(©Reuters)
(©Reuters)

Trikolori menjali boje na Grbavici: Grizman dželat, Bosna jeftino pala (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sre. 31.03.21. | 22:39

Klupski kolega pokvario Miralemu Pjaniću jubilej

Francuska može da odahne. Preživela je Grbavicu. Graške znoja lile su niz lice Didijea Dešana do gola Antoana Grizmana. Napadač Barselone i Trikolora pokvario je jubilej klupskom kolegi Miralemu Pjaniću. Neće Pjanić 100. nacionalnom timu pamtiti po uspehu. Jeftino je Bosna i Hercegovina primila giol I poništila sve dobro što je uradila, a mnogo toga bilo je na zavidnom nivou – 1:0

Svetski šampion je neubedljiv, ali može i mora biti zadovoljan brojem bodova sa kojim izlazi iz prve faze kvalifikacionog ciklusa. Ima Didije Dešan tim da se smrzneš, crème de la crème svetskog fudbala, ali problemi očigledno postoje. Daleko je francuska kaznena ekspedicija od onog nivoa kada se popela na svetski tron u Rusiji. Kvalifikacije nisu došle u najboljem trenutku po Trikolore, pošto je mali broj igrača u zavidnoj formi ako se izuzme Kilijan Mbape. Statična je Francuska, pa otuda ne čudi što su protivnici orijentisani pre svega na čuvanje sopstvenog gola uspeli da neutrališu ubojiti napad Trikolora.

Izabrane vesti

Bledo na premijeri sa Ukrajincima na parku prinčeva, tek nešto bolje protiv Kazahstana i teškom mukom izvojevana pobeda na Grbavici. Bilans kaže da Francuzi imaju sedam bodova, da su lideri Grupe D, ali opasno škripi u igri Galskih petlova.

Oštrica francuskog napada pomalo je otupela. Nema sumnje da će se na velikom takmičenju Trikolori pokazati u boljem svetlu, ali kroz ovaj kvalifikacionu ciklus očigledno neće proći bez trzavica. Mnogi će posle još jednog slabog izdanja napadača pokrenuti priču povratka Karima Benzeme u nacionalni tim, ali je malo verovatno da do toga zaista može doći. Spavaju napadači, od Olivijea Žirua nema konkretnog doprinosa iako obavlja ogroman posao u polju. Ali, ne potiču problem i Dešanove brige od napada, već od sredine.

Jalovi su napadi Francuske. Carine je igrači, premalo je automatizma u igri, pa samim tim postaju jednostavni za čitanje. Evidentno je da se Francuska muči sa postavljenom odbranom. Nije je to mimoišlo ni na Grbavici. Organizovo se branila Bosna i Hercegovina, izostanak Ivajla Peteva sa klupe zbog zaraženosti virusom korona nije se osetila. Držala je Francuska posed, vrtela je loptu u krug, tražila pukotinu i nije uspevala da je pronađe. 

Vrteli su se Trikolori oko kaznenog prostora domaćina, ali je nedostajao završni pas, koji bi podelio odbranu Bosne i Hercegovine. Visila je Francuska duboko na polovini domaćina, ali su izabranici Slavena Muse i Elvira Rahimića prvi ozbiljno ugrozili rivala. Dva puta je u prvom poluvremenu Ugo Ljoris vadio kestenje iz vatre. Zaustavio je udarac Darka Todorovića, a potom je neverovatnom refleksnom reakcijom ukrotio šut Anela Ahmedhodžića posle dobro izvedenog kornera.

Ugo Ljoris heroj je prvog poluvremena, a Antoan Grizman je doneo Trikolorima vredna tri boda u nastavku. Primila je Bosna i Hercegovina gol iz prve iole ozbiljnije prilike. Na isteku jednog časa igre pokušali su izabranici Didijea Dešana sa pomoćnom igrom koja nije prošla. Lopta je vraćena do Adrijena Rabioa, uputio je vezista Juventusa centaršut sa leve strane, a Antoan Grizman je neometan glavom poslao loptu u mrežu.

Da raspoloženje u Francuskoj bude na zavidnom nivou postarala se i Ukrajina. Ne blistaju Trikolori, ali su već posle tri kola napravili fin bodovni kapital. Ponajviše zahvaljujući neočekivanom remiju Ukrajine sa Kazahstanom - 1:1. Pretio je tim Anrdreja Ševčenka da učini borbu za odlazak na Mundijal zanimljivom, ali po svemu sudeći od toga neće biti. Preostaje Ukrajincima borba do istrebljenja za mesto koje vodi u baraž posle trećeg remija. A, sve je krenulo po zacrtanom planu. Roman Jeremčuk je u ranoj fazi meča otvorio Kazahstan, ali domaćin nije uspeo da duplira vođstvo i zakorači za prvom trijumfu. Promašaji su papreno koštali domaćina. Kazna je stigla u vidu pogotka Serikzana Mužikova.

EVROPSKE KVALIFIKACIJE ZA SVETSKO PRVENSTVO U KATARU 2022. GODINE - 3. KOLO

GRUPA D

Bosna i Hercegovina - Francuska 1:0 (0:0)

/Grizman 61/

Ukrajina - Kazahstan 1:1 (1:0)

/Jeremčuk 20 - Mužikov 59/



tagovi

Kvalifikacije za SP 2022.kvalifikacije za svetsko prvenstvoreprezentacija Bosne i HercegovineFudbalska reprezentacija FrancuskeAntoan GrizmanHugo LorisMiralem Pjanić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara