Trajković i Tumbasević – dve decenije kasnije

Vreme čitanja: 3min | ned. 22.10.23. | 11:20

Aktuelni trener Radničkog i najstariji fudbaler Mladosti delili svlačionicu u istorijskoj sezoni Zete

Kada si u zaostatku, u opasnoj zoni na tabeli, kada si dosta bodova već prosuo – nebitno da li zasluženo ili ne, pravedno ili ne – postoji samo jedan način da to nadoknadiš. Da pobediš negde gde bi se to moglo smatrati čak i podvigom. Gde malo ko može do bodova. Gde si retko kad to kroz istoriju činio. 

Govorimo, dabome, o fudbalerima Radničkog iz Niša i pravimo “foto robot” njihovog večerašnjeg gostovanja ekipi Mladosti u Lučanima. Jer, istina je da igraju protiv najiksusnijeg sastava u ligi. Da u Dragačevu ove sezone nisu slavili ni Vojvodina, ni TSC, ni Novi Pazar, zapravo niko osim Crvene zvezde. Da su Nišlije ceo plen iz Lučana donele samo jednom sa poslednjih osam prvenstvenih gostovanja.

Izabrane vesti

I u tom kontekstu, izjava trenera Nikole Trajkovića da bi iz naredne dve utakmice bio zadovoljan sa četiri boda, a da će ekipa pružiti maksimum da osvoji svih šest, i te kako ima smisla. Ali, kako Radničkom niko ne garantuje pobedu protiv Spartaka za šest dana, kako 14. pozicija na tabeli dovodi vodu bukvalno do grla, Nišlije bi zaista morale da se potrude za neke “bonus” bodove, kojima bi i javnosti, ali pre svega sami sebi, pokazali da vrede više od, sada već skoro jednoipogodišnjeg, konstantnog rezultatskog posrtanja.

A prva prilika je večeras protiv Mladosti (18.00), sa kojom se Radnički na Čairu sastao letos u generalnoj probi pred start prvenstva i remizirao bez golova.

Idemo na noge preiskusnoj ekipi, koja ima mnogo minuta i teških utakmica u svojim nogama. Pa, verovali ili ne, sa Jankom Tumbasevićem sam ja igrao, i to dok sam još bio mlad”, podseća šef stručnog štaba Radničkog Nikola Trajković na možda i najbolju sezonu svoje igračke karijere i na dane kada je sa rekorderom po broju nastupa u fudbalskom šampionatu Srbije delio svlačionicu Zete, koju su smestili na treće mesto šampionata tadašnje državne zajednice, odmah iza beogradskih večitih rivala.

Trajković je proglašen najboljim igračem tog šampionata, što mu je donelo transfer u Crvenu zvezdu, a Tumbasević će u dresu Zete odigrati preko 100 utakmica, učestvovati u osvajanju šampionske titule u prvoj sezoni po sticanju samostalnosti Crne Gore, čiji je tada postao seniorski reprezentativac.

Igrao je Tumbasević, i to tri godine, i sa sadašnjim kapitenom Radničkog Aleksandrom Pejovićem, upravo u dresu Mladosti, gde je Pejović takođe upisao trocifren broj nastupa, ali to su sve davne uspomene. One svežije vraćaju nas na pobedu Mladosti na Čairu (2:1) u prošlosezonskom plej-autu, u meču u kojem je prvi put zablistao Aleksandar Varjačić i do danas postao najveći adut svog tima.

I naš skauting je Varjačića prepoznao kao posebnu opasnost. To je igrač koji je nadošao, ne samo kada je lopta na desnoj strani da uspešno odradi svoj deo posla, da napada dubinu, odigra jedan na jedan. Nego i kada je lopta na levoj strani, dobro popunjava šesnaesterac, drugu stativu, dao je i nekoliko golova na taj način. Pričao sam sa igračima koji će igrati na toj poziciji protiv njega šta mogu da očekuju. Ali, treba da probamo da neutrališemo njihove kvalitete, a da ne zaboravimo svoje i probamo da mi njima napravimo problem možda baš na tim pozicijama”, jasan je Trajković.

Iako ima čak sedam bodova više od večerašnjeg rivala, Mladost je ostvarila samo jednu pobedu od 3. septembra. U istom tom periodu, Radnički je osvojio čak i bod više, primio, ali i dao samo po dva gola. Nišlije su najčvršća ekipa u ligi u poslednjih nekoliko rundi, ali danas će imati utoliko teži zadatak da taj epitet opravdaju, jer u timu, zbog nagomilanih žutih kartona, neće biti Bazila Jamkama.

Utakmica počinje u 18 časova (TV Arena sport 10), a sudiće je Lazar Lukić.


MOZZART BET SUPERLIGA - 12. KOLO

Petak

Novi Pazar - Čukarički 1:0 (0:0)

/Obradović 81/

Napredak - Radnički 1923 1:3 (0:0)

/Bastajić 75 - Čolović 54, 90+7, Činedu 67/

Spartak - Partizan 0:3 (0:0)

/Marković 70, Zahid 77, Saldanja 81/

Subota

Crvena zvezda - Javor 3:2 (1:0)

/Skoko 16ag, Olajinka 56, Mijatović 79 - Điga 53ag, Bosić 65/

Voždovac - TSC 1:1 (0:0)

/Burmaz 90+2pen - Jovanović 65/

Nedelja

18.00: (2,10) Mladost Lučani (3,35) Radnički Niš (3,60)

18.00: (1,62) Vojvodina (3,70) Radnik Surdulica (6,00)

Ponedeljak

18.00: (2,60) Železničar (3,25) IMT (2,80)



tagovi

Radnički NišMladost LučaniNikola TrajkovićMozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara