(©Starsport)
(©Starsport)

Trajkovićeva šok-terapija u Lučanima: Najgore, pa najbolje poluvreme u sezoni

Vreme čitanja: 5min | pon. 23.10.23. | 13:11

“Prvi put sam bio baš ljut i malo neprijatan prema igračima u svlačionici, ali sam uspeo da ih razmrdam, a izmene su kocka – nekad pogodiš, nekad ne”, analizira trener Nišlija

Veoma je česta pojava u sportu da jedna ekipa prikaže različita lica u dva poluvremena, ali Radnički je u Lučanima išao baš iz krajnosti u krajnost. Nakon možda i najslabijeg izdanja u sezoni usledilo je, bez dileme, najbolje.

Nišlije su najpre bile na konopcima protiv Mladosti, koja je u prvom delu propustila priliku da ih dokusuri, a onda su se podigle kao Feniks, u nastavku pregazile rivala i golovima Miljana Škrbića i Vanje Ilića ostvarile prvu pobedu u gostima ove sezone (2:1). I, što je još važnije, prvi put od početka Mozzart Bet Superlige dospele na bezbedno tlo, iznad zone baraža za opstanak (12. mesto).

Izabrane vesti

Najbolnije je verovatno bilo saznanje da u prvom poluvremenu padaju baš tamo gde su znali da je domaćin najjači – po bokovima. Dve izrazite šanse Mladost nije iskoristila, pa je dala gol iz penala i minus od jednog gola bio je još i dobar rezultat pri odlasku na veliki odmor.

Nismo radili ništa od onoga što smo se dogovorili, što smo trenirali, planirali. Posebno smo loše branili te dubinske lopte prema njihovim vingbekovima, pa smo jednog našeg vingbeka u poluvremenu promenili, a Frej je dobio savete kako da se malo bolje postavlja u nekim situacijama. Ali, mnogo više od taktičkih propusta, boleo je naš pristup. Ušli smo u meč kao da će se nama Mladost skloniti, a ona je imala sedam bodova više od nas”, ističe šef stručnog štaba Nikola Trajković.

I onda za Mozzart Sport prepričava detalje iz svlačionice sa poluvremena:

Prvi put sam bio baš ljut i nimalo prijatan prema mojim igračima. Ja sam uvek na njihovoj strani. Do sada smo stvarno uvek igrali dobro, i kad nam rezultatski nije išlo, bilo je to do nekih nedostataka u našem karakteru, ili je faktor sreće bio prisutan, tačnije odsutan. Ali, sada smo bili ispod svakog nivoa. Da nemaš energiju, da nisi sto odsto u utakmici, da nisi agresivan u svakom duelu, to ne mogu da tolerišem. Bio sam prilično direktan, svakog sam ponaosob pogledao u oči i pitao ih da li je to ono što sam od njih tražio, čak zapretio da će biti nekih drastičnih promena ukoliko oni ne poprave svoj pristup. Čini mi se da je ta šok terapija delovala, da im je bilo potrebno da ih neko malo razmrda, jer smo u drugom poluvremenu to opet bili mi. Hrabri, otresiti, pravili smo šanse i bilo je samo pitanje vremena kada ćemo dati prvi gol. A kad smo dali prvi, znao sam da ćemo i drugi, jer sam video da smo fizički spremniji i baš dominantniji”.

Pa ipak, bez drame ponovo nije moglo, prečka je zaustavila pokušaj Varjačića u sedmom minutu sudijske nadoknade i sprečila njega da treći put ove sezone donese bod(ove) svom timu u zaustavnom vremenu, ali i Radnički da drugi meč zaredom ostane bez pobede onda kada je meč već trebalo da bude završen...

Strašan stres! Prethodno se nekoliko minuta proveravala situacija posle pogotka Ivelje. Nažalost, milimetri su bili protiv nas, kao i u slučaju dosuđenog penala, ali, ako ništa drugo, makar smo videli da je VAR bio prisutan na utakmici. Pošto protiv Napretka očito nije bio prisutan. I onda taj slobodan udarac za njih, kroz glavu mi je prošla utakmica sa Partizanom, kada smo golove primili iz penala, pa slobodnog udarca. Ovog puta, možda prvi put od početka sezone, sreća je potpuno bila na našoj strani.”   

Posebnu pažnju privukao je efekat Trajkovićevih izmena u drugom poluvremenu i neki kurioziteti vezani za njih. Asistenti oba gola bili su igrači sa klupe. Aleksandar Mesarović je ko zna koji put ove sezone doneo nešto pozitivno ulaskom u igru, a Škrbiću je gol namestio maltene iz svog prvog kontakta sa loptom, okruglo minut nakon što je kročio na teren. Čak je i Ivelji (još jednom rezervisti) asistirao za pomenuti gol koji nije priznat zbog minimalnog ofsajda. 

Druga asistencija, za prelep pogodak najboljeg aktera utakmice Vanje Ilića, piše se Lazaru Jovanoviću, a zanimljivo je da je prethodnu upisao baš u Lučanima, u prošlosezonskom remiju 2:2, pre nego je iz Radničkog otišao u Izrael.

Najzad, pažnju je privukao i debi francuskog internacionalca Gausu Traorea, koji je poslednji stigao na Čair u letnjeg prelaznom roku. Pokazao je da ima štofa - učestvovao u akciji kod pobedonosnog gola – ali i da igrači tog pedigrea nisu baš “opterećeni” taktičkom disciplinom, jer upravo je on skrivio faul u zoni šuta iz kojeg je Varjačić pogodio prečku. Nešto slično uradio je Endiaj nedavno protiv Crvene zvezde...

Zanimljiv momak. Dosta igra unapred, ume da ponese loptu, da napravi višak, mislim da ćemo u nastavku sezone moći nešto da dobijemo od njega. Mi smo letos mnogo pričali o tim faulovima u opasnoj zoni, skrivljenim penalima i smatram da smo to bitno popravili u odnosu na prethodnu sezonu. Sad, on je nov, kasnije je došao i sa njim ću posebno porazgovarati o tim detaljima. A što se izmena tiče, to je kocka, nekad pogodiš, nekad ne. Bilo je utakmica i kada nisu donele rezultat, sada se, eto, ispostavilo da su sve izmene donele neki boljitak”.

Miljan Škrbić je postigao gol drugu utakmicu zaredom, ali mnogo značajnija je, čini se, ona druga, daleko duža serija, jer Radnički, nakon što je u prva četiri kola primao u proseku dva i po gola po utakmici, od poslednjih sedam ni na jednoj nije kapitulirao više od jedanput.

Škrbić je značajno popravio neke stvari u svojoj igri bez lopte. Njegov osećaj za gol nikada nije bio sporan, tu je jedan od najmoćnijih igrača u ligi. Sjajno radi, počeo je da igra u oba smera i neka samo tako nastavi. Uopšte, nastavili smo trend da stvaramo preko pet izrazitih prilika za gol, i to je po meni jako važno. Uz dva gola, iamli smo još jedan nepriznat, prečku Ilića, zicere Petrova i Belakovića u porvom, pa Pejovića u drugom poluvremenu. Ali, uspeli smo da zategnemo i odbranu i, ako već govorim o pojedinačnom učinku, tu moram da istaknem Dragana Rosića. Dolazi na naplatu njegov sjajan rad sa trenerom Igorom Pavlovićem na treninzima i mislim da je Rosić došao na onaj nivo koji ga je svojevremeno doveo i do dresa reprezentacije Srbije”.

Radnički će čak šest od osam narednih prvenstvenih utakmica odigrati na domaćem terenu, ali Nikoli Trajkoviću u glavi je samo prva naredna, protiv Spartaka u subotu.

Momci su dobili slobodan dan, od utorka se spremamo za Spartak. Da materijalizujemo ova tri boda, jer pobedom bismo se potpuno vratili u trku za plej-of”, zaključio je šef stručnog štaba Radničkog u razgovoru za Mozzart Sport.


tagovi

Nikola TrajkovićRadnički NišMozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara