(© Reuters)
(© Reuters)

Toliko moćan da menja propise i izvoljeva: Onana 14. brani za Mančester, a 15. neće na Kupu afričkih nacija

Vreme čitanja: 3min | čet. 04.01.24. | 14:14

Kako su Kamerunci pristali na uslove reprezentativnog golmana...

Ne verujte svemu što pročitate. Naročito u Engleskoj. Tamošnji mediji od sinoć bruje da će Andre Onana odigrati dve utakmice u razmaku od 24 sata, na dva različita kontinenta, potencirajući informaciju da se Mančester junajted dogovorio sa čelnicima Fudbalskog saveza Kameruna da golman brani protiv Totenhema 14. januara, a već za 15. je zakazan debi pomenute selekcije na Kupu afričkih nacija protiv Gvineje.

U nekom paralelnom univerzumu možda bi bilo izvodljivo da golman posle utakmice 21. premijerligaškog kola poleti na drugi kraj planete ne pre 22 sata (meč se završava oko 19.30), zatim putuje do Abidžana oko devet sati, potom dva to tri sata automobilom do mesta Jamusukro gde će tim selektora Rigoberta Songa debitovati na kontinentalnom turniru, u susretu koji počinje narednog dana u 18 sati. Dakle, u najboljem slučaju bi Andre Onana mogao da stigne u kamp selekcije oko podneva, a da samo šest sati kasnije počne meč – a svi znamo koliko su premijere važne na turnirskom tipu takmičenja – ne deluje realno.

Izabrane vesti

Zato će, sva je prilika, protiv Gvineje među stative Dejvis Epasi, koga sa Prvenstva sveta u Kataru, kad je baš na dan utakmice sa Srbijom iznenada dobio šansu zato što se Onana posvađao sa tadašnjim trenerom golmana, legendarnim Žakom Songom. Taj detalj je možda i srž objašnjenja zašto je Kamerun pristao da Onana bude na raspolaganju klubu kad bi trebalo da brani za reprezentaciju.

FIFA propisi nalažu da reprezentativci pred veliko takmčenje budu makar dve sedmice ranije na raspolaganju selektoru. Klubovi moraju da ih puste. Samo što u Africi, izgleda, važe neka druga pravila ili ih je Andre Onana sam postavio. Posle tog incidenta u Dohi, Onana je saopštio da je okončao reprezentativnu karijeru, ljut zbog tretmana kod trenera golmana Žaka Songa. Zatim su čelnici FS Kameruna shvatili u kakvom su problemu, jer uz sve manjkavosti, a ima ih podosta, Onana je golman zavidne reputacije o čemu svedoči izbor klubova i činjenica da je branio za Ajaks i Inter pre selidbe u Mančester junajted. Takvog čuvara mreže niko ne želi lako da se odrekne, pa su rukovodioci FS Kameruna uspeli da ga ubede da se vrati u državni tim. Bila je to na neki način pobeda Onane, jer je Žak Song oteran, a Andreu omogućeno da izvoljeva. Doslovce da bira kad će i protiv koga da brani. Tako se u septembru vratio u reprezentaciju i branio u završnom kvalifikacinom meču protiv Burundija i kasnije na još dve utakmice.

Kamerunci su shvatili da im se više isplati da imaju svojeglavog Onanu na Kupu nacija, nego da se oslone na alternativno rešenje. Računali su da će ispunjavanjem želja pridobiti njegovu pažnju i zato su mu dozvolili da brani za Mančester dok se svi drugi Afrikanci spremaju za početak turnira. Andre će u Obalu Slonovače stići taman da sa strane posmatra Dejvisa Epasija, jer su Neukrotivi lavovi shvatili da je bolje da ne brani prvo kolo, nego da ostanu ceo turnir bez njega. Ionako imaju velike planove, pošto su pet puta bili prvaci, a pre tri godine kad su organizivali takmičenje završili tek kao treći.



tagovi

Andre OnanaMančester JunajtedKup afričkih nacijaKup afričkih nacija 2024reprezentacija Kameruna

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara