Mesi (© Reuters)
Mesi (© Reuters)

To samo sudbina može da udesi: Mesi igra 1.000. utakmicu u finalu Mundijala?

Vreme čitanja: 3min | čet. 20.10.22. | 15:31

Osim toga, ulazi u krug odabranih i juri rekord Lotara Mateusa

Francuzi su među favoritima zbog činjenice da brane trofej iz Rusije, Brazilci zato što su Brazilci, a Argentinci se nadaju da bi napokon mogli ponovo na krov sveta i uzdaju se i preporod sa selektorom Lionelom Skalonijem, još više u činjenicu da će ih poslednji put na Mundijalu predvoditi Lionel Mesi.

Turnir u Kataru bi mogao da iznedri filmski scenario po kome bi nekada najbolji fudbaler planete na Prvenstvu sveta odigrao okruglo 1.000. meč u karijeri! Što je i te kako moguće, a već su počela nagađanja da bi taj jubilarni mogao da bude baš u – finalu. Još ako Gaučosi osvoje pehar, mirne duše bi as Pari Sen Žermana mogao u reprezentativnu penziju. Ionako je Zlatni globus jedini trofej koji mu nedostaje u bogatoj kolekciji.

Izabrane vesti

Mesi je dosad odigrao 988 mečeva bilo za klubove, bilo za državni tim. U dresu Barselone 826, još 48 otkako je leta 2021. prešao na Park prinčeva, uz to ima i 164 nastupa za Argentinu. Do prekida sezone ostala su mu je još četiri okršaja u Ligi 1 (Ajačio, Troa, Lorijan i Okser), dva u Ligi šampiona (Makabi iz Haife i Juventusa)i uveliko se spekuliše kako bi neki od njih mogao da propusti. Mada, taj račun se ne uklapa baš u ideje Kristofa Galtijea, jer je pod komandom novog trenera omaleni vezista propustio samo jedan duel i to nedavni sa Remsom, zbog blagog bola u predelu lista. Sve ostale utakmice je igrao od prvog minuta i zato je pitanje da li će baš tražiti poštedu, ciljano ići na to da mu 1.000 bude u finalu Mundijala. Opet, desi se ponekad da se klubovi i savezi dogovore da najbolje pojedince ne izlažu naporima ako za to nema potrebe, pa još ako se bliži veliko takmičenje ima rezona da Leo neki put bude na klupi ili tribinama.

Ako bi se desilo da propusti dva od preostalih šest mečeva u prvenstvu Francuske ili Ligi šampiona stigao bi na Bliski istok sa 992 na kontu. Kako je maksimalan broj utakmica na Mundijalu sedam (za finaliste) i kako mnogi očekuju da na svom poslednjem zapne kao nikad ranije (objavio da bez obzira na epilog više neće igrati na najvećoj smotri) onda se zaista crta put da mu onaj sa četiri cifre bude u meč za pehar.

Tako gledano 993. bi bio u generalanoj probi sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima 16. novembra, posle toga slede tri u grupi (Saudijska Arabija, Meksiko i Poljska), još tri u eliminacionoj fazi (osmina, četvrt i polufinale) i pod uslovom da bude zdrav i izbegne sankcije taj 1.000 bi mu bio u Dohi. U finalu Mundijala.

Kako god, Lionel Mesi će svakako ispisati istoriju. Možda i ranije (ako odigra sve mečeve za klub, a Argentina ne ispadne pre četvrtfinala), a sigurno po još jednom parametru. Postaće tek peti fudbaler u istoriji fudbala koji će se pojaviti na pet Mundijala. Igrao je u 2006. godine u Nemačkoj (četvrto mesto), 2010. u Južnoj Africi (opet četvrto mesto), 2014. u Brazilu (viceprvak), a u Rusiji 2018. njegovu Argentinu je u prvom meču na ispadanje izbacio kasniji osvajač, Francuska. Po pet učešća imaju samo Antonio Tota Karbahal, Rafael Markez (Meksiko), Đanuiđi Bufon (Italija) i Lotar Mateus (Nemačka).

Upravo je Mateus rekorder u još jednoj kategoriji koju će pokušati da nadmaši Mesi. Lotar je igrač sa najviše utakmice na završnim turnirima (25), as Pari Sen Žermana ih zasad ima 19, što znači da bi morao da dobaci najmanje do polufinala da bi se poravnao sa njima, a finale da izbije na vrh.

Dosad je Lionel Mesi sa reprezentacijom igrao finale Mundijala u Brazilu i izgubio od Nemačke. Pričalo se da je u problemu, kao da se suočava sa prokletstvom, jer je izgubio tri finala Kopa Ameirka (protiv Brazila 2007, i dva od Čilea 2015. i 2016), ali je zato prošle godine na neprijateljskoj teritoriji dobio prvo finale sa reprezentzacjom i na Marakani, u Rio de Žaneiru postao prvak Južne Amerike kao kapiten.

Može li još jednom?


tagovi

Lionel Mesifudbalska reprezentacija Argentinereprezentacija ArgentineKatar2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara