Diogo Dalot (Reuters)
Diogo Dalot (Reuters)

Traži se desni bek, Real Madrid opet gleda ka Mančesteru i sprema „pljačku“

Vreme čitanja: 3min | čet. 16.02.23. | 17:53

I opet je u pitanju Portugalac

Bekovi su postali čist luksuz u svetskom fudbalu. Teško se stvaraju i skupi su. Malo ih je koji spadaju u top klasu i zato koštaju kao suvo zlato. Veliki klubovi bez problema plaćaju preko 50.000.000 evra za bekove koji igraju u oba smera (Hakimi, Kanselo, Voker, Čilvel...) i nastane prava jagma kada se pojavi dobar desni ili levi bek.

U problem na poziciji desnog beka će polako ući i Real Madrid. Svestan je Kraljevski klub smene generacije koja mu sledi i potrebnog remonta. U vezni red je već upumpao svežu krv sa Čuamenijem i Kamavingom, traži i naslednika Karima Benzeme u špicu ali i nekoga ko će odmeniti iskusni vojnike Danija Karvahala i Lukasa Vaskeza uz desnu aut liniju.

Izabrane vesti

Karvahal (31) je skoro deceniju nezamenjiv na poziciji desnog beka u Realu. Iako osporavan i nazivan „najslabijom karikom“, jedan je od najvažnijih članove Realove dinastije koja je osvojila sve što se moglo osvojiti. Po nekoliko puta. Kada bi odsustvovao, menjao bi ga Lukas Vaskez (31) koji je poslednjih godina postao prinudna izmena na poziciji desnog beka i bez pogovora je izvrašavao sve zadatke. Ipak, njih dvojica se polako bliže jeseni karijera i Real mora da razmišlja o naslednicima kao što je to prethodno radio prilikom odlazaka Pepea, Ramosa, Marsela, Kazemira..

Zato je tema „desni bek“ i te kako aktuelna u Madridu i razmišlja se unapred. Prva želja Real je bio Žoao Kanselo iz Mančester Sitija ali je on završio u Bajernu koji će ga na leto skoro sigurno otkupiti po ceni od 70.000.000 evra. Kanselo je bio Anćelotijeva želja ali u vrhu kluba je postojao otpor ideji za njegovo dovođenje jer se pokazao kao problematičan karakter u odnosima sa trenerom Gvardiolom i selektorom Santošom u Portugaliji. Osim toga, skup je i ima 29 godina. Nije ono što Real traži na dugoročnom planu...

Tako je u prvi plan iskočilo ime njegovog zemljaka Dioga Dalota iz Mančester Junajteda. Njega je Murinjo doveo na Old Traford iako ovaj nije imao ni 10 mečeva u dresu prvog tima Porta. U prvoj sezoni je igrao kod Murinja ali je u drugoj pao u drugi plan kod Solskjera. Usledila je pozajmica u Milan gde se takođe nije proslavio i prošle sezone se vratio u Mančester. Kada je smenjen Solskjer, Dalot je iznenađujuće proigrao kod Ralfa Rangnika, a onda ove sezone i kod Erika Ten Haga. Izbacio je iz startne postave Arona Van Bisaku i postao jedan od najpouzdanijih igrača Crvenih đavola. U repreentaciji je iz startne postave izbacio i Kansela.

Taj takmičarski i borbeni duh Dalota je oduševio čak i Kristijana Ronalda koji ga je opisao kao „jednog od najvećih profesionalaca koje je video u svetu fudbala“. A kada to kaže Ronaldo... Nema razloga da u Realu sumnjaju.

Na ruku im ide i situaciji sa Dalotovim godinama i ugovorom. Ima samo 23 godine i duže će trajati od Kansela. Takođe, znatno je jeftiniji od aktuelnog beka Bajerna čija cena je 70.000.000 evra. Ugovor sa Crvenim đavolima mu ističe u leto 2024. godine i još nije prihvatio ponudu za produžetak iako ga Junajted pritiska već mesecima. Ako ne prihvati do leta, onda je sve jasno...

Ili će Junajted morati da ga proda ili će im otići džabe godinu dana kasnije. Realu „igraju“ obe opcije. U prvoj varijanti bi ga dobili za nekih 30.000.000, maksimum 35.000.000 evra. U drugoj bi došao bez obeštećenja kao što je bilo u slučlajevima Davida Alabe i Tonija Ridigera prethodnih godina. Real nije u tolikoj panici pošto sa Karvahalom i Vaskezom može da čeka do 2024. Vaskezov ugovor ističe baš tog leta, a Karvahalov godinu kasnije. U idealnoj varijanti bi Dalot došao da u szeoni 2024/25 pojača konkurenciju Karvahalu, menja se sa njim i polako ga istisne iz tima kao što je ranije bio slučaj sa Marselom i Mendijem.


tagovi

Diogo Dalot

Obaveštavaj me

Real Madrid
Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara