Dijego Simeone (Reuters)
Dijego Simeone (Reuters)

To može i sme samo Čolo Simeone! Stari zlikovac i div Oblak okončali Interovu bajku

Vreme čitanja: 7min | sre. 13.03.24. | 23:44

Nerazuri doživeli prvi poraz u 2024. i ispali na penale u osmini finala Lige šampiona

Imao je Čolo Simeone pre dve godine „zlikovački plan“ da u dva meča protiv Mančester Sitija ne igra fudbal 150 minuta, da se brani, napadne u poslednjih pola sata revanša u Madridu i da prođe dalje. I malo je tada falilo da mu prođe.

Ovoga puta protiv Intera u osmini finala Lige šampiona nije bilo baš tako. Ali jeste žrtvovao prvi meč u Milanu, provukao se samo 0:1 i u Madridu išao na sve ili ništa. Digao je Atletiko iz mrtvih protiv jedne od trenutno najboljih ekipa Evrope. Lomio je Inter 120 minuta, nadoknadio pre toga dva gola minusa i na penale prošao u četvrtfinale. Atletiko je u 87. minutu došao do aktivnih 2:1, propustio zicer u nadoknadi vremena za četvrtfinale ali je na penal ruletu napokon bacio na kolena tim koji je pobedio u svakoj utakmici ove godine. I za to zaslužuje sve pohvale i divljenje.

Izabrane vesti

Imao je Atletiko tada među stativama slovenačkog diva Jana Oblaka na golu koji je skinuo penale rezervistima Sančezu i Klasenu i andoknadio Saulov promašaj. Strašnim paradama je zatvorio gol i uterao strah Nerazurima pa nije ni čudo što je Lautaro u petoj seriji uplašen od Oblaka poslao loptu pod oblake. Tada je sve bilo gotovo...

Ako nije najbolji u konkurenciji Sitija, Liverpula i Leverkuzena, onda je Inter u dosadašnjem delu sezone svakako bio uz rame pomenutim ekipama kao najboljim u Evropi. Ima drugi napad u „ligama petice“, najbolju odbranu, osvaja najviše bodova po utakmici, pobedio je svaki meč u 2024. ali je večeras zakazao u meču sezone sezone. Inzagi je izgubio bitku sa Simeoneom rešišvši da se brani protiv majstora tog zanata. Skudeto mu neće umaći, iz kupa je eliminisan, ali u Ligi šampiona je pao kada se najmanje očekivalo i otišli su snovi o bajkovitoj sezonu u kojoj je mogao i do titule prvaka Evrope.

To je Čolov Atletiko!

To je taj DNK koji se stvarao ovih desetak godina otkako je Argentinac došao na klupu i okrenuo istoriju kluba. Kada pati, kada krvari, kada mu ništa ne ide i visi na svim forntovima, Atletiko poput utvare izroni iz pepela sa nožem u zubima, propiša majčino mleko i na kraju iscedi protivnika. Isisa život iz njega. Počesto to nije estetski ali je legitimno, u njihovom stilu i na kraju učinkovito.

Uprkos onom lošem izdanju na Meaci u prvom meču, znalo se da Atletiko nije gotov i da Interu ništa nije sigurno u Madridu. Simeone ima preveliko iskustvo ovakvih mečeva. Sedmi put je Simeone doveo Kolčonjerose do četvrtfinala Lige šampiona. Za celu istoriju pre njega su pet puta bili u četvrtfinalu. Čovek je podelio istoriju Atletika na dva dela. Pre i posle njega.

Možda se čak i očekivalo da sa više rezerve uđe i u večerašnji meč jer juri samo gol razlike... Ali nije i napao je od početka. Probao je visokim presingom na startu ali Interov automatizmi i kompaktnost su bili spremni za to i Nerazuri su lako izlazili na kraj u tim situacijama.

Najveća pretnja je bio levi spoljni Samuel Lino koji je i u prvom meču bio jedina svetla tačka Kolčonjerosa. Možda je i Inzagijeva odluka da desni bek poveri ofanzivnijem Damfrisu pre nego defanzivcu Darmijanu bila pozivnica za Lina da napadne. Trebalo mu je samo sedam minuta igre da protutnji po levom boku i uđe u šansu. Sjajno je šutirao iskosa ali je Zomer vrhunskom odbranom spasao gol.

Da nije slučajno dobio šansu, Damfris je pokazao pet minuta kasnije kada je uzvratio istom merom. Čalhanoglu ga je sjajnim pasom lansirao pred gol domaćih, Holanđanin je bio u sličnoj poziciji kao Lino i jednako dobro šutirao, ali je i Oblak bio na visini zadatka.

Koliko god je Atletiko agresijom i pritiskom pokušavao da unese paniku u redove Intera, nije uspevao. Italijani su tada bili vrlo smireni na lopti, a Lautaro i Tiram su u svakom momentu bili spremni da protrče iza leđa visoko postavljenoj odbrani domaćina. Imao je Inter dobar napad posle dvadesetak minuta igre kada je Tiram čekao na egzekuciju posle prodora i pasa Dimarka ali je Vitsel intervenisao u poslednjem momentu. Kakvog je štopera Čolo napravio od Belgijanca... Maestralno!

Ateltiko je novu šansu imao posle pola sata igre kada je Morata na skoku umakao De Fraju posle centaršuta Ermosa ali je Zomer bio na pravom mestu. Ubrzo je stigla kazna...

Još jedna od tipičnih Interovih akcija iz poslednje linije sa brzom promenom pozicija i tranzicijom. Lautaro se povukao i omogućio Bareli da krene napred, Nerazuri su lepo iskombinovali po levoj strani, vezista je istrčao pred gol domaćina i sačekao Dimarka. Na tacni mu je sevirao zicer koji je levi bek zakucao u mrežu.

Ali, umesto kontrole na ukupnih 2:0, Inter je za manje od 120 sekundi vratio Atletiko u igru.I sve je krenulo nizbrdo... Prvo je De Fraj slabo izbio a onda je Pavar promašio loptu i servirao poklon Grizmanu koji je izbegao ofsajd i oživeo Atletiko. Pavar se na kraju poluvremena donekle iskupio kada je osujetio Grizmana u još jednoj prilici ali Simeoneov plan je i dalje funkcionisao. Falio mu je samo gol...

Nije Čolo ništa menjao, verovao je u plan i čekao Inzagija da prvi povuče potez u fudbalskom šahu. Atletiko je i drugi deo igre otvorio visokim pritiskom i došao do sjajne šanse u kojoj je opet bio Grizman. Ali je i Zomer ponovo bio vrhunski. Kako je meč odmicao, bilo je evidentno da Inter ima sve više problema sa Atletikovom agresijom, a novu šansu je propustio Morata.

Navikao nas je Inzagi u Interu da posle sat vremena menja bez obzira na rezultat i da dodaje energiju sa klupe ali večeras nije baš najbolje prepoznao situaciju. Večeras je najlošije vodio ekipu ove sezone. Tek kada je Simeone u 71. minutu ubacio napadača Koreu umesto veziste De Pola i zamenio umornog Lina sa Rikelmeom, reagovao je i Interov trener. Ušli su Darmijan da bolje zatvori umesto Damfrisa i iskusni Aćerbi umesto Bastonija kojeg su izmorili Grizman i Morata.

Atletiko je dobio čoveka više u napadu i u poslednjih dvadesetak minuta i krenuo na sve ili ništa. Inter se oslonio na totalnu defanzivu i kontre iz kojih su Tiram i Barela propustili najbolje prilike. Inzagi je izabrao da brani aktivan rezultat sa petoricom štopera (računamo tu i Darmijana) kada je uveo Biseka umesto Dimarka i izgubio je bokove.

Stiskali su domaći obruč i bacili Interovu odbranu na konopce. Čolovi poslednji aduti su bili Barios i Depaj. Prvi mu je sačuvao gol kada je stigao Barelu u kontri, a drugi mu doneo produžetke. Depaj je bio X faktor koji je uneo pometnju u Interovu odbranu. Darmijan ga je osujetio u prvoj šansi, drugu mu je zaustavila stativa, ali De Fraj nije uspeo u trećoj. Čalhanoglu i Mhitarjan su zakasnili da izađu na Kokea koji je pasom pronašao Holanđanina na penalu, a Depaj se sjajno snašao i pogodio sam ugao Zomerovog gola. Interova odbrana nije izdržala strahovit pritisak...

A bila je na kraju i miljenik sreće kada je Rikelme u nadoknadi vremena propustio fantastičnu šansu za potpuni nokaut. Bio je sam na penalu, u trku naleteo na idealan pas Grizmana ali je tukao preko gola... I odveo meč u produžetke.

Poput grogiranih boksera, dva tima su se u produžecima smenjivala u šansama. Tiram i Lautaro su imali odlične šanse glavom, a Zomer je odbranio još jedan zicer Depaju sa peterca. Nestalo je i energije pa je intenzitet pao i čekalo se ko će prvi da pogreši... U međuvremenu je sudija Marčinjak oprostio i crveni karton Tiramu ali dobro je poznato da je Poljak najmanji ljubitelj VAR-a među elitnim sudijama. Kako su produžeci odmicali, tako je rzik sveden na minimum i obe strane su pristale da penali reše veliku bitku.

Tamo je Inter imao boljeg stručnjaka za penale i bolje šutere. Čalhanoglu i Depaj su ispalili bombe u prvoj seriji, da bi u drugoj Oblak i Zomer zaustavili šuteve Klasena i Saula. Rikelme je izveo najelegantniji penal i pogodio, a Oblak fanatstičnom paradom vrhovima prstiju skinuo šut Klasena. Korea je u četvrtoj seriji imao sreće i pogodio pod samu prečku, ali njegov zemljak Lautaro u petoj seriji nije bio te sreće...

Atletiko se pridružio samom kremu evropskog fudbala u četvrtfinalu. Tamo su Real, Bajern, Mančester Siti, Barselona, PSŽ, Arsenal, Borusija Dortmund. Ostao je u vođstvu ispred Barse za plasman na SP za klubove, a Italijanima naneo ozbiljan udarac u borbi za peti klub u Ligi šampiona. Napravio je podvig na više načina.

LIGA ŠAMPIONA - OSMINA FINALA, REVANŠI

Utorak

Arsenal - Porto 4:2 posle penala (1:0, 1:0), prvi meč 0:1

/Trosar 41/

Barselona - Napoli 3:1 (2:1), prvi meč 1:1

/Lopes 15, Kanselo 17, Levandovski 83 - Rahmani 30/

Sreda

Atletiko Madrid - Inter penalima 3:2 (2:1, 1:1), prvi meč 0:1

/Grizman 35, Depaj 87 - Dimarko 33/

Borusija Dortmund - PSV Ajndhoven 2:0 (1:0), prvi meč 1:1

/Sančo 3, Rojs 90+5/

Utorak (05.3.)

Bajern - Lacio 3:0 (2:0), prvi meč 0:1

/Kejn 38, 66, Miler 45+2/

Sosijedad – PSŽ 1:2 (0:1), prvi meč: 0:2

/Merino 89 – Embape 15, 56/

Sreda (06.3.)

Mančester Siti - Kopenhagen 3:1 (3:1), prvi meč 3:1

/Akanđi 5, Alvarez 9, Haland 45+3 - Eljunusi 29/

Real Madrid - RB Lajpcig 1:1 (0:0), prvi meč 1:0

/Vinisijus 65 - Orban 68/



tagovi

Antoan GrizmanFederiko DimarkoJan OblakDijego SimeoneSimone Inzagi

Obaveštavaj me

Inter

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara