Belgijska policija (©AFP)
Belgijska policija (©AFP)

Teroristička uzbuna nivoa 4 u Briselu: Šveđani ciljane mete, ubijen radikalni islamista iz Tunisa

Vreme čitanja: 3min | uto. 17.10.23. | 08:43

Reč je o 45-godišnjem Abdesalemu Lasuedu

Neprospavana noć za mnoge Šveđane. Mučna i za belgijske policajce. I poslednja za 45-godišnjeg Abdelsalema Lasueda, teroristu koji je uoči sinoćnje fudbalske utakmice ubio dva švedska navijača i teško ranio taksistu, sada van životne opasnosti. Jutro posle višesatne drame na ulicama Brisela konačno se pojavila vest: Lasued je ubijen u policijskoj akciji u Šaerbeku, dok je sedeo u kafiću.

Kod sebe je imao i oružje kojim je počinio napad.

Izabrane vesti

Inače, reč je o Tunišaninu, radikalnom islamisti, čoveku koji je u Belgiji boravio nelegalno, pošto mu je odbijen zahtev za azil podnet novembra 2019. godine. Marta 2021. mu je naređeno da napusti zemlju, ali policiija je potcenila rizik. A znala je da je Lasued opasan. Već je bio pod sumnjom zbog raznih dela, između ostalog i zbog krijumčarenja ljudi.

I ne samo to, još jula 2016. jedna inostrana policija obavestila je kolege u Belgiji da se sumnja da je Lasued, koji sebe naziva i Slajem S, potencijalna teroristička pretnja i da je pokušao čak da se nekako promuva do zone džihadističkog rata Islamske države na Bliskom istoku. U to vreme je doduše takvih dojava u Belgiju dolazilo na desetine, svakoga dana. Konkretnih dokaza nije bilo, policija je pogled usmerila u drugu stranu.

Velika greška, jer već tada su se bezbednosne službe bojale zbog sumnji da Lasued želi da umre kao „mučenik Islamske države“. Jasno je to bilo i kada se sinoć, negde u vreme napada, po društvenim mrežama hvalio kako je ubio tri Šveđanina. Srećom, jedan je preživeo. Govorio je za sebe da je „ratnik na putu ka Alahu“.

Živimo kako naša vera nalaže, umiremo kako naša vera nalaže“, nastavio je...

Belgiju su već preplavili snimci Lasueda kako na motoru ide gradom dok viče „Alahu Akbar“. Dostupan je i snimak same pucnjave. Nećemo ga objaviti. Pred sam napad okačio je i drugi snimak.

U ime Božje knjige, duša i krv će biti žrtvovani“.

Radikalizovan odranije, „trigerovan“ sukobom Izraela i Palestine. Dan pre same pucnjave na Fejsbuku, na kome ima 3.000 prijatelja, objavio je i vest o ubistvu šestogodišnjeg palestinskog dečaka u SAD. Nožem ga je usmrtio stanodavac njegove majke. Priznao je da je to uradio zato što su muslimani.

Ubo ga je 26 puta i zovu to brutalnim zločinom samo zato što je dete bilo musliman. Da je bio hrišćanin, a da je ubica bio musliman, onda bi napisali da je teroristički čin“.

Tačno 16 sati pre napada po mrežama je kačio i slike rata u Izraelu, izražavao podršku Palestincima... I negde u međuvremenu se setio da su desničarske organizacije ove godine u Švedskoj palile muslimansku svetu knjigu Kuran. Nadležni organi su uvereni da nije slučajno targetirao švedske navijače. Utvređeno je da po društvenim mrežama prati brojne islamističke stranice, ali i one koje šire različite teorije zavere. Jedna se zove baš: „švedska nepravda“. Tamo se recimo tvrdi da švedska socijalna ustanova kidnapuje muslimansku decu?! Totalna glupost, dovoljna da pomuti razum nekome ko je već za kliničko ispitivanje.

Dobra stvar je što se veruje da je usamljenik, da nije imao saradnike i da će se situacija brzo vratiti u normalu. Dok se to ne desi u Belgiji teroristička uzbuna nivoa 3, u Briselu ide do najvišeg nivoa 4. Velikih okupljanja neće biti, škole će uglavnom raditi, ali ne sve, a još će manje porodica slati decu na nastavu. Flamancima se preporučuje da ne dolaze u Brisel, već da rade od kuće...

Dva švedska života su izgubljena. Navijači su sa stadiona pušteni tek oko četiri ujutru, kada su se stvorili bezbednosni uslovi. Sve ih je policija ispratila. I celu noć dežurala ispred svakog hotela u kome je bilo Šveđana.


tagovi

terorizamFudbalska reprezentacija Belgijefudbalska reprezentacija Švedske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara