©Shutterstock
©Shutterstock

Totalni remont na Kamp Nou: 14 igrača na izlaznim vratima, kao pojačanja stižu slobodni igrači

Vreme čitanja: 5min | pet. 14.05.21. | 11:04

Nema sumnje da će Barselona posle još jedne razočaravajuće sezone napraviti velike promene narednog leta

Barselona je osvojila jedan trofej u Kupu kralja u minule dve sezone. Premalo za klub takvog renomea i ambicija. Pritom je u velikim finansijskim problemima i jasno je da će novopostavljena uprava na leto imati pune ruke posla. Očekuju se brojne promene, a Mundo Deportivo prenosi da bi čak 14 igrača moglo da napusti klub, dok bi kao pojačanja pretežno trebalo da stižu samo slobodni igrači.

Posle remija sa Levanteom, na dva kola do kraja, Barsa kaska četiri boda za madridskim Atletiko i prilično je jasno da je šampionska trka za klub sa Kamp Noua završena. Jorgandžije bi već u narednom kolu protiv Osasune, koja nema takmičarski motiv, mogli da otpišu Katalonce i naprave ključan korak ka osvajanju titule. Jasno je da su promene neminovnost, uprava je odavno zasukla rukave, tokom letnjeg prelaznog roka će pokušati da zaradi novac i smanji troškove, ali istovremeno će imati zadatak da napravi tim sposoban da osvaja trofeje.

Izabrane vesti

Nedelja, 18.30: (1,22) Barselona (7,00) Selta (11,0)

Dakle, jako bitno leto je pred klubom, a Mundo Deportivo saznaje da bi ekipu moglo da napusti čak 14 igrača. Pojedini će biti prodati, neki će biti poslati na pozajmice, a među igračima koji se nalaze na izlaznim vratima kluba nalaze se golman Neto, defanzivci Samuel Umtiti i Žunior Firpo, zatim vezisti Miralem Pjanić, Matues Fernandes i Filipe Kutinjo, kao i napadač Martin Brajtvajt.

Za bivšeg čuvara mreže Fjorentine, Juventusa i Valensije zainteresovan je Arsenal, ugovorom je vezan za klub do leta 2023. godine i mogao bi da donese određeni novac Kataloncima. Brazilac na tržištu vredi 10.000.000 evra (transfermarkt.com), a šuška se da Barsa razmišlja o angažovanju Đanluiđija Bufona, koji je obelodanio da napušta Juventus, ali da će u narednom periodu razmisliti da li da okači rukavice o klin. Ponuda sa Kamp Noua bi definitivno mogla da ga ubedi da odloži penziju makar na još jednu sezonu.

Umtiti je poput Neta ugovorom vezan za klub do leta 2023. godine, vredi oko 10.000.000 evra, ali iako je već neko vreme poznato da bi Barselona da ga se reši, na njenu adresu nije stigla nijedna zvanična ponuda.. Tokom minulog prelaznog roka ga je u svojim redovima želeo Lion, priznao je i sam fudbaler da postoji interesovanje njegovog bivšeg kluba, ali do transfera nije došlo. Videćemo hoće li Francuzi ponovo pokušati da ga vrati tokom leta.

Žunior Firpo je stigao pre nešto manje od dve godine, plaćen je Real Betisu 18.000.000 evra, plan je bio da par sezona bude alternativa za Đordija Albu i da potom preuzme njegovo mesto u startnoj postavi uz levu aut liniju. Nisu ipak u klubu zadovoljni, nudili su ga Interu kao deo transfera za Lautara Martineza, sada će pokušati da ga prodaju ili eventualno uključe u neku drugu trampu. Ugovor mu ističe tek na leto 2024. godine, a na tržištu poput Neta i Umtitija vredi 10.000.000 evra.

Koliko je prethodna uprava zavila klub u crno, možda se najbolje oslikava i na transferu Miralema Pjanića. Reprezentativac Bosne i Hercegovine je minulog leta stigao na Kamp Nou (ugovor do 30. juna 2024. godine) u zamenu za sedam godina mlađeg Artura Mela, u prvoj sezoni je upisao tek 28 nastupa (proveo 1.265 minuta na terenu). Za njegove usluge postoji interesovanje Al Nasra, a sudeći po objavama veznog fudbalera na društvenim mrežama, utisak je da je vrlo blizu prelaska u klub iz Saudijske Arabije.

Talentovani Mateus Fernandes nije dobio pravu priliku da se dokaže od kako je stigao minulog leta. Plaćen je svojevremeno Palmeirasu 7.000.000 evra, proveo je prethodnu sezonu na pozajmici u Valjadolidu. Videćemo da li na Kamp Nou još uvek veruju u njegov potencijal, ukoliko je to slučaj, treba očekivati još jedan odlazak na pozajmicu. Za Barsu je ugovorom vezan do leta 2025. godine.

Kada je u pitanju Martin Brajtvajt, on je ove sezone imao solidnu ulogu u ekipi, ali nije opravdao poverenje trenera, pa je na 40 upisanih nastupa zabeležio sedam golova i četiri asistencije, što je zaista premalo za napadača Barselone. Danac je stigao u februaru prošle godine da gasi požar (ugovor do leta 2024. godine), ostavio je solidan utisak, što će mu biti dovoljno da pronađe dobar angažman u nastavku karijere. Pisalo se minulog leta, pa i tokom zime, da za njegove usluge postoji interesovanje iz Premijer lige, konkretno od strane Evertona i Vest Hema. Plaćen je Leganesu 18.000.000 evra, teško da će Katalonci uspeti da povrate uloženi novac.

Nedeja, 18.30: (1,25) Atletiko Madrid (5,80) Osasuna (12,0)

Kao jedan od najgorih poteza prethodne uprave izdvaja se i angažovanje Filipea Kutinja. Brazilac je plaćen 135.000.000 evra, posle godinu i po dana u klubu završio je na pozajmici u Bajernu. Kuman je bio rešen da mu ukaže šansu ove sezone, ali su se isprečile povrede. Tako je zabeležio svega 14 nastupa i postigao tri pogotka (dve asistencije). Saradnja mu ističe leta 2023. godine, Barsa bi mogla solidno da zaradi njegovim odlaskom, ali definitivno neće moći da povrati ni veći deo uloženog novca (daleko od toga). Ipak, odlazak Brazilca bi značajno rasteretio budžet kluba, a već neko vreme se piše da je bivši igrač Intera i Liverpula na radaru nekoliko klubova iz Premijer lige.

Kada su dolasci u pitanju, već smo pomenuli da se šuška o interesovanju za Bufona, koji bi stigao kao slobodan igrač. Po istom receptu će po svemu sudeći biti angažovan i veći broj pojačanja. Odbranu će izvesno pojačati Erik Garsija, sa španskim reprezentativcem već postoji dogovor, da se na leto, po isteku saradnje sa Mančester Sitijem, vrati u klub u kojem je ponikao.

Kada je u pitanju vezni red, praktično se od dolaska Ronalda Kumana na mesto šefa struke spekuliše o angažovanju Žoržinja Vajnalduma iz Liverpula. Holanđaninu ističe ugovor, nije pronašao zajednički jezik sa upravom Redsa, ali je za njegove usluge zainteresovan i minhenski Bajern.

Još jedna Holanđanin bi mogao da stigne na Kamp Nou bez obeštećenja. Memfisu Depaju ističe ugovor sa Lionom, prema pisanjima pojedinih medija bivši fudbaler Mančester junajteda već traži kuću u Barseloni i čini se da je na pragu kluba.

Kao najveće pojačanje, makar kada su slobodni igrači u pitanju, u redove Blaugrane bi trebalo da stigne Serhio Kun Aguero. Upravo je Mundo Deportivo nendavno preneo da je postignut dogovor sa napadačem koji će posle 10 godina napustiti Mančester Siti. Argentinac je izrazio želju da zaigra sa prijateljom Lionelom Mesijem, pa je navodno spreman da prihvati i platu manju od 10.000.000 evra.

Dolazak bivšeg napadača madridskog Atletika bi trebalo da ubedi i Mesija da potpiše novu saradnju sa klubom. Uprava je prethodnih dana obavila razgovore sa argentinskim fudbalerom i njegovim ocem Horheom, koji mu je ujedno i zastupnik. Prvi utisci su pozitivni, pominjalo se i da je predsednik Đoan Laporta spremio doživotni ugovor za 33-godišnjeg fudbalera. Posle još nekoliko godina igrače karijere, potom kaljenja na direktorskoj poziciji u MLS, seo bi u fotelju i preuzeo neku od najodgovornijih funkcija u Barseloni.



tagovi

Lionel MesiJuventusĐanluiđi BufonŽoržinjo VajnaldumLiverpulMemfis DepajLionSerhio Kun AgueroErik GarsijaMančester SitiMartin BrajtvajtFilipe KutinjoMiralem PjanićNetoSamjuel UmtitiŽunior FirpoBarselonaletnji prelazni rok 2021

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara