Murinjo (© Reuters)
Murinjo (© Reuters)

To je pravi Žoze Murinjo: Statistika je dobro parče mesa, samo loše spremljeno! Jadni Hans Flik

Vreme čitanja: 3min | sub. 19.12.20. | 10:40

Trener Totenhema o pogledima na savremenim fudbal i kako ga britanska javnost doživljava

Zagrljaj na početku – razmirice na kraju. Gajio je Žoze Murinjo do srede poštovanje prema Jirgenu Klopu. Makar javno. Posle poraza u derbiju na Enfildu krenuo je da ga kruni.

Najpre konstatacija da je izgubio bolji tim, a onda i prozivka da strateg Liverpula nije zaslužio nagradu FIFA namenjenu najboljem treneru za sezonu 2019/20, pošto smatra da ju je zaslužio Hans Diter Flik. A nije, jer je otišla u ruke Klopa.

Izabrane vesti

Jedina šansa za Flika jeste da Bajern pronađe još dva-tri nova takmičenja da osvoji. Možda će dobiti nagradu ako osvoji sedam pehara u jednoj sezoni. Ovako je osvojio samo Ligu šampiona, Bundesligu, Kup Nemačke, Superkup Nemačke i Superkup Evrope. Jadni Flik“, cinično će šef stručnog štaba Totenhema.

Dobri, stari Žoze Murinjo.

Vidi se to i po konstatacijama kojima objašnjava da su se pogledi navijača i javnosti na savremeni fudbal promenili do te mere da svi gledaju brojeve, zaboravljajući suštinu. I, kao u prvom, deluje da je u pravu i u ovom slučaju.

Volite reč „posed“, statistiku. To je kao efikasnost igrača, nekada kažete: „statistika nam pokazuje da je neko imao procenat tačnih pasova 92%“, međutim, statistika ne kaže da su dodavanja tog fudbalera bila samo na dva metra. Možda je to štoper koji je uglavnom prosleđivao loptu svom kolegi iz odbrane“.

Obrnut primer:

„Igrač sa 65% tačnih pasova je možda namestio za gol, podelio lopte u pravo vreme, one od 60 metara koji menjaju tok utakmice. Statistika je često kao kvalitetno parče mesa ili ribe, samo loše spremljeno. Meni, bar, ne govori mnogo. Za razliku od broja golova i prilika“.

Ove sezone Murinjov Totenhem je savladao Mančetser junajted, Mančester Siti, Arsenal, prepuštajući im loptu. Pokušao je isti recept da primeni i protiv prvaka Engleske, bio na pragu boda, imao šanse da osvoji tri, ali je na kraju poražen u 90. minutu i prepustio lidersku poziciju Crvenima. Što otvara pitanje opredeljenja na koji želi da igra.

Zavisi od okolnosti, protivnika, tvojih igrača i slabosti. Vidim da niželigaši pokušavaju da igraju kao vrhunski timovi, pa prave neviđene greške, jer nisu dovoljno kvalitetni. To je pogrešno i verujte mi kada kažem da ja najbolje znam naše slabosti“.

Pevci, ipak, imaju i ogroman kvalitet. Podigli su se otkako ih Murinjo vodi, konkurentni su za vrh tabele, mada pojedini kritički raspoloženi ostrvski mediji kažu kako je to posledica posrnuća Mančester Sitija, neubedljivosti Liverpula, slobodnog pada Arsenala, utiska da Čelsi nije posložio sve kokcice...

„Ako želite da napišete takav tekst – ovo su vaše reči, ne moje: „Siti ne igra dobro, Čelsi ne igra dobro, nije pošteno što vas ljudi kritikuju“, onda ćete tim tekstom promeniti percepciju i ne morate meni da postavljate to pitanje. Uradite to. Verujem da vaše pitanje pokazuje da me ne gledate na isti način kao druge. Da je to slučaj, vi biste jednostavno napisali taj tekst“.

Na kraju, kao uvek, efektna poenta:

Kada sam došao u Premijer ligu verovatno sam bio previše arogantan za vaše kriterijume. Mažda sam tražio priznanje, ali to sada nije slučaj“, dodao je Murinjo.

Stvarno je poseban.


tagovi

Hansi FlikJirgen KlopTotenhemŽoze Murinjo

Obaveštavaj me

Totenhem

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara