Trenerska vrteška: Najgore u Boliviji, Srbija pri dnu, dok Šveđani najmanje menjaju

Vreme čitanja: 2min | pon. 25.05.20. | 11:18

Vojvodina najviše tumbala u Superligi

Postoji fudbalska izreka da se treneri dele na one koji su smenjeni i na one koji će biti smenjeni. Na tu se nadovezuje i ona da su trenerima koferi uvek spakovani. Ta dva aksioma u nekim zemljama su istinitija nego u drugim...

Fudbalska opservatorija (CIES) uradila je analizu oko toga koliko se u kojim fudbalskim zemljama „troše“ treneri tokom sezona. Uzorak je uzet za period od januara 2015. do kraja 2019. godine.

Izabrane vesti

Kada se sve sabere, dobije se rezultat da prosečan fudbalski klub u svetu promeni šefa struke na svakih 40,6 utakmica. Ali to je prosek za planetu. Kada se gleda od zemlje do zemlje, dobiju se šarenoliki rezultati.

Najgore je u Boliviji. Za tih pet poslednjih godina svaki klub u toj zemlji promenio je prosečno 9,1 trenera! Apsolutni rekorder je klub Real Potosi, koji je menjao okruglo 20 stručnjaka za pet kalendarskih godina. Ili, drugačije gledano, do smena je dolazilo posle svake jedanaeste utakmice.

Nešto malo bolja situacija je u Tunisu, gde je svaki klub promenio 8,3 trenera za pet godina, pa u Alžiru sa 7,9.

Kada je Evropa u pitanju, najgora je situacija u Bosni i Hercegovini, gde je prosek od tačno sedam trenera po klubu za pet godina. Sledi Kipar (6,6 trenera), pa Crna Gora (6,4), Albanija (6,3) i onda dolazi Srbija sa 6,2 trenera po klubu. Kada se cela planeta sagleda, Srbija je na desetom mestu od nazad.

Ubedljivo najbolja sredina za fudbalske trenere je Švedska. Tamo je svaki klub promenio svega 2,6 trenera u roku od pet godina. Isti rezultat imaju i Republika Irska i Island. Što severnije, to bolje...

Kada su evropski klubovi u pitanju, najlošiji je Čelik iz Zenice, koji je za pet godina promenio 14 trenera. Pri samom vrhu su OFK Titograd i novosadska Vojvodina sa čak 13 smenjenih stručnjaka.

Najbolji srpski klub za trenere, kako ispada po ovim rezultatima je Mladost iz Lučana, koja je u pet godina imala samo dvojicu trenera.


tagovi

trenerFK Vojvodina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara