TRANSFERI - ŠPANIJA: Low cost pojačanja sa klupa engleskih premijerligaša, Real i Barsa u zimskom snu

Vreme čitanja: 12min | sre. 01.02.23. | 09:57

Tanak prelazni rok na Pirinejima

(Od dopisnice Mozzart Sporta iz Madrida)

Zimski prelazni rok u Španiji nije se proslavio posebnim aktivnostima. U kratkim crtama, moglo bi se zaključiti da je prošao u znaku Premijer lige i priprema za naredno leto. Cifre koje su Englezi potrošili do sada izazivaju vrtoglavicu i mnogi smatraju da su oni prava Superliga. Zemlja u koju najviše „ulažu“ u poslednjih pet godina je Španija, pa tako ni ovaj januar nije izuzetak. Sa druge strane, povratna dinamika ovog procesa odliva talenata je dovođenje igrača "low cost", koji u engleskim klubovima više vremena provode na klupi nego na terenu.

Izabrane vesti

Kao primer, Žoao Feliks, Mateus Kunja i Aleks Moreno su najistaknutiji odlasci ove zime. A tome možda treba da dodamo i način na koji je, usred sezone, Aston Vila odvela Unaja Emerija.

REAL MADRID

Došli: -

Otišli: -

Dakle, na poluostrvu uglavnom miruju. Real Madrid, verovatno jedini klub u Španiji koji ima platežnu sposobnost da napravi neki bombastičan potez, ne namerava ni prstom da mrdne do juna.

"Prelazni rok je za nas završen", izjavio je pre par dana Ančeloti. Nikakvo čudo. Od dolaska Marsela i Iguaina, pre desetak godina, Kraljevski klub ne pravi poteze na zimskoj pijaci. Činjenica je da bi Real mogao i trebao da osnaži više pozicija, posebno u napadu, gde je Benzema već dugo jedina devetka koja vredi, ali postoji snažno ubeđenje i dogovor na svim nivoima u klubu, da se za sada ne dovodi niko.

Real primenjuje dve već poznate taktike: pravljenje sporazuma za dolazak mladih igrača nakon punoletstva i pripremanje nekog bombastičnog poteza na leto.

U decembru je zaključen transfer Endrika Felipea sa brazilskim Palmeirasom. Međutim, šesnaestogodišnji Endrik moći će da zaigra za Real tek 2024. godine. Klub je napravio operaciju vrlo sličnu onima sa Vinisijusom i Rodrigom, a mediji navode da su i cifre slične. Za početak 35.000.000, iznos koji se može popeti i do 60.000.000 – zavisno od učinka. Logika ovih kupovina je uložiti novac na vreme, dok cena ovih talentovanih igrača ne dostigne astronomsku visinu.

A kao što su se prošle godine pripremali za Mbapea, ove se navodno oštre da dovedu Džuda Belingema. Zbog toga trenutno miruju i koriste postojeće nacionalne resurse, kao što je Dani Sebaljos, kada Modrić i Kros pokažu znakove umora. Na leto će, kao i uvek, prvo igrati na kartu prestiža, i čvrsti su u nameri da ne licitiraju za igrače. Što je opet shvatljivo, kada pogledamo sa kakvim bi se novčanim ponudama morali takmičiti.

BARSELONA

Došli: -

Otišli: Memfis Depaj (Atletiko Madrid, 3.000.000), Ektor Beljerin (Sporting, bez obeštećenja).

U Barseloni je situacija slična, mada su razlozi drugi. Nije pitanje želja. Finansijski fer plej im ne dozvoljava da registruju igrače. Gavi je, na primer, upisan kao igrač prvog tima tek na osnovu odluke redovnog suda koja se poziva na radno pravo. Inače, La Liga Barseloni ne bi ovo dozvolila.

Kao što je već uobičajeno, kada se prodaje i ustupa – Barsin omiljeni kupac je Atletiko. Tako je bilo i sada. Ipak, Memfis Depaj, bez obzira što odlazi direktnom rivalu i što se mnogi još sećaju Luisa Suareza i Davida Vilje, nije napravio mnogo buke.

Potpisana je pozajmica za 3.000.000, plus milion u bonusima, kao i prioritet pri eventualnoj kupovini Janika Karaska. Memfis bi, inače, već u junu već bio slobodan. Na ovaj način, Barselona je dobila određeni upliv gotovine za igrača kojeg Ćavi nije koristio. Štaviše, Holanđanin je bio toliko neaktivan, da u Atletiku trenira sa prvotimcima koji se oporavljaju od povreda.

Hteo je trener Barselone „igrača za igrača“, odnosno, da mu dovedu drugog špica, ali mu je iz uprave objašnjeno da će to za sada biti nemoguće. Pored Gavija, problem je i registracija novih ugovora Ronalda Arauha i Markosa Alonsa, koji, bar kako sada stvari stoje, neće biti upisani u La Ligi do kraja sezone. A isto će se dogoditi i sa Alehandrom Baldeom, koji je u pregovorima za obnovu.

Situacija je utoliko ozbiljnija, ako imamo u vidu da je pored Memfisa, klub napustio i Đerar Pike, čime je oslobođeno skoro 20.000.000 za plate. Izgleda da je to ipak daleko od dovoljnog. Igrači koji su interesovali Ćavija, kao Marcelo Brozović ili Gonzalo Gedeš, ispadaju iz kombinacije. La Liga ne dozvoljava da se limit plata pomeri ni za cent.

Konačno, poslednjeg dana prelaznog roka, u operaciji na tri strane sa Sportingom iz Lisabona i Totenhemom, otišao i Ektor Beljerin, koji, slično kao i Memfis Depaj, nije u planu za budućnost Barse Ćavija Ernandesa. U poslednjem trenutku pominjao se Marokanac Sofjan Amrabat, ali Fjorentina nije prihvatila ponudu.

ATLETIKO MADRID

Došli: Memfis Depaj (Barselona, 3.000.000), Met Doerti (Totenhem, slobodan igrač)

Otišli: Žoao Feliks (Čelsi, pozajmica od 11.000.000), Felipe (Notingem Forest 2.300.000), Mateus Kunja (Vulverhempton, pozajmica).

Atletiko je u ovom prelaznom roku sigurno privukao najviše pažnje. Žoao Feliks je konačno ispunio svoju želju da (bar privremeno) napusti klub, a Čolo (bar privremeno) da ga se otarasi. Portugalac je bio samo prvi na neverovatnoj listi kupljenih igrača u Čelziju, ali ga zbog crvenog kartona praktično još nismo ni videli na terenu. Ustupljen je za 11.000.000, koji obuhvataju i platu. A Atletiko će ga, u zavisnosti od toga da li Simeone na leto nastavlja ili ne, ili nastojati da revalorizuje i proda, ili vratiti pod okrilje nekog drugog trenera.

Mateus Kunja je, takođe po vlastitoj želji, otišao u potragu za većom minutažom. Pozajmica Vulverhemptonu bi, po nekim izvorima, mogla da se pretvori u obavezan transfer vrednosti i do 50.000.000 evra, ukoliko se ispune neki, navodno „vrlo jednostavni“ uslovi.

Razlog ovih zimskih transakcija je propast svih budžetskih procena crveno-belih. Bilo je planirano da se dođe bar do osmine finala Lige šampiona. Međutim, kolčonerosi su na jesen završili sva evropska takmičenja, i trenutno im ostaje samo domaće prvenstvo. Ako se tome doda dugovanje od oko 600.000.000 evra, nije nikakvo čudo da su prinuđeni da prodaju.

Felipe Monteiro odlazi u Notingem Forest – još jedan engleski tim kojeg štednja ne interesuje. Skoro celi mesec je Brazilac procenjivao mogućnosti, i na kraju se odlučio za klub koji je dao najbolju ponudu.

Premda se spekulisalo sa mogućim ranijim dolaskom Čaglara Sojundžua – koji je navodno već dogovorio da će na leto obući crveno-beli dres, Atletiko se ipak odlučio na trenutno potrebnijeg, desnog beka, koji bi s vremena na vreme odmenio Nauela Molinu, i omogućio da Markos Ljorente definitivno napusti ovu poziciju na kojoj stagnira. Izbor je pao na Meta Doertija iz Totenhema, mada brinu izjave Antonija Kontea da Doerti nije spreman da igra u prvoj postavi.

Konačno, po svemu sudeći, Atletiko će se sve više oslanjati na mlade. Primer toga je Pablo Barios, čiji ugovor je nedavno obnovljen, tako da bi postao deo prvog tima, a pominje se da bi na leto mogli da se vrate Samuel Lino, Serhio Kameljo i Rodrigo Rikelme. Ali, to će već biti druga, i sigurno vrlo interesantna priča.

REAL SOSIJEDAD

Došli: -

Otišli: -

Real Sosijedad bez obzira na povrede koje ga progone (poslednji je pao Aric Elustondo na Bernabeu), ne namerava da pravi korake na zimskoj pijaci.

Imanol Aguasil je pronašao idealnu formulu između kupljenih i mladih fudbalera, i trenutno na odličnom trećem mestu, verovatno će u finišu sezone dočekati da svi budu spremni, uključujući Umara Sadika koji praktično nije stigao ni da zaigra na Anoeti.

Sačuvao je, bar za sada, Martina Zubimendija, za kojeg je javna tajna da ga Ćavi želi videti u Barseloni. Zubimendi je inače obnovio ugovor, ali sa istom otkupnom klauzulom, pa je to indikativno da bi ubrzo mogao da napusti Sosijedad – u pravcu Katalonije, ili, kao što to u poslednje vreme biva, u pravcu Engleske. Isto se može reći i za Mikela Merina. Ipak, bar do leta možemo računati da ćemo ih gledati u Primeri.

VALENSIJA

Došli: -

Otišli: -

Valensija je pretposlednji dan prelaznog roka obeležila obostranim raskidom ugovora sa Đenarom Gatuzom. Još jedna žrtva Pitera Lima odlazi sa Mestalje, a zvanični izvori navode da je razlog „kriza rezultata i nemogućnost da tim dovede pojačanja“.

Gatuzo je pred Superkup Španije optimistički govorio o svom nedavnom razgovoru sa vlasnikom Valensije i obećanju da će dovesti bar jednog veznog igrača i jedno krilo, nakon povrede Nika Gonzalesa prioritet je prebačen na zadnji vezni red, ali do 30. januara nije stigao niko. Poznajući karakter Italijana, i male mogućnosti Valensije da ga u ovom trenutku adekvatno zameni, pre će biti da mu je dodijalo da čeka. Za sada će ga zameniti Voro Gonzales, u čijem opisu posla izgleda stoji „uskočiti na mesto isteranog trenera“. To je učinio već osam puta.

Saul Njigez je navodno bio poslednja želja Đenara Gatuza pred odlazak iz Valensije. Međutim, ni Hose Luis Gaja ne prima platu koju Saul ima u Atletiku, pa neki mediji čak tvrde da je Gatuzo igrao na ovu poslednju kartu da bi lakše otišao iz kluba.

VILJAREAL

Došli: -

Otišli: Heronimo Rulji (Ajaks, 8.000.000), Arno Dandžuma (Totenhem, pozajmica od 3.000.000)

Viljareal je bio žrtva pred-prelaznog roka. Unaj Emeri je otkupljen kao igrač, plaćanjem klauzule, što se predsedniku Žute podmornice, Fernandu Roću, nije nimalo dopalo. Timu koji je funkcionisao kao podmazan – dokaz je osvajanje Lige Evrope i plasman u polufinale Lige šampiona, odjednom su pomereni temelji. Emeri je, kao i mnogi, otišao za boljom finansijskom ponudom – njegova sadašnja plata iznosi oko 7.000.000 evra. Stigao je, opet u pred-prelaznom roku, Kike Setjen koji, premda nije situacija nije katastrofična kao što je delovala na početku, i dalje se muči upravljajući tuđim projektom.

A projekat će nastaviti da bude tuđi. Nije došao niko. Ostali su bez golmana – Rulji je već početkom januara otišao u Ajaks, za 8.000.000 evra. Arno Dandžuma je, nakon što je sve bilo dogovoreno sa Evertonom (pozajmica za 3.000.000, bez prava kupovine), otišao u Totenhem. Cifra je ista, ali Totenhem će imati mogućnost da na leto zadrži Holanđanina.

Cifra od 23.000.000 koja je 2021. Bornmutu plaćena za Dandžumu, trebala je da bude kompenzovana isto toliko vrednom prodajom Senegalca Nikolasa Džeksona ovom klubu. Međutim, Džekson zbog mišićne povrede nije prošao lekarski pregled i operacija je otkazana. Samim tim, otpala je i svaka moguća opcija dovođenja pojačanja u napadu.

U Atletik Bilbau, jedina dobra vest je da nema vesti. Naime, britanski Dejli Mejl je pre nekoliko dana objavio da je Emerijeva Aston Vila, koja „peca“ u Primeri, kontaktirala Nika Vilijamsa, sa ponudom da isplati njegovu otkupnu klauzulu od 50.000.000. Isti medij međutim navodi da su Vilijams i njegov menadžer odbili ponudu. Dvadesetogodišnji Niko je u ovom trenutku neprikosnoven za Valverdea. Već je odigrao 64 utakmice u dresu Lavova i postigao osam golova. Atletik se nada i očekuje da će obnoviti ugovor. Međutim, iako je za sada veran Baskiji, iz okruženja mlađeg Vilijamsa navode da neće donositi brzoplete odluke. Ni da ode, ni da ostane. Smatraju da je to najvažnije da bi razvio svoj puni potencijal.

Jedini potez Bilbaa je pozajmica „trubača“ Asijera Viljalibrea Alavesu do kraja sezone.

BETIS

Došli: Abner (Atletiko Paranense, 7.000.000), Ajoze Perez (Lester, pozajmica)

Otišli: Aels Moreno (Aston Vila, 13.500.000)

Betis je još jedna žrtva engleskih multimilionera. U sličnoj situaciji kao Atletiko, sa mnogo dugova i gubitaka, andalužanski tim nije u poziciji da odbije nijednu ponudu. Tako je kod u Aston Vilu otišao jedan od najboljih levih bekova Primere, Aleks Moreno. Cena sa bonusima oko 15.000.000 evra, plata bar trostruko veća nego što je primao u zeleno-belom dresu.

„Odlična operacija za igrača, i relativno dobra za Betis“, izjavio je predsednik Anhel Aro. Pelegrini nije preterano zadovoljan, i smatra da se radi o velikom gubitku. Ipak, finansijski problemi su prioritet. Fudbaler kojeg je direktno tražio ko drugi nego Unaj Emeri, nije ostao čak ni da odigra polufinale Superlige.

Poziciju levog beka od sada će pokrivati još jedan Vinisijus u španskom prvenstvu – Abner. Dvadesetdvogodišnjak bi trebao da bude igrač za sadašnjost i budućnost Betisa. Kupljen je od Paranaensea za 5.000.000 i potpisao je ugovor na šest godina. Jedan je od najtalentovanijih na svojoj poziciji u brazilskom fudbalu, igrao je u olimpijskoj šampionskoj ekipi i u odlično se pokazao u Kupu Libertadores, gde su prošle godine stigli do polufinala.

Iz Lestera je poslednji dan prelaznog roka stigao Ajoze Perez, kanarski fudbaler koji je kao mlada nada (reprezentativac do 21), pre još 10 godina otišao u Njukastl. Ukupno 360 utakmica i 80 golova u Premijeru.

Bilo je interesa da se iz Betisa odvede još pokoji igrač, kao Borha Iglesijas, Nabil Fekir ili Vilijan Žoze. Ipak, na kraju je samo otišao Loren Moron, na pozajmicu u Las Palmas.

SEVILJA

Došli: Loik Bade (Ren, pozajmica), Brajan Hil (Totenhem, pozajmica), Pape Gej (Marselj, pozajmica).

Otišli: Hose Anhel Karmona (Elče, pozajmica), Tomas Dilejni (Hofenhajm, pozajmica), Ludvig Agustinson (Majorka, pozajmica), Kile Salas (Tenerife, pozajmica), Isko (raskid ugovora).

Ako je Betis bio prisiljen da se snalazi, srećom sa nešto više novca u kasi, Sevilja je, uz Valensiju, davljenik ovog izdanja Primere. Njen sportski direktor Monči je nakon prodaje skupih igrača na leto napravio loše poteze, i nesumnjivo je kriv za neuspeh ekipe. Sada je obavezan da sav svoj talenat usmeri na prekrajanje sastava crveno-belih i beg sa mesta koja vode u drugu ligu.

Po pravilu prvo odlasci, onda dolasci, izleteo je nakon samo četiri meseca Isko Alarkon. Inače, kao slobodan strelac stigao je u Berlin, ali sporazum je pao u vodu zbog navodnih promena uslova pregovora od strane samog igrača i njegovog menadžera, Žorža Mendeša. Nakon Iska, prekinuta je Dolbergova pozajmica i a Hose Anhel Karmona je ustupljen Elčeu. Ovo je omogućilo da se dovede štoper Loic Bade iz Rena.

Na pozajmicu su otišli i Kike Salas (Tenerife), Tomas Delejni (Hofenhajm) i Agustinson (Majorka). Vratio se, na veliku radost Horhea Sampaolija i navijača Lukas Okampos, koji je letos praktični izguran u Ajaks. Ugovor o pozajmici od 4.000.000 je raskinut i Argentinac će sada imati ulogu glavnog junaka u operaciji spašavanje Sevilje.

Još jedan povratnik u kojeg se mnogo pouzdaju je Brajan Hil. Odlazak Dandžume u Totenhem olakšao je pregovore i Hil, koji nije imao mnogo prilika da se pokaže u Engleskoj vraća se na Sančez Pishuan. Još jedan kandidat za Hila je bila Valensija, gde je igrao drugu polovinu prošle sezone, ali, već smo pomenuli kako su Slepi miševi okončali januar.

Konačno, senegalski vezni igrač Pape Gueje je poslednja pridošlica u Sevilji. Ovaj put možemo reći - po želji Sampaolija, jer se radi o igraču kojeg poznaje iz Marseja. Interesantno je da Gueje očekuje ispunjenje kazne od četiri meseca neigranja koju mu je nametnula FIFA. Ako bude sreće, tek od leta.

ELČE

Došli: Lisandro Magaljan (Ajaks, slobodan igrač), Hose Karmona (Sevilja, pozajmica), Randi Nteka (Rajo Valjekano, pozajmica)

Otišli: Havijer Pastore (Katar SC, slobodan igrač), Rodžer Marti (Kadiz, pozajmica), Federiko Fernandez (raskid ugovora),

Što se ostalih timova tiče, nema mnogo transfera koji bi se mogli istaći. Rajo Valjekano od sada može da koristi usluge Raula de Tomasa, koji je letos na vrat na nos izašao iz Espanjola, ali je povređen. Denis Suarez, kojeg je predsednik Selte izbacio sa terena, zbog nedozvoljenih transfera mladih igrača, ali ne i iz kluba jer je nameravao da ga proda, zaigraće, sada besplatno, upravo za Espanjol. U Seltu je opet, u poslednjim satima jučerašnjeg dana na pozajmicu stigao Harisa Seferović. Majorka izgleda voli Balkance, pa je nakon Rajkovića, Nastasića i Murićija, sada dovela i bosanskog štopera Denisa Hadžikadunića iz Rostova. U Hetafe se vratio Gonzalo Viljar iz Rome, premda je vest, bar za sada, da Kike Sančez Flores ostaje, uprkos lošim rezultatima. Dolaskom u Almeriju u Primeru se vraća i još jedan dobar poznanik španske publike, Luis Suarez (br.2), ustupljen iz Olimpik Marseja.

ESPANJOL

Došli: Sesar Montes (Monterej, 8.000.000), Hose Gregera (Hihon, 2.800.000), Fernando Pačeko (2.200.000), Denis Suarez (pozajmica za 200.000 evra), Ronel Pjer Gabrijel (Majnc, pozajmica)

Otišli: Migel Lambrih (Kartahena, pozajmica), Pol Lozano (Granada, pozajmica)

Španski klubovi su, ako ništa, shvatili da se nalaze u popriličnoj krizi i da moraju da se ponašaju odgovorno. Poslednje razbacivanje videli smo letos u Barseloni, ali ni Katalonci više nisu spremni da aktiviraju dalje poluge. Ostale evropske lige su ih prestigle po finansijskoj moći, i ne govorimo samo o Englezima. Primera je ostala daleko iza svih, a ako izuzmemo Real i Barselonu koji za sada miruju, Španci uglavnom love „škartove“ drugih prvenstava, slobodne igrače (otud slab pokret u zimu) i pozajmice.

Nažalost, ne deluje da će u skorijoj budućnosti biti većih promena. Ulaganja inostranih tajkuna su bila retka i katastrofična, kao što se jasno vidi na primeru Pitera Lima, televizijska prava nisu dovoljno visoka, a i dalje se osećaju posledice krize izazvane pandemijom. Novca je sve manje, a pitanje je koliko će dugo u takvoj situaciji potrajati i prestiž.

Piše: Ognjenka Marić


tagovi

Žoao FeliksMateus KunjaAleks MorenoMet DoertiMemfis DepajEktor Beljerin

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara