Grigorij Babajan (©Reuters)
Grigorij Babajan (©Reuters)

Trener Astane se posvađao sa novinarom, optužen je da ne zna svoje igrače

Vreme čitanja: 4min | uto. 08.08.23. | 12:57

Velika nervoza u Kazahstanu pred meč sa Ludogorecom (utorak, 16) u 1. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope

Eliminacija Astane iz kvalifikacija za Ligu šampiona nije smak sveta za kazahstanski fudbal, ali nervoza u toj zemlji je zbog debakla protiv Dinama iz Zagreba (0:6 posle dvomeča) ogromna. Zbog toga je na posebnom udaru pred meč sa Ludogorecom (utorak, 16), prvom u kvalifikacijama za Ligu konferencije bio trener prvaka Kazahstana Grigorij Babajan. On je u jednom momentu čak ušao u žučnu raspravu sa jednim od novinara.

Astana je upala u rezultatsku krizu kada to nikako nije smela, početkom jula. Izgubila je u polufinalu Kupa Kazahstana od Ordabasija, uz mnogo muke preskočila Dinamo iz Tbilisija u 1. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, ali je posle toga nanizala tri poraza. Sve u svemu, na poslednjih sedam mečeva ima samo jedan trijumf.

Izabrane vesti

Epilog - Jedan trofej je izgubljen, kao i šansa da se igra elita, a uz to je ispuštena i prva pozicija u prvenstvu. Astana je sada druga, ima tri boda manje od Ordabasija i odigran meč više, a do kraja prvenstva je ostalo samo još osam kola.

Babajan, koji je prethodno trenirao CSKA Moskvu i Tobol, zbog svega toga je pod posebnim pritiskom. Zato i ne čudi što je na konferenciji za medije na kojoj je trebalo da se priča o meču sa Ludogorecom izgubio živce kada je dobio novu kritiku.

16.00: (2,95) Astana (3,20) Ludogorec (2,50)

Novinar: Od početka godine niste promenili 80-90 odsto startne postave. Stalno igrate sa istim igračima. Čak i svi novinari znaju koji sastav ćete da izvedete. Da li će se tu nešto promeniti u budućnosti?

Babajan: Kako ne menjamo? Kada ste počeli da nas pratite? Hajde, kako smo igrali sa Zagrepčanima? Maročkin je ušao sa klupe, Vorogovski je bio starter. Igrali su sami. Sada i Lončar igra. Darabajev je igrao, a onda Bejsebekov u drugoj utakmici. Uvek postoji rotacija. Ili možda pričate o formaciji? Ona se konstantno menja, pa samo u Zagrebu smo igrali u dve različite formacije.

Novinar: Da, ali igra samo 14-15 istih igrača. Niko drugi ne dobija šansu…

Babajan: Pa ko da dobije šansu kada nemam više igrača? Svi ostali su previše mladi. Evo, imamo 16 igrača u kosturu, oni igraju.

Novinar: Međutim, postoje reprezentativci Kazahstana koji vama sede na klupi.

Babajan: Ko?

Novinar: Da li vi to ne znate svoje igrače?

Babajan: Evo, vi mi recite. Na koga mislite? Svi igraju.

Novinar: A Kuat?

Babajan: Kuat je bio povređen. Igrao je sve utakmice koje je mogao! Kuat nije igrao samo na početku sezone, u prva tri kola. Posle toga je učestvovao na svim mečevima. Pogledajte statistiku. Onda se Gabjašev vratio posle povrede i igrao. Svi igraju. Od svih njih samo Zuracki ima malu minutažu. To je sve. Morate da razumete da Josip Čondrić ima prednost. Svi ostali igraju. Mislim da grešite.

Sporni Islambek Kuat je zaista sakupio 11 nastupa u prvenstvu za ovih 18 kola, ali u Evropi ga Babajan nijednom nije koristio. Prednost je imao nekadašnji defanzivni vezista Crvene zvezde i Vojvodine Dušan Jovančić, koji je učestvovao na sva četiri meča. Nekad kao starter, a ponekad je ulazio sa klupe. U Evropi je kazahstanski trener koristio i preostalu dvojicu fudbalera koje dobro poznajemo sa terona Mozzart Bet Superlige Srbije, Aleksu Amanovića i Žarka Tomaševića. Verovatno se ništa neće promeniti ni za meč sa Ludogorecom.

Za razliku od zagrebačkog Dinama, Ludogorec je u određenoj rezultatskoj krizi. Očigledno da je došlo do prezasićenja pojedinih igrača, nije dovoljno dobro odrađen prelazni rok tokom leta i prvak Bugarske zbog toga ispašta.

I pored poraza u Prištini od 2:0 izbacio je Ludogorec u 1. kolu Balkani. Međutim, u dvomeču nijednom nije bio bolji od ljubljanske Olimpije, izbačen je sa 3:2, pa sada mora da se bori za drugo po kvalitetu klupsko takmičenje na Starom kontinentu.

U domaćem prvenstvu Ludogorec je u odbranu titule krenuo porazom od doskorašnjeg drugoligaša Levskog iz Krumovgrada (1:3). Posle toga se ipak konsolidovao i deklasirao je Etar i Botev iz Vraca sa po 5:0. Samo zbog te dve petarde možemo da konstatujemo da u Astanu dolazi u boljem raspoloženju i da je blagi favorit.

KVALIFIKACIJE ZA LIGU EVROPE – 1. KOLO

Utorak

16.00: (2,95) Astana (3,20) Ludogorec (2,50)

Četvrtak

18.00: (1,38) Karabag Agdam (4,60) HJK Helsinki (9,00)

18.00: (3,30) Žalgiris (3,40) Heken (2,20)

19.00: (1,62) Šerif (3,80) BATE Borisov (5,80)

19.00: (1,45) Slavija Prag (4,40) Dnjepar 1 (7,25)

21.00: (2,25) Olimpijakos (3,40) Genk (3,20)

21.00: (1,85) Zrinjski (3,50) Brejdablik (4,40)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

kvalifikacije za Ligu EvropeAstanaLudogorec

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara