Hari Kejn se loše snalazi protiv Čelsija (©Reuters)
Hari Kejn se loše snalazi protiv Čelsija (©Reuters)

Totenhem je formirao tim, Čelsi još ne, ali Pevci imaju ozbiljan kompleks od Plavaca

Vreme čitanja: 4min | ned. 14.08.22. | 12:31

Londonski derbi, koji će obeležiti 2. kolo Premijer lige, na programu je u nedelju od 17.30 časova

Rivalstvo između Čelsija i Totenhema ima istorijsku crtu i, mada nije najveće među klubovima iz Londona, proteklih godina se dodatno zaoštrilo. Zato, njihov duel koji je na programu ove nedelje od 17.30 časova na Stamford bridžu s punim pravom izaziva veliku pažnju.

Oba tima započela su novu sezonu pobedama, Totenhem znatno ubedljivije od Čelsija, pošto je deklasirao Sautempton s rezultatom 4:1. Plavci su uz mnogo muke na premijeri savladali prilično slab Everton, sa 1:0 golom Žoržinja iz jedanaesterca.

Izabrane vesti

Nije to jedini razlog zašto ova dva tima odaju potpuno drugačiji utisak pred ovaj okršaj. Totenhem je kompletirao ekipu, praktično završio prelazni rok i Antonio Konte prilično mirno dočekuje naredne mečeve u Premijer ligi i žreb za Ligu šampiona. Za to vreme stručni štab Čelsija se preznojava, traže se pojačanja, vode se pregovori sa nekoliko zvučnih igrača, a sve te medijske spekulacije sigurno utiču i na raspoloženje unutar same ekipe. Nije moguće isključiti se i ne razmišljati o najavljenim dolascima Pjera Emerika Obamejanga, Frenkija de Jonga i Veslija Fofane.

Totenhem je mudrije odradio letnju pijacu. Nije se petljao sa nekim previše komplikovanim transferima, na vreme je potpisao Rišarlisona (Everton), Ivesa Busumu (Brajton), Đeda Spensa (Midlzbro), Ivana Perišića (Inter), Frejzera Forstera (Sautempton) i Klemena Lenglea (pozajmica iz Barselone). Nije malo novca uloženo na ta pojačanja, nešto više od 100.000.000 evra samo na ime obeštećenja, ali Pevci napokon mogu sa puno optimizma da se uključe u borbu za sam vrh. Posle ovog meča će biti jasnije da li taj optimizam počiva na čvrstom temelju.

S druge strane, Čelsi ima još mnogo posla pre nego što kompletira sastav. Nedostaju špic, centralni vezni i štoper, dok je Timo Verner poslednji u nizu igrača koji su napustili Stamford Bridž ovog leta. Kako se i očekivalo, Rahim Sterling i Kai Haverc obavljaju ulogu ”lažne devetke” i biće potrebno vreme pre nego što se sve linije tima uigraju. Samo što u klubu kao što je Čelsi vreme protiče veoma brzo, a strpljenja je malo.

17.30: (2,30) Čelsi (3,35) Totenhem (3,40)

Prošle sezone Čelsi je bio treći, a Totenhem četvrti. Po trenutnom stanju stvari u engleskom fudbalu, možda je najrealnije da na kraju sezone ta dva tima samo rotiraju pozicije. Mada, ambicije u oba kluba su daleko veće od samog plasmana u Ligu šampiona. Čelsi domaći trofej nije osvojio od 2018, kada je bio najbolji u FA kupu, dok Pevci uopšte nisu osvežili vitrine novim ukrasom punih 14 godina, od kako su poslednji put osvojili Liga kup Engleske.

Nije teško pretpostaviti kakav tim će Konte izvesni ove nedelje na teren Stamford bridža. Golman Ljoris i defanzivci Romero, Dajer i Dejvis su sigurni, baš kao i vezisti Bentankur i Hojbjerg ili ofanzivci Kuluševski, Kejn i Son. Praktično jedina prava prava dilema je na levom beku, hoće li starter biti iskusni Ivan Perišić ili mlada nada Rajan Sesenjon čiji napedak je Italijan nedavno javno hvalio.

Sa Plavcima je situacija prilično neizvesnija. Sigurno je samo da Mateo Kovačić neće igrati zbog povrede kolena. Ne zna se čak ni da li će novajlija Mark Kukurelja da bude prvi put starter (protiv Evertona je odigrao 15 minuta) ili će Ben Čilvel da ima prednost. Defanzivci Totenhema će pre svega morati da razmišljaju o tome kako da zaustave trio Maunt-Haverc-Sterling. To je napad koji svakome može da da gol kada im se igra, ali isto tako da potpuno bude nevidljiv na terenu. Pogotovo u odsustvu klasičnog centarfora kakvi su bili Romelu Lukaku i Timo Verner.

Tako je - kako je. Oseća se tenzija u našoj kući. Nemamo mnogo vremena, u fudbalu uvek morate da budete spremni da podižete standard sa dve utakmice nedeljno. Moramo da nađemo rešenje kako da pobeđujemo u kontinuitetu i da se ponavljamo na najvišem nivou. Pomoglo bi nam ako bismo dobili jedan ovakav derbi“, rekao je Tuhel.

Čelsi je prošle sezone savladao Totenhem na sva četiri duela, sve bez primljenog gola. U prvenstvu je bilo 3:0 i 2:0, u polufinalu Liga kupa po 2:0 i 1:0.

Pevci su poslednji put savladali Plavce u septembru 2020. u Liga kupu, posle penala, a od tada im nisu dali nijedan gol (na šest mečeva). Na pravu pobedu u 90 minuta čekaju još od januara 2019, kada su u istom tom takmičenju slavili sa 1:0. Mada u dvomeču nisu prošli dalje. Od tada je Čelsi ušao u seriju od devet pobeda i dva remija. Na prvenstvenu pobedu nad gradskim rivalom navijači Totenhema čekaju još od janaura 2017. godine!

-------------------------

Prognozziraj besplatno Mozzart Bet Superligu za milionski nagradni fond

-------------------------

PREMIJER LIGA – 2. KOLO

Subota

Aston Vila - Everton 2:1 (1:0)

/Ings 31, Buendia 85 - Dinj 86 ag/

Arsenal - Lester 4:2 (2:0)

/Žezus 23, 35, Džaka 55, Martineli 76 - Saliba ag 53, Medison 74/

Brajton - Njukasl 0:0

Mančester siti - Bornmut 4:0 (3:0)

/Gindogan 19, De Brujne 31, Foden 37, Lerma ag 79/

Sautempton - Lids 2:2 (0:0)

/Aribo 72, Voker-Piters 81 - Rodrigo 46, 60/

Vulverhempton - Fulam 0:0

Brentford - Mančester junajted 4:0 (4:0)

/Dasilva 10, Jensen 18, Mi 30, Mbeumo 35/

Nedelja

15.00: (4,40) Notingem Forest (3,50) Vest Hem (1,95)

17.30: (2,30) Čelsi (3,35) Totenhem (3,40)

Ponedeljak

21.00: (1,20) Liverpul (7,75) Kristal Palas (16,0)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Premijer ligaTotenhemČelsi

Obaveštavaj me

Čelsi
Totenhem

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara