(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Treneri u Superligi Srbije imaju najkraći staž na klupi u celoj Evropi

Vreme čitanja: 2min | pon. 21.03.22. | 14:56

Prosečno, šef struke u elitnoj diviziji Srbije ostaje na funkciju 188 dana

Promene na klupama srpskih superligaških klubova su redovna pojava, gotovo da iz kola u kolo odleti po jedna trenerska „glava“.

Samo u poslednjih mesec i po dana desile su se četiri promene: u Radničkom iz Kragujevca, Spartaku, Novom Pazaru i Vojvodini. I jasno je da će ih biti još do kraja sezone, jer ima još devet kola do spuštanja zavese.

Izabrane vesti

Fudbalska opservatorija (CIES) je radila opsežnu analizu koliko traju treneri na klupama u 90 najjačih liga sveta i rezultati su po Srbiju poražavajući. Superliga je po tom kriterijumu najgora u Evropi!

Prosečan radni vek jednog stručnjaka u jednom domaćem klubu najjače lige je svega 188 dana. Dakle, jedna polusezona! Čak 62,5 odsto trenera ne potraje duže od šest meseci u klubu, po ovom istraživanju, a samo 6,3 odsto stručnjaka uspeva da se zadrži duže od dve godine.

U sadašnjem sastavu Superlige, samo je Dejan Stanković na klupi Zvezde duže od dve godine, dok je za njim Aleksandar Stanojević iz Partizana za njim sa nešto više od godinu i po dana na funkciji.

Kada je ceo svet u pitanju, samo su tri lige gore od Superlige po tom pitanju: vek trenera je kraći u brazilskoj prvoj ligi (163 dana), Primera iz Bolivije (162) i Pro liga Saudijske Arabije (156 dana).

Najduže treneri traju u Premijer ligi Severne Irske – čak 1.563 dana. Sledi Premijer liga Velsa sa 1.348 dana, pa prvenstvo Azerbejdžana sa 1.069 dana. Iznad „hiljadarke“ je još samo Premijer liga Irske sa 1.035 dana.

Od najjačih liga sveta, Premijer liga Engleske je na osmom mestu sa 772 dana, u Bundesligi je prosek 628, a u Primeri 617 dana. U elitnim dizivijama Francuske i Italije je gotovo identičan rezultat: 385, odnosno 384 dana.


tagovi

Superliga Srbijetrener

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara