Nikola Trajković (©MN Press)
Nikola Trajković (©MN Press)

Trajković pred Spartak: Utakmica sezone!

Vreme čitanja: 4min | pet. 27.10.23. | 15:31

"Oduvek sam hteo da nam svaka utakmica bude spektakl, a ne stres, ali za to nam je potrebna malo lagodnija pozicija na tabeli, do koje bismo došli pobedom u subotu“, jasan je strateg Nišlija

/Od dopisnika Mozzart Sporta iz Niša/

Prva pobeda na strani u sezoni, na tradicionalno neugodnom terenu u Lučanima, pa još posle velikog preokreta u drugom poluvremenu, na Čairu – takav je bar prvi utisak sa strane – nije dovela ni do kakve euforije, čak ni nekog prekomernog zadovoljstva. Naprotiv, kao da je još više podigla borbenu gotovost i tenziju uoči subotnjeg okršaja sa Spartakom u 13. kolu Mozzart Bet Superlige.

Izabrane vesti

A to je, na redovnoj pres konferenciji, potvrdio trener Nikola Trajković rečima:

"Za nas je ovo utakmica sezone!".

Odmah sledi i obrazloženje:

"Posle pobede nad Mladoću, prvi put se, od početka prvenstva, nalazimo iznad pozicije na kojoj je Radnički završio prethodnu sezonu. Sa pobedom protiv Spartaka, mi se vraćamo u realnu trku za plej-of, a sto puta sam već ponovio uverenje, čak i onda kada nismo imali rezultate, da ova grupa momaka svojim zalaganjem i kvalitetom zaslužuje upravo to, a ne borbu za opstanak. Još kada sam došao u Niš, rekao sam da želim da nam svaka utakmica bude spektakl, a ne stres. Da bismo to mogli, neophodno je da imamo i malo lagodniju poziciju na tabeli. Sada nam se konačno pruža takva prilika", istakao je strateg Nišlija.

Spartak je veliki dužnik Radničkog, pobedom u Nišu u pretposlednjem kolu prošlosezonskog plej-auta, on je tada obezbedio opstanak, a Nišlije gurnuo u neizvesnost baraža. Ekipa ruskog trenera Aleksandra Keržakova jedna je od samo tri u ligi koja ove sezone nema niti jedan remi, a trenutno je na plus četiri u odnosu na Radnički, koji bi, dakle, pobedom prišao na bod zaostatka sutrašnjem rivalu.

"Igraju sistem sličan našem 3-4-3, mada su neke utakmice odigrali ekstremno defanzivno, kao protiv Partizana, gde su u niskom bloku stajali 5-4-1. Moramo da budemo strpljivi, ne možemo da očekujemo da će se utakmica rešiti u prvih 10 minuta. Gol za pobedu se daje i u devedesetom. Ne smemo da uđemo u nervozu, ali pre svega u utakmicu moramo da uđemo agresivno, sa većom željom od protivnika. Kao u drugo poluvreme protiv Mladosti, a da nikako ne ponovimo prvo. S tim što ne smem da budem ni previše kritičan prema igračima. Nalakše je reći prvo poluvreme je bilo loše, ali i Partizan je prvi na tabeli sa nekoliko katastrofalnih prvih poluvremena. Niko ne može da bude energetski na visini u svakom minutu svake utakmice. Ali, sutra moramo! Nikako da nam se ponovi Surdluica ili prvo poluvreme iz Lučana", napominje Trajković.

Kadrovska situacija je „šarena“.

"Petrova muči povreda zbog koje je i zamenjen na poluvremenu u Lučanima. Đuro Zec je, nažalost, obnovio povredu prednjih ukrštenih ligamenata i za njega je ova sezona najverovatnije završena. Andreja Stojanović se vraća iz povrde, posle duže pauze, a Bazil Jamkam u sastav posle odrađenih kartona".

Prisustvo Aleksandra Mesarovića na pres konferenciji navelo je novinare na zaključak da će se kreativni vezista naći u startnoj postavi, a Trajković je dao potvrdan odgovor:

"Sve negativno što je moglo da se desi, Mesketu se desilo ove sezone. Nakon svega onoga tokom priprema, trebalo je da počne protiv Železničara, taman je bio ’nadošao’ pre toga, kada je trebalo da bude prelomno za njega, nije se ni odigrala ta utakmica, jer je odloženo celo kolo. On je zaslužio mnogo više nego što je dobio od mene, kada sam došao nisam imao uvid u sve stvari. Onda slušate neke ljude sa strane, pogledate statistiku koja mu nije išla u prilog, ali ako bude trenirao kao prethodnih nedelja i pružao partije kakve pruža u poslednje vreme, mnogo će nam pomoći u nastavku sezone", podseća Trajković na činjenicu da Mesarović, zbog nedefinisanog statusa u klubu, nije ni putovao sa ekipom u Bugarsku na letošnje pripreme.

Nekadašnji đak Vojvodinine škole posle gotovo dve godine prililno nedorečenog staža na Čairu i konstantnog lutanja u traženju prave pozicije i uloge u timu, ove sezone često unosi svežinu sa klupe, uz konkretan doprinos za sada, u vidu jednog gola i dve asistencije, mada mu ona protiv Mladosti nije zvanično upisana.

"Spremali smo se dobro za Spartak, verujemo u ono što radimo i ako enegretski budemo na nivou, tri boda će ostati na Čairu. Što se moje uloge tiče, legla mi je ova formacija i sistem igre kod trenera Trajkovića. U početku sezone bilo je dosta nesuglasica oko mene, ali sada ulazim u ritam", koncizan je Mesarović.

Baš kao i između TSC-a i kragujevačkog Radničkog, pa Kragujevčana i IMT-a, odnosno IMT-a i Napretka, tako i sada, između Napretka i Spartaka, prošle su tri sedmice između dve utakmice Radničkog na domaćem terenu. Ova sutrašnja nova je stranica u već poznatom koloritu na tribinama kada igraju Nišlije i Subotičani, čiji su navijači u bratskim odnosima, a Radnički će je iskoristiti i za humanitarnu akciju i prikupljanje finansijske pomoći za operaciju na otvorenom srcu mlade Nišlijke Jane Petrović.

"Tek nam je peta utakmica kod kuće ove sezone, a tek druga u danima vikenda i očekujemo podršku sa tribina, za pobedu koja bi nam bila veliki vetar u leđa u nastavku sezone", zaključio je Nikola Trajković.

Utakmica se igra u subotu od 18.30 časova (TV Arena sport 5), a sudiće je Momčilo Marković.


tagovi

Radnički NišNikola TrajkovićMozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara