Detalj sa utakmice (©AFP)
Detalj sa utakmice (©AFP)

Tenzije na ivici tuče, homofobični povici i četiri crvena kartona: Meksiko pregažen, Ameri izgubili Mekenija i Desta

Vreme čitanja: 3min | pet. 16.06.23. | 09:16

Veliki gubitak za SAD pred finale sa Kanadom

Nemaju Amerikanci toliku fudbalsku tradiciju, ali ko prati dešavanja sa one strane Atlantika zna da je svaki okršaj sa Meksikom posebna priča, ma koji sport da je u pitanju. To se i te kako videlo u polufinalnom duelu Lige nacija odigranom protekle noći u Vegasu gde su Ameri razmontirali Sombrerose sa 3:0 (1:0), u kojem je savladorski arbitar Ivan Barton morao da svira kraj pre predviđenog isteka nadoknade zbog homofobičnih povika navijača Meksika upućenih ka golmanu SAD Meta Tarnera. Umesto u dvanaestom, susret je završen u sedmom minutu dodatog vremena.

S obzirom na rezultat u trenutku "prekida", nije bilo nikakve potrebe za tolikim produžavanjem agonije i zapravo dolivanjem ulja na vatru. Jer i pre nego što je sudija Barton odlučio da proglasi kraj, već je bilo tenzija na ivici tuče, a podelio je i četiri crvena kartona. Po dva na obe strane.

Izabrane vesti

Mnogo više ova isključenja boleće Amere jer u nedelju za finale sa Kanadom neće na raspolaganju imati dvojicu ponajboljih igrača – Vestona Mekenija i Seržinja Desta. Vezista koji je ovu polusezonu proveo na pozajmici u Lidsu završio je svoje u 71. minutu kada je oštro reagovao na pokušaj Cezara Montesa da povredi njegovog saigrača Folarina Baloguna. Sve se dešavalo dva minuta pre Mekenijevog isključenj, kada je Balogun uspeo da dobije okršaj sa Montesom za loptu, da bi meksički fudbaler na to izgubio živce i namerno šutnuo protivnika s leđa u potkolenicu. Balogun je pao na travu i odmah se stvorila gužva koja je pretila da preraste u tuču, u sve se umešao i Mekeni spreman da prvi reaguje, ali je brzo bio okružen petoricom-šestoricom protivničkih igrača. Posle karambola kraj klupe Meksika, Mekeni je krenuo ka svojima pocepanog dresa, a kako su meksički navijači nastavili da ga provociraju, počeo je da ljubi grb SAD i uzvikuje “dos a cero“ (2:0 u prevodu). To je nateralo glavnog arbitra da reaguje i odmah ga isključi, što je izazvalo negodovanje na klupi Amerikanaca.

Nekoliko minuta pre kraja utakmice dogodio se novi incident na terenu, posle čega su viđena još dva isključenja. Ovog puta u duelu su se našli Herardo Arteaga i Seržinjo Dest. Meksički fudbaler je, poput njegovog saigrača ranije, u nemoći hteo da naudi Destu, a kada u tome nije uspeo ramenom ga je potkačio na šta fudbaler Barselone više nije mogao da ostane imun. Došlo je do koškanja, odgurivanja gde su dlanovi bili na vratu i glavi, pa je sudija ponovo mogao da potegne radikalni potez i isključi obojicu.

Dest je pre crvenog kartona upisao asistenciju za treći gol SAD i to pošto je na prelep način došao u poziciju da razigra Rikarda Pepija. To se desilo u 79. minutu, između dva isključenja za domaći sastav.

Pre nego što je sve bilo rešeno, Amere je na put do pobede vodio Kristijan Pulišić golovima pred kraj prvog i na početku drugog poluvremena, kada mu je asistent bio Timoti Vea.

Ovo je najubedljivija pobeda SAD nad Meksikom i najveća razlika u polufinalima tamošnje Lige nacija. Finale se igra u noći između nedelje i ponedeljka, od 2.30 posle ponoći.



tagovi

reprezentacija SADreprezentacija MeksikaVeston MekeniSeržinjo DestLiga nacija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara