reprezentacije Srbije

Srpski fudbal kao da se u Nemačkoj sudario s brzim vozom. Ispadanje reprezentacije u grupnoj fazi Evropskog prvenstva izazvao je tektonske poremećaje u zemlji, ne samo u fudbalskoj javnosti. I kao da se sve oko Orlova raspalo posle remija sa Danskom (0:0), koji je označio fajront u Minhenu.

Opšti stav je da je reprezentacija doživela debakl u Nemačkoj, dok selektor Dragan Stojković čvrsto stoji na stavu da se nikakva katastrofa nije desila.

Izabrane vesti

Sportski direktor u Fudbalskom savezu Srbije Miroslav Tanjga u razgovoru za Mozzart Sport nije želeo da koristi krupne reči i oštre izraze, ali priznaje i on da su se svi razočarani vratili sa Evropskog prvenstva. Mnogo brže nego što je iko očekivao.

„Da li je debakl? Po meni, debakl je kad izgubiš tri utakmice zaredom. Što se kaže, kad dobiješ po tri komada. Tako da, s jedne strane, mislim da nije debakl u rezultatskom smislu, ali s druge, neuspeh je što se nismo kvalifikovali u drugi krug. Mislim da smo, gledajući po kvalitetu, morali da budemo tamo. Dakle, po meni jeste neuspeh, a sad ne mogu da kažem da je debakl. To je igra reči kojom se ne bih bavio“, kaže Miroslav Tanjga.

Ali, da je zadovoljan učinjenim na EP – nije.

„Mislim da niko u ovoj državi nije zadovoljan. Da sad pričamo kako smo igrali dobro, a nismo se kvalifikovali - to nije tačno. Mislim da je i sam selektor nezadovoljan, cela javnost je nezadovoljna ovim što se desilo. Svi smo očekivali više, takva su bila i predviđanja: da moramo da prođemo, da imamo kvalitet, ali nije se desilo“.

Glavni utisak cele javnosti je da Srbija nije imala nikakvu igru na EP, da na tri utakmice niko nije mogao da shvati šta je selektoru Stojkovića bila ideja.

„Ne bih da ja komentarišem igru, ipak je to pitanje za selektora i stručni štab, ali mislim da smo u nekim utakmicama precenili naše protivnike, a da smo premalo verovali u naše kvalitete. Mislim da je trebalo da imamo malo više samopouzdanja, više vere u sebe. Da je tako bilo, postigli bismo bolje rezultate i našli bismo se u drugom krugu. Malo smo bili dezorganizovani i mislim da je sve to moglo da bude bolje“.

Slušajući puls javnosti, utisak je da postoji jednoglasan stav da Dragan Stojković ne može više da bude selektor reprezentacije Srbije.

„Ne bih se izjašnjavao u ovom trenutku o tim stvarima. Moraćemo sve da analiziramo, zašto i kako je došlo do ovoga. Normalno, tu je i Izvršni odbor, postoji redosled stari. Treba da sednemo svi, da se pogledamo u oči i da pričamo o mnogim stvarima onakve kakve jesu. Bez uvijanja i traženja alibija o bilo čemu. Moramo samo da govorimo činjenicama i da donesemo zajedničke odluke prema onome šta je najbolje za reprezentaciju i za našu zemlju, navijače, koji očekuju malo bolje rezultate nego što ih u ovom momentu imamo. Svima je jasno, bio je cilj da prođemo grupu, jer je bila takva da smo svi očekivali to. Ne treba još da donosimo neki sud, neka se to malo slegne, pa ćemo da pričamo o svemu“.

Sve se glasnije čuju poruke da su ljudi, pogotovo iz fudbala, zabrinuti za budućnost naše reprezentacije. Da bi već od septembra moralo da bude malo sveže krvi u A timu, a – nema je.

„Tu problemi postoje. Mislim da imamo previše nepotrebnih stranaca u našim klubovima i tu ne mislim samo na Zvezdu, Partizan, Vojvodinu, nego da ih ima i u manjim klubovima. To su stranci koji kvalitetom ne odskaču od naših igrača. Drugo, mi imamo dosta mladih igrača kojima u startu – ne verujemo“.

Smatra Tanjga da talenata u Srbiji ni sada ne nedostaje.

„Evo, naša U17 selekcija je igrala polufinale Evropskog prvenstva, ona će i dogodine da beleži dobre rezultate, ali kada treba da ti momci pređu u seniorske timove – ne dobijaju šansu u našim klubovima. I onda klubovi gledaju da ih brže-bolje prodaju u inostranstvo da bi uzeli neke pare. A, naši mladi igrači onda tamo ne igraju i izgube se. Te iste pare koje dajemo za strance možemo da dajemo našim klubovima i igračima i oni će ostati još godinu-dve-tri ovde, pa kad sazru, neka onda idu preko. A, ovako ih izgubimo“.

Tanjga apeluje na srpske trenere da moraju više da veruju u mlade fudbalere.

„Naši treneri bi morali da više preuzmu odgovornosti i da veruju tim igračima, a ne samo da traže alibi i neke igrače po inostranstvu koji su neproverenog kvaliteta. Dajte više u vere sebe, u našu decu, mi kvalitet imamo. Prema tome, da je situacija alarmantna, slažem se, jeste. Ali, smatram da nije bezizlazna“ poručuje Miroslav Tanjga.


tagovi

Fudbalski savez Srbijefudbalska reprezentacija Srbijemiroslav tanjgaEURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara