Pohvalno izdanje u Zinshajmu
Pohvalno izdanje u Zinshajmu

Transformacija 3-4-2-1

Vreme čitanja: 4min | pet. 23.10.20. | 08:08

Crveno-beli izgradili još jedan sistem igre koji bi mogao da donese mnogo toga pozitivnog u nastavku borbe za plasman u nokaut fazu Lige Evope

(Od izveštača MOZZART Sporta iz Nemačke)

Dejan Stanković nije odustao od eksperimenata, pa iako dosadašnji nisu bili previše uspešni ostao je dosledan sebi i ovog puta pogodio u metu. Miloš Degenek mu je igrao levog beka protiv Tirane, u okršaju sa Araratom je igrao bez klasičnog zadnjeg veznog, a u večitom derbiju sa tri bonus igrača. Sve te odluke sa sobom su nosile i značajnu dozu kritika, ali posle jučerašnjeg izdanja Crvene zvezde na Rajn Nekar Areni u Zinshajmu ima prostora za ozbiljan hvalospev na račun mladog šefa struke. Stanković je promenio formaciju, pokazao nam koliko zaista može Seku Sanogo, koliko je fudbalske inteligencije u nogama Nemanje Milunovića, a nije dozvolio mladom Strahinji Erakoviću da sagori posle greške u večitom derbiju, no ga je gurnuo u još “veći problem“ protiv Hofenhajma i supertalentovani štoper je pronašao izlaz iz “živog blata“ u kojem se našao posle okršaja u Humskoj.

Izabrane vesti

Crvena zvezda je posle utakmice u Zinshajmu dobila formaciju koja bi mogla da predstavlja ozbiljno oružje tokom grupne faze Lige Evrope. Odbrana sa trojiciom defanzivaca u poslednjoj liniji pokazala se plodnosnom. Nemanja Milunović je uživao u ulozi “libera“, dok su Miloš Degenek i Strahinja Eraković odlično sužavali prostor i onemogućavali protivničkom veznom redu da pošalje loptu ka svojim napadačima. Išak Belfodil je bukvalno bio u Milunovićevom džepu, a fantastični Munas Dabur u dobroj meri sprečen da konstatno ugrožava Milana Borjana. Izgledalo je kao da Zvezdina odbrana od početka sezone igra upravo u ovom sistemu, a ustvari se radilo o probi koja je bila više nego uspešna.

Formacija sa trojicom centralnih bekova, odnosno bočnim igračima u vidu Milana Gajića i Milana Rodića u potpunosti je odovarala i Sekuu Sanogu. Sjajni defanzivni vezista više nije morao, kao u formaciji 4-1-4-1, da pokriva gotovo 70 metara slobodnog prostora, već duplo manje, pa je u potpunosti komandovao manevrom. Bukvalno je vezista sa Obale Slonovače bio odgovoran za to što je Sebastijan Henes već na poluvremenu zamenio Mijata Gaćinovića, dok Florijan Grilič može da nađe izgovor i u tome što mu je supruga bila na porođaju. Kako bilo, Sanogo je raznosio protivnike ispred sebe, dobijao gotovo sve moguće duele i bio ključni faktor što Hofenhajm od starta utakmice nije uspeo da dođe do svoje igre.

Igra u sistemu sa trojicom centralnih bekova omogućila je crveno-belima i da mnogo više ugrožavaju protivnika preko bočnih pozicija. Milan Rodić je konstatno uspevao da pronađe prostor iza Štefana Poša, pa je mogao da se nađe u ulozi asitenta kod situacija koje su u prvih 45 minuta imali Dijego Falčineli i Srđan Spiridonović. Prava je šteta za Zvezdinu igru bilo to što je Aleksandar Katai u meč ušao pod blokadom, jer bi u suprotnom Oliver Bauman bio pod još većim iskušenjima.

Dejan Stanković (©Starsport)Dejan Stanković (©Starsport)

Iako je uloga Strahinje Erakovića bila u prvom planu, posle velikog kiksa u 163. večitom derbiju, činjenica je da je Dejan Stanković uspeo da pokrene još nekoliko igrača u timu. Srđan Spiridonović je posle višenedeljnog praznog hoda pokazao da i te kako može da bude rešenje u ofanzivi. Brzonogo krilo crveno-belih je u uvodnim trenucima utakmice pokazalo da poput Sanoga nema problem sa tim ko se nalazi na suprotnoj strani terena. Dobro je menjao stranu, ulazi protivničkoj odbrani u krilo, a da nije zakasnio kod oštrog centaršuta Milana Rodića verovatno bismo pričali o njemu kao jednom od heroja pozitivnog rezultata u Zinshajmu. Takođe, činjenica je i da je Stanković ove sezone uspeo da probudi iz sna Milana Gajića, koji se sve češće pojavljuje kao rešenje na desnoj strani Zvezdine odbrane, a mogao bi da bude ozbiljan adut i u situacijama kada se ponovo bude igralo u sistemu sa tri štopera. Nekadašnjem mladom reprezentativcu je sinoć nedostajalo nešto više odlučnosti u okršajima sa Rajanom Sesenjonom, čime bi došao do situacije da nekim dobrim prodorom ili centaršutom uposli najisturenije saigrače.

Crvena zvezda je sinoć poražena na Rajn Nekar Areni, ali sa sobom pred okršaje sa Liberecom i Gentom u Beogradu nosi ogromno samopouzdanje koje bi moglo da bude ključno za osvajanje bodova. Crveno-beli su pokazali da su u stanju da se nose sa Hofenhajmom, koji je od početka označen kao glavni favorit u grupi L, a sada će biti u situaciji da odmere snage sa ekipama koje će pokušati da pronađu način da osvoje to drugo mesto i plasman u nokaut fazu takmičenja. Da li će Stanković ostati veran ovoj formaciji ili će se vratiti na staru to će zavisiti analize protivnika i stanja u igračkom kadru srpskog šampiona. U svakom slučaju crveno-beli su dobili još jednu opciju u svojoj igri koja bi mogla da bude ključna kada je u pitanju ostvarivanje cilja u ovoj evropskoj jeseni.



Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara