Ilustracija (©AFP)
Ilustracija (©AFP)

Tolima pred listom odabranih, ima zicer za treće uzastopno finale

Vreme čitanja: 4min | čet. 16.06.22. | 23:07

Kolumbija 1: Tim iz Ibagea u najboljoj situaciji pred poslednje kolo plej-ofa Aperture, u kojem se sastaje sa prežaljenim Eenvigadom

Prethodne noći dobili smo prvog finalistu kolumbijske Aperture. To je Atletiko Nasional koji je pobedom nad Juniorom obezbedio finale, prvo još od 2018. u istom ovom formatu, kada je od njega bila uspešnija Deportes Tolima. Kako trenutno stvari stoje, Verdolagasi će najverovatnije imati priliku da se osvete za taj poraz, jer konačnom raspletu u Grupi B i mestu drugog finaliste najbliži je upravo tim iz Ibagea. Tolima ima za cilj da se dokopa svog trećeg finala zaredom, ali u tome će zasigurno uspeti samo ako ostvari pobedu protiv već prežaljenog Envigada.

Posle raspleta u Grupi A, noćas dolazi na red na i Grupa B, u kojoj se Deportes Tolima ističe kao favorit. Crveno-zlatni tim nalazi se na prvoj poziciji sa 10 osvojenih bodova, jednim više od drugoplasiranog La Ekidada i dva u odnosu na Independijente iz Medeljina. Sva tri tima imaju šanse da se nađu u velikom finalu, osim Envigada koji se nalazi na začelju sa samo jednim osvojenim bodom. Tim kojim zapoveda Ernan Tores, pored želje za odbranom titule formata Apertura želi da uđe u istoriju i postigne nešto što je malo kome pošlo zarukom u šampionatima Kolumbije. Atletiko Nasional, Junior i Amerika de Kali jedina su tri kluba koja su igrala u tri uzastopna finala, a sada se pred listom odabranih nalazi i Deportes Tolima.

Izabrane vesti

Tolimensi su već pobedili Envigado u ovoj polufinalnoj fazi, i to rezultatom 4:1 na gostovanju u predgrađu Medeljina na čuvenom akademskom stadionu Polideportivo Sur. Golove na tom susretu postigli su Huan Fernando Kaiseda, Alvaro Melendes, Hose Orosko i Andres Ibarguen. Sada će kod kuće morati da dođu do nove pobede protiv Narandžastih, jer će samo tako sigurno pristupiti finalu bez razmišljanja o tome šta se dešava na drugom meču između Ekidada i Independijentea.

02.30: (1,35) Tolima (4,60) Envigado (10,5)

Iako će imati odrećene gubitke u igračkom kadru, tim iz Ibagea će pokušati da iskoristi snagu domaćeg terena i podršku publike, kako bi stavi nova tri boda u svoj džep. Tolima je u polufinalnoj fazi ostvarila tri pobede, jedan remi uz jedan pretrpljen poraz, u tom periodu postigla je šest golova, i primila dva. Pored toga, dolazi sa velikim samopouzdanjem pošto je minimalnim rezultatom pobedila DIM na Atanasiju, čime je pretekla direktnog rivala i došla na korak do finala.

Što se tiče prinudnih izostanaka, Ernan Tores neće moći da računa na Majkla Ranhela i Andersona Platu, koji će morati da izdrže suspenziju crvenih kartona. Izostanci se odnose i na Razijela Garsiju i Aleksandra Domingeza, peruanski vezista i golman iz Ekvadora pozvani su u timove svojih nacionalnih selekcija. Ipak, prvi čuvar mreže Tolimesa Vilijam Kuesta biće na raspolaganju za noćašnji okršaj. Inače to je golman sa najboljim procenatom odbrana (89,5%) od svih u dosasdašnjem toku polufinalnih grupa. Od 19 direktnih udaraca ka golu, 17 je uspeo da zadrži, uz samo dva koja su mu završila iza leđa.

Posle sedam godina, Narandžasti iz predgrađa Medeljina su se vratili u polufinale. Uprkos lošem nastupu u završnici šampionata, Envigado želi da se oprosti pobedom protiv jednog od favorita za krunisanje u Aperturi. Naranhasi su za sada jednini tim u obe polfinalne grupe, koji nije zabeležio pobedu u ovoj fazi takmičenja. Trenutno se nalazi na začelju Grupe B sa jednim bodom iz remija sa sugradskim Independijenteom.

Što se tiče tima koji predvodi Alberto Suarez, neće moći računa na Ivana Rohasa, koji je isključen u prethodnom meču protiv Ekidada. Jeferson Rodaljega, Santjago Himenez i Santjago Norenja se oporavljaju od povreda mišića, dok se Edison Lopez oporavlja posle operacije ukrštenih ligamenta levog kolena. Napadač Hesus Ernandez koji je učestvovao u tri od poslednja četiri gola za Envigado i noćas će biti na raspolaganju, i bez sumnje predstavlja će najveću pretnju po gol protivnika.

U kolumbijskoj ligi, Deportes Tolima i Envigado odigrali su ukupno 65 utakmica, od čega je 26 pobeda ostvario tim iz Ibagea, naspram 27 za Pomorandže uz 12 odigranih remija. Iako je Tolima daleko trofejniji klub, još ima negativan skor kada su u pitanju okršaji sa Envigadom.

Zalihe u pobedama Narandžastih nastale su devedesetih i početkom novog milenijuma. U prilog tome govori poslednjih pet utakmica Tolime koja je bez poraza od Envigada u Prvoj diviziji (tri pobede i dva nerešena rezultata), uz netaknutu sopstvenu mrežu i čak 10 postignutih golova. Poslednja pobeda Tolime protiv ekipe iz Ibagea bila je u avgustu 2019. godine, na stadionu Polideportivo Sur rezultatom 2:1.

KOLUMBIJA 1, APERTURA, PLEJ-OF – 6. (POSLEDNJE) KOLO

GRUPA A

Četvrtak

Bukaramanga - Miljonarios 2:1 (2:1)

/Kardenjas 2, Moreno 33 - Gomez 22/

Atletiko Nasional - Junior 2:1 (2:1)

/Džeferson Duke 30, Džon Duke 38 - Inestroza 15/

GRUPA B

Petak

02.30: (2,45) Ekidad (2,85) Independijente Medeljin (3,40)

02.30: (1,35) Tolima (4,60) Envigado (10,5)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kolumbija 1Deportes TolimaEnvigado

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara