Derbiul României: Bekalijevo zbogom ako Dinamo pobedi, Perović igra pod jakim bolovima

Vreme čitanja: 4min | ned. 16.02.20. | 12:31

Fudbalska groznica zahvatila Bukurešt pred glavni okršaj

Žandarmerija izlazi na ulice Bukurešta. I, neće imati milosti za eventualne izgrede. Tako glase vesti u komšijskim medijima, i to znači samo jedno - igra se večiti derbi, 146. prvenstveni. Dinamo na Nacionalnoj areni dočekuje FCSB, u okviru, pretposlednjeg, 25. kola rumunskog šampionata (19.00). Naizgled, dvoboj nema značaj, ali kakva je to samo zamka...

FCSB se - praktično ne i teorijski - kvalifikovao u plej-of posle prekjučerašnjeg remija Kluža i Vitorula. Ima četiri boda više od Botošanija na dva kola pre kraja ligaškog dela takmičenja, a opet svima je jasno da su šanse da sklizne u baraž za opstanak - nula. S druge strane, Dinamo će treću sezonu zaredom egzistirati u plej-autu. Kakva je klima donedavno provejavala u crvenom delu Bukurešta, borba u donjem domu i ne čudi.

Izabrane vesti

Ne treba da iznenađuje i stav prvog čoveka nekadašnje Steaue, kontroverznog Điđija Bekalija, pretplaćenog da raspiruje strasti.
"Ako nas Dinamo pobedi, možda ćemo do kraja sezone ponovo igrati sa njim u plej-autu. Možda će nas Kindija dobiti u sledećem meču. Ništa u fudbalu nije nemoguće. I, zato, ako nas Dinamo savlada, zbogom! Fudbal me više neće zanimati, jer to će značiti da nemamo perspektivu. Ne zato što bi nas Dinamo pobedio, jer to može da se desi jer je naš veliki rival, jako ime, već zato što ne mogu više da izjavljujem da napadam titulu ako me pobeđuju ekipe koje su na osmom ili devetom mestu na tabeli. Spreman sam da kažem zbogom, nemam više šta da radim u fudbalu ako se to desi", najavio je Bekali u telefonskom razgovoru za Digi Sport.

Poprište okršaja, velelepna Nacionalna arena, iščekuje preko 30.000 posetilaca. Pristalice crveno-plavih na raspolaganje su dobile 8.200 ulaznica za derbi sa Dinamom, dok se Crveni psi nadaju da će ih biti 25.000. Nešto više od 15.000 karata prodali su do četvrtka uveče, pa je jasno da će četa Dušana Uhrina Juniora imati jak vetar u leđa.
"FCSB ima veoma dobre igrače u napadu, ali istovremeno ima defanzivnih problema, poput nas. Moramo da se borimo i damo sve od sebe. Nikada neće biti favorita u jednom ovakvom derbiju. Obično imamo oko 3.000 navijača na domaćim utakmicama, a sada će ih biti 30.000. Imamo najbolje pristalice u zemlji. Oni su istovremeno i naši prijatelji. Igrači znaju da nas čeka veliki duel. Mislim da im nije potrebna dodatna motivacija. Uvek želim da pobedim, i zato sam odabrao ovaj posao", rekao je češki trener u najavi susreta.

Kakve navijače ima Dinamo mogli ste da pročitate pre nešto više od dve sedmice. Trude se svim silama da dobiju što više upravljačke moći u klubu i organizuju brojne akcije sakupljanja novca u pokušaju da spasu klub od propasti, koja je počela sve intenzivnije da koketira sa Crvenim psima. Pred derbi sa FCSB-om sakupili su 60.000 evra, krajem januara 100.000. Sve za vojnike na terenu.

Jedan od njih je Slavko Perović, nekadašnji ofanzivac Crvene zvezde, koji se povredio pre dva dana na treningu, ali je juče odradio trening pod jakim bolovima, željan da se bori za Dinamo.
"Zaista želim da igram u derbiju. Jesenas sam bio samo posmatrač, a sada ni za šta ne bih da propustim ovaj izvanredan šou. Pobeda bi značila veoma veliko ispunjenje", rekao je Slavko.

Uhrin će rizikovati sa Perovićem, koji je veoma važan šraf Dinama. Slavko je postigao pet golova u poslednjih sedam rundi. Propustio je da matira Šepši i Voluntari, ali je zabeležio asistenciju.

Kormilar Fećesebe-a Bogdan Vintila na konferenciji pred derbi govorio je svega 51 sekundu.
"Pred važnom smo utakmicom i mislim da smo spremni sa svih tačaka gledišta. Posmatrao sam moje igrače, veoma su motivisani i željni pobede. Potrebno je da budemo mentalno jaki. Očekuje se mnogo ljudi na tribinama, i želimo da napravimo šou, da osvojimo bodove", istakao je Vintila.

Nije mnogo rečit bio ni kapiten FCSB-a. Mada je ono što je rekao kazalo dosta toga. Naime, upitan da prokomentariše podatak da će Dinamo na teren izaći sa novim natpisom na dresu "Doar Dinamo Bukuresti" iliti "Samo Dinamo Bukurešt" nije mu bila interesantna. Ako se zna da je ta ideja nastala pre tri i po godine kada su pristalice Crvenih pasa nasamarile navijače Steaue i napravile im koreografiju sa takvom porukom na njihovom meču sa Mančester Sitijem u okviru kvalifikacija za Ligu šampiona, onda je jasno zašto je Florinu Tanaseu izgoreo fitilj.
"To me ne uzbuiđuje. 'Samo Dinamo Bukurešt' šta? Igra svake godine plej-aut", grmeo je Tanase.

A, grmeće i Bukurešt u večernjim satima...

RUMUNIJA 1 – 25. kolo

Petak
Kindija – Voluntari  1:2 (0:1)
/Jonica 83 – Georgije 8, Tira 92/

Kluž – Vitorul  0:0

Subota
Klinčeni - Gaz Metan 2:3 (1:2)
/Vojtuš 3, 82pen - Čamed 36, Hora 42, Buš 49/

KSMS Jaši - Univerzitatea  K. 2:5 (0:3)
/Frazinesku 52, De Iriondo 69 - Nicu 11, Kikaldu 16pen, Balasa 22, Banku 82, Koljić 89/

Nedelja
16.00: (2,65) Sepsi (2,90) Botošani (2,80)
19.00: (4,00) Dinamo Bukurešt (3,40) FCSB (1,87)

Ponedeljak
19.00: (2,65) Hermanštat (2,95) Astra Đurđu (2,75)

*** kvote su podložne promenama

Foto©AFP / Reuters / Shutterstock


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara