Trening srpskog tima na De Kajpu (© FK Partizan
Trening srpskog tima na De Kajpu (© FK Partizan

Tri Partizanova zadatka u Roterdamu: Promovisati Stevanovića, dati gol, ostati najbolji u „ničijim loptama“

Vreme čitanja: 4min | čet. 17.03.22. | 09:12

Crno-beli protiv Fajenorda u revanšu osmine finala Lige konferencije (21.00, TV Arena sport Premijum 1, RTS 1)

Grobarima jedan od omiljenijih trenera, Duško Vujošević u nameri da ohrabri igrače pred duele sa jačim timovima, koristio je citat:„Ako su ruže – procvetaće“. U zemlji Lala bi bilo pretenciozno zahtevati od Partizanovih fudbalera da opojnim mirisom oneraspolože publiku na De Kajpu i prirede jednu od većih senzacija evropskog fudbala ove sezone. Navijačima je bitno samo da budu bolji nego pre sedam dana i(li) efikasniji nego pre četiri.

Kako god da se završi meč u Roterdamu pristalice crno-belih su spremne da gledaju manje u semafor, a više u nuspojave gostovanja u jednoj od najfudbalskijih zemalja sveta. S vremena na vreme njegovo veličanstvo rezultat nije primarno koliko god beogradskih 2:5 bolelo igrače i ljude iz stručnog štaba. Drugi duel sa Fajenordom nije prilika da se misli o podvizima iz prošlosti (u Humskoj nadoknađeno čak četiri razlike protiv Kvins Parn Rendžersa, na „Sent Džejms parku“ se ušlo u Ligu šampiona posle poraza na svom terenu), već o sadašnjosti i – budućnosti.

Izabrane vesti

Možda baš zato promocija Nemanje Stevanovića u golmana ima smisla. Iako će biti onih koji će kazati kako je 29-godišnjem Lozničaninu duel sa Holanđanima nagrada za posvećenost, stabilnost i prihvatanje rotacionog sistema, sa svesnom ulogom drugog izbora, sve navodi na zaključak da će bivši prvotmac Čukaričkog na De Kajpu dobiti priliku kakvu nije imao otkako je došao u Partizan. Da počne međunarodnu utakmicu. Da se na zahtevnom susretu protiv tima koji prosečno beleži po 20 udaraca ka golu rivala po meču (19 ih ispalio na Topčiderskom brdu, 16 protiv Zvolea minulog vikenda) proceni može li i kako da odgovori obavezama na višem nivou nego što je Superliga.

Svaki put kad bi dobio šansu dosad, Stevanović ju je zgrabio. Nijednom nije razočarao. Niti u završnici sezone kad se jurila titula, niti u finalu Kupa Srbije kad je kroćenjem udarca Nenada Milijaša sačuvao crno-belima pobedu nad večitim rivalom vredno pehara, ni kasnije kad mu je Savo Milošević povremeno, a Aleksandar Stanojević sve češće davao šanse. Njegov učinak ove sezone doslovce je naterao šefa stručnog štaba da ga promoviše u „jedinicu“, jer je Nemanja na 15 utakmica matiran samo jednom, na gostovanju TSC-u.

Samo, to je „F“ klasa UEFA fudbala. Direktan obračun sa Sinisterom, Jahanbakšom, Tornstrom i Desersom prilika je da se uveri kako izgleda protiv „C“, da li na osnovu toga može da računa kako će dobiti stalnu prednost u odnosu na Aleksandra Popovića.

Liga konferencije, četvrtak, 21.00: (1,42) Fejenord (4,60) Partizan (7,50)

Kako za golmana, tako je duel sa Fajenordom poseban i za napadača. Rikardo Gomeš je i dalje prvi strelac tima, to će i ostati, međutim, uočljivo je da je u poslednje vreme usporio. Posle blistavog starta sezone, pa i hitaca na početku proleća, dao je samo jedan gol na minula četiri susreta. Otuda je i njemu duel na „Tiganju“ prilika da vrati samopouzdanje u blagom padu, podseti na goropad kakva je bio u revanšu sa Spartom.

Pokušaćemo da se revanširamo Fajenordu za poraz u Beogradu. Na nama je da damo sve od sebe i da što pre, ako je moguće, postignemo gol. Igrao sam na De Kajpu mnogo puta. Nikad nisam dao gol na njemu, ali jesam protiv Fajenorda“, istakao je Rikardov saradnik u ofanzivi, Kvinsi Menig, sa stažom igranja u holandskom fudbalu, zadatka da produži Partizanovu nisku golova na strani u UEFA takmičenjima.

Ove sezone je to uradio i u Dunajskoj Stredi, Sočiju, u Ponta Delgadi, Gentu, Nikoziji i Pragu. Nije samo u Talinu, što može biti izuzetak koji potvrđuje pravilo. A protiv ekipe koja želi da igra fudbal biće dovoljno prosta da se ugrozi rezervni golman Ofir Marsijano. Jedna, možda dve (bile u Hagu), najtvrdokorniji navijači nadaju se i tri lopte u njegovoj mreži bi nagovestile da je ofanzivni potencijal ovog tima i dalje na nivou sposobnom da juri titulu u Superligi.

Uz važnu napomenu. Crno-beli moraju u Roterdamu da budu agresivniji nego u Beogradu. Javnost od njih zahteva da poprave utisak i ako nisu u stanju da naprave podvig (objektivno, niko o tome ne priča) makar da opravdanju status najbolje ekipe u takmičenju po broju osvojenih „ničijih lopti“. Ubedljivi su lideri u toj kategoriji (406, drugoplasirana praška Slavija na 363) i to je parametar koji ih je krasio i letos u kvalifikacijama i protiv Sparte.

„Nemamo šta da izgubimo. Pokušaćemo da se nadigravamo, na lepom stadionu i u odličnom ambijentu. Saznali smo da je De Kajp rasprodat, probaćemo da se izdignemo iznad ove situacije. Napravili smo mnogo lepih stvari u Evropi, sad je trenutak da se ekipa podigne“, poziva Saša Zdjelar saigrače da pokažu kako su prevazišli bolne udarce u bradu prošle sedmice.

-------------------------------------------------------------

OSMINA FINALA LIGE KONFERENCIJE, REVANŠ UTAKMICA

FAJENORD – PARTIZAN, 21.00 (TV Arena sport Premijum 1, RTS 1)

Roterdam

Stadion: De Kajp

Kapacitet: 51.177 mesta

Sudija: Entoni Tejlor (Engleska)

Projektovani timovi

Fajenord: Marsiano – Gertruida, Trauner, Senesi, Malasia – Aursnes, Tornstra, Kokču – Jahanbakš, Sinistera, Desers. Trener: Džon de Volf.

Partizan: Stevanović – Lutovac, Miletić, Saničanin, Urošević – Zdjelar, Jevtović – Marković, Jojić, Menig – Rikardo. Trener: Aleksandar Stanojević.


tagovi

FK PartizanNemanja StevanovićLiga konferencije

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara