Fudbaleri Veleža (©fkvelez.ba)
Fudbaleri Veleža (©fkvelez.ba)

Tradicionalni derbi u Mostaru: Velež bi Evropu, a Sarajevo titulu

Vreme čitanja: 3min | pet. 01.12.23. | 11:28

Premijer liga Bosne i Hercegovine: Oba tima u odličnoj formi pred današnji (18.00) prvi meč 16. kola

(od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Do kraja jesenjeg dela šampionata u Premijer ligi Bosne i Hercegovine ostala su još tri kola. Dok u donjem delu tabele neizvesnosti skoro da i nema, u samom vrhu je situacija skoro pa ujednačena. Tako će u narednom periodu u fokusu biti utakmice iz gornjeg dela tabele, a upravo jedan takav derbi otvara 16. kolo.

Izabrane vesti

Mogo toga promenilo se u Veležu od početka sezone. Stigao je novi trener, a igrački kadar je doživeo određene promene. Posle imenovanja Deana Klafurića za novog šefa struke mučio se Velež sa rezultatima i igrao po principu toplo-hladno.

Međutim, znatno popravljanje forme dovelo ih je na visoko četvrto mesto sa četiri boda zaostatka za današnjim rivalom. Veležov cilj je jasan – izlazak u Evropu, pa će nastojati domoći se trećeg mesta. Iz tog razloga, današnji duel za njih je od nemerljive važnosti. Tabor Rođenih može da raduje i forma u poslednje vreme. U pet utakmica upisane su dve pobede i tri remija, mada imaju i za čim da žale.

Dva remija upisana su protiv poslednjeplasiranih ekipa, pa bi bilo pitanje šta bi bilo da su trijumfovali, jer su sigurno zaslužili. Da Velež ima snage za najviše domete pokazao je i direktan okršaj sa Zrinjskim koji je pregažen sa 3:0. Dominirao je Velež u svim segmentima igre protiv najbolje ekipe u državi, što je ulilo dodatnu injekciju samopouzdanja. Pogotovo što kod kuće Rođeni igraju skoro pa besprekorno.

Od sedam utakmica na koliko su bili domaćini slavili su pet puta, dok je dva puta bilo nerešeno. Biće to i glavni adut Veleža večeras u duelu sa starim rivalom.

Ofanzivno su jako dobri. Ne znamo kako će početi, ali imaju širok kadar, nije to samo 11 igrača, tu su i kvalitetni igrači sa klupe. Imaju dobre igrače koji dolaze iz drugog plana. Utakmica protiv Zrinjskog je uzela danak. Dosta je bolesnih, koji nisu sto posto spremni. Na sreću, roster je širok, ja verujem u svakog igrača, uključujući i najmlađe koje smo priključili iz omladinske škole. Sarajevo igra ofanzivno, ali igramo i mi i biće jako važno videti koja će se ekipa pre nametnuti na terenu. Mislim da ona koja to napravi u ranoj fazi utakmice će biti u prednosti", rekao je Dean Klafurić, trener Veleža.

18.00: (2,45) Velež (3,15) Sarajevo (2,80)

Kada je reč o Sarajevu, on i dalje gaje nade za titulu. Iako bodovna razlika iznosi šest bodova zaostatka u odnosu na vodeći Borac, ambiciozni projekat Bordo tima ne odustaje od šampionskih snova. Tome svedoči dobra forma, jer je Sarajevo u poslednjih osam utakmica upisalo samo jedan poraz, i to od dobojske Sloge, te su upisali pet pobeda i dva remija.

U ovaj meč ulaze nošeni ubedljivim trijumfom nad Tuzla Sitijem od 6:2. Bila je to utakmica koja je dala slobodu svim igračima koji su pokazali kako Sarajevo ima opasan napad. Svesni su u taboru Bordo tima da će ovo biti susret koji bi mogao odlučiti njihovu sudbinu, jer ukoliko Borac pobegne na devet bodova, šampionski snovi mogli bi se raspršiti. Takođe, treba dodati da Sarajevo ima drugu najbolju odbranu u ligi, dok Velež ima treći najbolji napad. Iako prethodni mečevi ova dva rivala nisu obilovali sa preterano puno pogodaka, izuzev poslednjeg u Mostaru kada je viđeno osam golova, forme ekipa garantuju dobru utakmicu sa mnogo prilika.

Velež je dobro organizirana ekipa. Raduje me da se kod nas vidi puno energije. Momci jedva čekaju da se dokazuju u novoj utakmici. Zavladali su dobri odnosi među njima i upoznali su se. Radujemo se ovakvim utakmicama, puno toga će se dešavati na terenu, ali imamo svoj plan i tačno znamo šta i kako raditi. Bićemo u pravom izdanju i to će, verujem, biti dovoljno za pobedu", istakao je slovenački stručnjak Simon Rožman na klupi Sarajeva.

PREMIJER LIGA BOSNE I HERCEGOVINE – 16. KOLO

Petak

18.00: (2,45) Velež (3,15) Sarajevo (2,80)

Subota

13.30: (2,40) Tuzla Siti (3,20) Željezničar (2,85)

16.00: (8,00) Sloga Doboj (4,30) Borac Banjaluka (1,38)

***kvote su podložne promenama

Nedelja

13.00: Posušje – Igman

19.45: GOŠK – Široki Brijeg

Ponedeljak

13.00: Zvijezda - Zrinjski



tagovi

BiHBiH 1Premijer liga BiHVeležFK SarajevoSarajevo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara