Terzić: Za osam godina smo napravili 227.000.000 evra, prihod u poslednjoj godini 60.000.000

Vreme čitanja: 5min | sub. 10.02.24. | 13:32

Generalni direktor Crvene zvezde na sednici Skupštine kluba govorio o Baharu, mladim igračima i novom stadionu kao nephodnosti

Prvi deo godine je bio više nego zadovoljavajući, uz osvojenu duplu krunu i direktno učešće u Ligi šampiona. Drugi deo 2023. godine bio je vrlo turbulentan za Crvenu zvezdu.

Počelo je euforijom posle dolaska novog trenera Baraka Bahara i izvanrednim rezultatima na letošnjim pripremama. Međutim, srpski šampion nije sa izraleskim stručnjakom napravio pomak na međunardonoj sceni, iako je bio konkurentan u pojedinim delovima duela sa Lajpcigom i Mančester Sitijem. Ostala je Zvezda bez proleća u Evropi i bez liderske pozicije na polusezoni Mozzart Bet Superlige.

Izabrane vesti

O svemu tome članove Skupštine kluba izvestio je generalni direktor Crvene zvezde na današnjoj redovnoj sednici najvišeg klupskog tela. On je pričao o pređennom putu u proteklih 12 meseci, ali i planovima Crvene zvzde, finansijskoj situaciji kao i staroj temi – novom stadionu.

„Napravili smo od Crvene zvezde sistem koji je samoodrživ, pre svega zahvaljujući konstantnom razvoju i hrabrim investicijama. Imamo veliku tržišnu vrednost u igračima koja se povećala nakon nastupa u Ligi šampiona. Dug Crvene zvezde je u ovom trenutku daleko ispod nivoa našeg godišnjeg prihoda. Danas je budžet Zvezde veći osam puta u odnosu na 2014. godinu kada smo došli u klub.Od tada pa do danas, klub je generisao 227.000.000 evra prihoda samo od UEFA bonusa i transfera igrača, od čega 114 miliona evra od UEFA i 113.000.000 evra od transfera igrača. Odgovoran smo i uspešan klub, veliki novac smo uneli u Srbiju. Od tada pa do danas, državi smo u budžet uplatili 34.000.000 evra na ime poreza. Prihod od svih domaćih sponzora, donacija i TV prava u Srbiji je manji od iznosa plaćenog poreza“, rekao je između ostalog Zvezdan Terzić.

On je posebno apostrofirao finansijski izveštaj za proteklu godinu.

„Crvena zvezda finansijski stabilno posluje i to je ono na šta smo takođe ponosni. U 2023. godini smo ostvarili prihod od preko 60.000.000 evra, pozitivno ćemo završiti godinu uz profit koji ćemo objaviti kada naše službe završe sva knjiženja i obračune“.

Na današnoj sednici Skupštine Terzić je pričao da je dugoročan cilj novi, moderan stadion. I to iz praktičnih razloha.

„Dugoročno smatram da moramo rešiti strateško pitanje naše lokacije, odnosno modernog stadiona i novog i većeg trening centra koji bi gradili na lokaciji blizu beogradskog aerodroma. Naš stadion se nalazi na zemljištu površine 16,5 hektara čija tržišna vrednost iznosi više od 100.000.000 evra (nakon usvajanja urbanističkih uslova i rešenja imovinskih pitanja). Ceo prostor oko stadiona je mrtav i neiskorišćen kapital koji nije u funkciji razvoja našeg kluba. Duboko sam uveren da Crvena zvezda mora imati novi moderan stadion i da je održanje postojećeg statusa dugoročno neodrživo ukoliko želimo da se klub razvija“.

„SIGURAN SAM DA ĆEMO BITI ŠAMPIONI, BAHARU POHVALE ZA LŠ“

Veruje Zvezdan Terzić da će Crvena zvezda prva proći kroz cilj, iako je polusezonu završila sa bodom zaostatka u odnosu na večitog rivala.  

„Najveće merilo našeg rada je kontinuitet dobrih rezultata koje Zvezda kao klub ima. Ono u šta sam siguran je da će Crvena zvezda i ove sezone biti šampion, što će biti osma titula u poslednjih 10 godina, od čega sedma u nizu, čime ćemo postaviti rekord srpskog fudbala po broju osvojenih prvenstava zaredom. Siguran sam u to i da ćemo naredne sezone igrati grupnu fazu Lige šampiona ili Lige Evrope, što će biti osma godina zaredom da to činimo, ali naglašavam da ćemo tim formirati prema zahtevima Lige šampiona. Zvezda će napraviti kostur tima za Ligu šampiona i pripremati se za najelitnije klupsko takmičenje na svetu, koje smo i ove sezone igrali“.

Za učinjeno u Ligi šampiona bivši trener Barak Bahar je dobio prelaznu ocenu, ali je pao na domaćem frontu.

Mislim da možemo da budemo zadovoljni nastupima u Ligi šampiona ove sezone. Bili smo ravnopravan rival u šest utakmica i pokazali da tu i pripadamo, iako je teško takmičiti se sa timovima čiji su budžeti nekoliko stotina miliona evra, odnosno po 10-15 puta veći od našeg godišnjeg finansijskog plana. Ipak, pokazali smo da fudbalski u potpunosti pripadamo tamo. Bili smo konkurentni u svih šest odigranih utakmica, niko nas nije nadigrao, u svim utakmicama rezultat je mogao da bude i drugačiji. Ovo je bez obzira na ostvareni rezultat, ozbiljan iskorak u odnosu na prethodne sezone. Treba pohvaliti i Baraka Bahara kada su u pitanju utakmice Lige šampiona, jer je to zaista dobro delovalo, ali je u pojedinim trenucima nedostajalo više sreće, čega smo svi bili svedoci. Problem je bio u domaćem prvenstvu gde smo često delovali loše i bledo, zbog čega je i došlo do raskida ugovora sa šefom stručnog štaba. Nama je prvenstvo prioritet, i tu nismo mogli da prihvatimo loše rezultate bivšeg trenera, kao i lošu igru u nekim utakmicama koje smo pobedili. Iz tog razloga je došlo do razlaza sa trenerom od koga smo u rezultatskom smislu očekivali mnogo više. Doveden je Vladan Milojević. Smatramo da potencijal ovog tima nije u potpunosti iskorišćen i da je ekipa u domaćem prvenstvu igrala daleko ispod svih očekivanja“.

„ČEKA NAS POVEĆANJE UGOVORA SA GASPROMOM I TELEKOMOM“

Dotakao se Zvezdan Terzić velikih izlaznih transfera ove zime i mladih igrača.

„Afirmisali smo i mlade igrače na velikoj sceni, pa su Nedeljković, Mijatović Lučić, Stamenić i Điga dobili sansu da nastupaju u Ligi šampiona. Očekujemo u narednom periodu punu afirmaciju Sremčvića, Šljivića, Kneževića, Radojevića, Mimovića, Maksimovića i ostalih naših bisera koji su već priključeni prvom timu.. Napravili smo izuzetne transfere Nedeljkovića i Mijatovića u Aston Vilu odnosno Siti grupu. Očekujem još više od mladih igrača čije vreme tek dolazi. Smatram da smo napravili dobru odluku prodajom oba igrača, jer nas je iskustvo naučilo da odlaganje prodaje može dovesti do pada vrednosti. Tržište traži mlade igrače koji će se dalje oblikovati i sazrevati u jačim ligama od naše“.

Očekuje Terzić povećanje sponzorskih ugovora.

„Nadamo se da smo sa najvećim sponzorima pred potpisivanjem novih, uvećanih ugovora. Očekujemo novi ugovor sa našim najvećim sponzorom, kompanijom Gazprom. U okviru tog ugovora o partnerstvu sa Zenitom ćemo 23. marta odigrati prijateljsku utakmicu u Beogradu koja će biti spektakl za pamćenje. U pregovorima smo trenutno sa Telekom Srbija oko potpisivanja novog ugovora, nadamo se veće vrednosti, imajuću u vidu rast kluba u prethodnom periodu“.


tagovi

Zvezdan TerzićVladan MilojevićBarak Bahar

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara