Srbi spremni za Moskvu
Srbi spremni za Moskvu

Tri pozadi: Najveći uspeh i najveća trauma

Vreme čitanja: 3min | čet. 03.09.20. | 10:58

Kako je Srbija prolazila sa odbranom od trojice štopera

Reprezentacija Srbije menja formaciju. Igraće se trojicom fudbalera u poslednjoj liniji.

Tako je najavio, u neku ruku, selektor Ljubiša Tumbaković dan pred polazak za Moskvu, izjavivši da bi mogla ta promena da se desi tokom naredne dve utakmice u Ligi nacija, protiv Rusije (večeras, 20.45) i Turske.

Izabrane vesti

A, kako MOZZART saznaje, Tumbaković će novu formaciju “porinuti” večeras u Moskvi. Da proveri kako će državni tim funkcionisati u tom izdanju.

Odluka da se promeni formacija ima uporište u igračkom kadru, onom najboljem što Srbija ima. I onom što nema. Rak rana domaćeg fudbala je desni bek, kojeg nema ni od korova ni u Superligi, niti u inostranstvu. Pomeranjem Aleksandra Kolarova na štopera, što je trajno opredeljenje selektora pod uslovom da iskusni kapiten uopšte ostane član državnog tima na toliki period, postaje i pozicija levog beka nedovoljno pokrivena. I zato je Tumbaković doneo logično rešenje: igraće bez klasičnih bekova.

Tim će dobiti krilne bočne igrače, takozvane “ving bekove”, koje izuzetno dobro igraju Darko Lazović u Veroni (desno) i često Filip Kostić u Ajntrahtu (levo).

Još jedno pitanje lebdi u vazduhu u poslednje tri godine: kako spojiti na terenu Dušana Tadića i Sergeja Milinkovića Savića, dvojicu najkreativnijih igrača srpske reprezentacije, a da to bude produktivno, da ne guše jedan drugog, da se ne sudaraju na terenu i da tim ne trpi? I to će se testirati u novoj formaciji, u kojoj će obojica igrati, na širokom prostoru, iza špica.

Mečevi sa Rusijom i Turskom poslužiće kao dve probe pred oktobar i duel sa Norveškom u polufinalu baraža za Evropsko prvenstvo. Možda će neko pomisliti da ovo nije trenutak za eksperimente, ali, da se ne lažemo, sa onom igrom od jesenas Srbija nije favorit u Oslu. Nešto je moralo da se promeni.

Igra sa trojicom štopera u poslednjoj liniji, ipak, nije novitet za reprezentaciju Srbije. To je pokušao najpre da uvede Siniša Mihajlović, koji je na svoje prve tri selektorske utakmice upravo igrao sa tako postavljenom odbranom. I odustao je, sa obrazloženjem da bi uigravanje predugo trajalo, jer je premalo igrača nastupalo u tom sistemu u svojim klubovima.

U međuvremenu trendovi u svetskom fudbalu su se promenili, formacije sa trojicom štopera su se sve češće pojavljivale u svim jačim ligama Evrope, pa je otud i iskustvo srpskih fudbalera sa tim sistemima bilo sve veće.

Kada je na mesto selektora došao Slavoljub Muslin, nije oklevao. Odmah je odbranu prestrojio na “tri pozadi” i saldo je bio plasman Srbije na Svetsko prvenstvo. Bio je to najveći uspeh srpskog fudbala još od 2010. godine. Dakle, promena se i te kako isplatila. Jedino što Muslin nije dočekao i plodove tog uspeha.

Nasledio ga je Mladen Krstajić, njegov dotadašnji pomoćnik. Kojem se desila pomalo neobična stvar. Odmah je promenio sistem igre, vratio se na 4-2-3-1, što je najčešća formacija u kojoj je Srbija igrala u poslednjoj deceniji i koja joj nije donela nešto mnogo sreće.

I onda je odjednom Krstajić rešio da to promeni, vratio se na “tri pozadi”, sa željom da iznenadi Ukrajince u Lavovu, što se završilo sa pet komada u mreži Orlova i otkazom za selektora. Neko bi rekao: stigla ga je Muslinova kletva.

Danas Srbija definitivno ima fudbalere za sistem igre kojem se okreće Ljubiša Tumbaković. Meč u Moskvi večeras nagovestiće odgovore na dva krucijalna pitanja: da li u novoj formaciji Orlovi mogu da igraju brže, sa lakšim protokom lopte i da li mogu da najzad zatvore rupe u odbrani, koja takmičarsku utakmicu bez primljenog gola nije odigrala od oktobra 2018.

Rusija je idealan lakmus papir. Za pobedu protiv nje ne znamo 23 godine. 

LIGA NACIJA B – 1. KOLO

Četvrtak

GRUPA 3

20.45: (2,25) Rusija (3,20) Srbija (3,35)

20.45: (1,55) Turska (3,80) Mađarska (7,00)

GRUPA 4

20.45: (4,00) Bugarska (3,15) Repblika Irska (2,05)

20.45: (3,10) Finska (3,10) Vels (2,45)

Petak

GRUPA 1

20.45: (2,35) Norveška (3,20) Austrija (3,15)

20.45: (2,25) Rumunija (3,10) Severna Irska (3,50)

GRUPA 2

20.45: (3,00) Slovačka (3,10) Češka (2,50)

20.45: (1,95) Škotska (3,10) Izrael (4,10)

***kvote su podložne promenama


tagovi

fudbalska reprezentacija SrbijeLiga nacijafudbalska reprezentacija Rusije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara