Nebojša Bastajić u prodoru (©FK Napredak)
Nebojša Bastajić u prodoru (©FK Napredak)

Treba nam buđenje lokal patriotizma: Nije normalno da svuda 70 odsto navija za večite

Vreme čitanja: 5min | sre. 13.03.24. | 11:35

“Tako je u Kruševcu, Kragujevcu i Nišu kada dođu Zvezda i Partizan, toga nema nigde u svetu”, kaže Nebojša Bastajić za Mozzart Sport

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Kruševca)

Nemoguće je zamisliti fudbalske scene u Srbiji gde svetla reflektora jače sijaju od stadiona večitih rivala. Titule Mozzart Bet Superlige poslovično se dele između timova sa obe strane Topčidera, a ulaganje u Crvenu zvezdu i Partizan daje ozbiljnu prednost za ta dva kluba u odnosu na ostatak lige. S tim u vezi, možete kroz sezonu igrati jako dobro, vezivati golove i trijumfe, ali prva slika koja bi bila asocijacija za umešnost neke ekipe jeste ona iz ulica Ljutice Bogdana i Humske.

Izabrane vesti

Napredak ovog proleća igra preporođeno u odnosu na jesenje bitisanje u prvenstvu. Štaviše, utisak je da je zaslužio više od dve pobede i dva remija u sabirku, iako jedino u porazu na Banovom brdu (2:1) Kruševljani nisu upisali ni bod u polusezoni. Priliku da se celoj fudbalskoj Srbiji još jednom pokažu na pravi način imaće danas kada dolaze na noge Partizanu (16.55, TV Arena sport 1 Premijum).

Znao je Napredak u ne tako davnoj prošlosti da priredi iznenađenje u Humskoj, da pomrsi račune crno-belima u borbu za titulu, a poslednje takvo desilo se pretprošle sezone kada je meč u Beogradu završen bez golova. Tri godine ranije Napredak je poslednji put slavio na stadionu Partizana (3:2).

Posle Vladimira Gaćinovića, idejnog tvorca nekog novog Napretka, jedan od najzaslužnijih za kruševačko prolećno buđenje jeste i povratnik na teren nakon povrede, Nebojša Bastajić. Sa dva gola u četiri susreta, ali pre svega zbog kreativnosti u napadu, pokazao je krilni napadač koliko je nedostajao Čarapanima prethodne polusezone.

"Drago mi je što sam se vratio na prelep način posle pauze, ali sam najsrećniji zbog dobrih rezultata tima. Više volim igru u polju, a golovi su došli valjda kao nagrada za zalaganje i težak period koji je iza mene. Na leto smo imali veliku rekonstrukciju, bio je neophodan proces da se sve postavi na pravo mesto, a sada već svi jasno znamo šta radimo na terenu, kako se krećemo, napadamo i branimo. Zaslužili smo bar bod i protiv Čukaričkog, ali je najbitnije da nastavimo da igramo u istom ritmu", napominje Nebojša Bastajić na početku razgovora za Mozzart sport.

Nema sumnje da je Partizan veliki favorit na današnjem meču, ali ne želi iskusno krilo da ostavi ni promil šanse za odstupanje od ideje svog tima.

"Poštovanje lideru na tabeli, ali više volim da gledam u svoje dvorište i nikom neću reći da je bolji od nas, posebno što smo i mi u dobrom ritmu. Partizan nije slučajno tu gde jeste, u oba večita derbija pokazao je kvalitet. Velika snaga im je Igor Duljaj, veliki motivator, koji uvek stoji iza igrača, maksimalno ih podržava i van fudbalskih stvari. Opasni su gore, Saldanja je dao 16 golova na istom broju različitih utakmica, imaju karakter da okrenu rezultat, dobru hemiju... Zaista sav respekt njima, ali mi želimo da ponovo pokažemo direktan fudbal i tranziciju".

Nebojša Bastajić u skoku (©FK Napredak)Nebojša Bastajić u skoku (©FK Napredak)

Zna Bastajić koji detalji su uticali na poslednje rezultate Napretka.

"Vreme je radilo za ekipu. Pogledajte Mančester Junajted, klub koji jako gotivim, ne može deset godina da se sastavi koliko igrača je prošlo kroz klub. Dobro smo uradili pripreme, samo dopunski selektirali tim na zimu. Došli su odlični Majdevac i Marjanović, superligaški igrač. Moj povratak je bio specifičan, praktično čekalo me je novo dokazivanje u klubu u kojem me svi znaju. Dobro treniramo, prosto sve je leglo, nema tu neke filozofije. Sem protiv Spartaka, gde je remi bio realan, bili smo konkretniji od rivala u svakoj od sledećih mečeva", rezonuje Napretkovo krilo.

Ipak, prema rečima ofanzivca Čarapana, mogao bi kruševački superligaš u nastavku proleća tek da bude interesantna ekipa.

"Iskreno, ja verujem da možemo i do plej-of zone, iako trenutno deluje daleko. Napredak kao klub i Kruševac kao grad to i zaslužuju. Oseća se polako euforija pod Bagdalom, među navijačima posebno, ali mi nismo zadovoljni. Želimo mnogo više od trenutne pozicije. Gledamo, naravno, meč po meč, a iz teškog rasporeda do sada uspeli smo da iščupamo dovoljno bodova. Pa niko do nas nije pobedio na Krovu, igrali smo protiv Čuke, TSC-a, Pazara, ekipa koje su se spremale za Evropu. Svaka utakmica je, ipak, novo dokazivanje, sa dve loše partije svi bi zaboravili prethodne uspehe. Liga je takva, ko otvori utakmicu na bolji način uglavnom je bliži pobedi".

Za bolji srpski fudbal, smatra iskusni fudbaler, nedostaju bar još dva delića u mozaiku.

"Fale nam mnogo bolji tereni, igra to zaista zahteva. A onda buđenje lokal patriotizma. Nije normalno da 70 posto stadiona u Kruševcu, Kragujevcu, Nišu navija za Crvenu zvezdu i Partizan kada dođu u te gradove. Tako nešto ne postoji nigde u svetu. U Engleskoj petoligaš ima do kraja vernu publiku. Iako je danas meč protiv lidera, ja već pozivam navijače da nam u nedelju pruže podršku protiv niškog Radničkog u El klasiku, ova dva meča nam možda kroje sudbinu na tabeli".

Na kraju razgovora za naš portal imao je iskusni krilni fudbaler savete za mladog saigrača koji na istoj poziciji, samo sa suprotne strane terena, beleži važne minute u seniorskom fudbalu. Do povrede Nemanja Đekovića, ni on sam nije bio svestan da će ove polusezone upisati odličnu minutažu, ali Andrej Blagojević od nepoznanice polako stasava u još jedan Napretkov adut.

"Pre svega i ovako javno da poželim Đekoviću brz oporavak, on je jak momak i uspeće da se vrati na pravi način. Andrej je jako talentovan, ima sjajnu levu nogu i beleži mečeve koji će mu puno značiti. Nijedan trening ne može da donese što i utakmica. Dobronamerno mu skrećem pažnju na mnoge detalje, pametan je momak i ima zaista lepu priliku da ovog proleća stasa u mnogo više od perspektivnog igrača", završava Nebojša Bastajić.

Osim pomenutog Đekovića, Vladimir Gaćinović danas u Humskoj neće moći da računa ni na takođe duže odsutne Damira Sadikovića i Luku Labana, dok su svi ostali u timu Čarapana spremni za duel protiv Partizana.

MOZZART BET SUPERLIGA, 25. KOLO

Utorak

TSC - Mladost 4:1 (1:0)

/Ćirković 2, 67, Pantović 58, Jovanović 71 – Veličković 74/

Čukarički - Spartak 2:2 (1:0)

/Adžić 29 , 51 - Martinović 55 , Ubiparip 80/

Novi Pazar - Voždovac 2:2 (1:1)

/Suma 13, 55p - Vilka 22, Savić 90+4/

Javor - Radnik 2:1 (2:0)

/Gojković 4, Mićić 32 – Oreščanin 83/

IMT - Vojvodina 1:3 (0:1)

/M. Luković 83 - Lambulić 10ag, Seri 59, 90+3/

Sreda

14.00: (1,90) Radnički 1923 (3,45) Železničar (3,80)

16.55: (1,20) Partizan (6,75) Napredak (14,0)

19.00: (14,0) Radnički Niš (6,50) Crvena zvezda (1,17)



tagovi

Napredak KruševacNebojša BastajićMozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara