Starteri TSC-a na meču sa Partizanom (© Star sport)
Starteri TSC-a na meču sa Partizanom (© Star sport)

TSC kroji tim za Evropu: Glavno pitanje – ostaje li Luka Ilić? Ratkov ne ide pre kvalifikacija, možda će doći novi golman

Vreme čitanja: 4min | sre. 10.05.23. | 09:55

Očekuje se vrelo leto u Bačkoj Topoli i dosta posla za rukovodioce

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Bačke Topole)

Obezbedili su fudbaleri kluba iz Bačke Topole vizu za evropsko leto, ostaje samo da odrede destinaciju. Mogli bi istorijsku sezonu da okončaju i sa peharom u vitrinama kluba, pred sobom će imati težak zadatak u Kupu Srbije (u polufinalu dolazi Crvena zvezda, jurišnik na duplu krunu). Mislima su u taboru TSC-a u aktuelnom prvenstvu, ali nema sumnje da se polako približava momenat kada će ozbiljno početi da razmišljaju o pojačanjima i pravljenju tima za sledeće sezone. Od članova aktuelnog kadra pojedincima se bliži kraj karijere, nekome ističe ugovor i ne nazire se novi, istaknutiji su nagrađeni novim ugovorima, što ne znači da će neke dobre ponude biti odbijene.

Izabrane vesti

Definitivno će Žarko Lazetić dobiti priliku da vodi ekipu u njenom drugom istorijskom nastupu u Evropi, nema sumnje da neće prevište menjati formaciju. Njegova ekipa ove sezone blista na svim frontovima, a nekadašnji trener Metalca ne menja previše. Čak i na kup mečevima gde treneri vole da rotiraju, nije bilo tektonskih promena u sastavu TSC-a. Topolčani su postali prepoznatljivi po rasporedu 3-5-2, koju je tek ponekad menjao stručni štab u 4-3-2-1, te će i dovoditi igrače sposobne da se uklope u taj sistem.

Čuvar mreže nije briga TSC-a. Veljko Ilić brani prvu sezonu među seniorskima blista i pruža sjajne partije, što privlači pažnju evropskih klubova. Podrška su mu iskusni Nenad Filipović i Nemanja Jorgić, sa tim što obojici ugovori ističu ovog leta. Još jedna opcija je Nikola Bursać, trenutno na pozajmici u Spartaku, koji nije dobijao šansu u Bačkoj Topoli, a ni u Subotici, pa je i njegova budućnost nerazjašnena. Biće veliki uspeh zadržati mladog Ilića na golu, Evropa će sigurno biti izazov i adut koji će klub koristiti ako želi da ga zadrži. Ukoliko se odluči da ode nekadašnji čuvar mreže omladinaca Crvene zvezde, pitanje je ko će biti prvi izbor među stativama, moguće je da se radi i na dovođenju nekog novog.

U odbrani ima na raspolaganju Lazetić trenutno petoricu štopera, od kojih samo Goranu Antoniću ističe ugovor. Bitan je šraf u defanzivi Topolčana nekadašnji igrač Spartaka, ali nema nagoveštaja da će mu boravak biti produžen. Cvetinović je došao u januaru iz Radničkog i dobijao priliku, možda će ostati kako bi doprineo iskustvom. Josip Ćalušić će sigurno biti deo ekipe posle dobrih izdanja, nameće se i mladi Krstić, univezalac Stojković je produžio ugovor. Nemanja Stojić će biti najtraženiji igrač na tržištu iz odbrane, novopečenog reprezentativca je tražio Partizan, a pominjale su se i ponude iz Belgije i Rusije. Krilni bekovi Petrović i Cvetković su blistali, ali nisu imali zamene sem pomenutog Stojkovića na desnoj strani. Nemanja Krsmanović i pre povrede nije dobijao šansu, dok je standardni Petrović takođe pred istekom ugovora. Valja očekivati da se na tim pozicijama najpre pojača defanziva Topolčana.

Saša Jovanović i Ifet Đakovac (© Star sport)Saša Jovanović i Ifet Đakovac (© Star sport)

Milan Radin je doveden i zimus da pojača vezni red, otkupljen je ugovor Nikole Kuveljića, tu je i mladi Krpić čime je zacementirana pozicija zadnjeg veznog. Na isto mesto je znao da uskoči i Ifet Đakovac, za koga se raspitivao Partizan, skautirao ga turski Bešiktaš, a deset golova u Mozzart Bet Superligi govori i o ofanzivnim kvalitetima bivšeg igrača Zlatibora. Jugu Stanojevu ističe ugovor i moguće je da bez obeštećenja napušta Bačku Topolu, čime će TSC izbeći ugovornu obavezu da Crvenoj zvezdi isplati procente od njegovog potencijalnog transfera. Ivan Milosavljević je, takođe, bio jedan od značajnih fudbalera veznog reda, ali najveće pitanje uopšte je kako TSC da zadrži Luku Ilića. Magični ofanzivni vezista je osveženje ove sezone u redovima Topolčana, došao je na pozajmicu iz franuske Troe i klub iz Srbije mu plaća deset odsto godišnje plate. Liga šampiona može biti primamljiva opcija za nekadašnjeg igrača Mančester Sitija, ostaje pitanje da li će klub pokušati sa produžetkom pozajmice ili će možda biti drmanja rekorda u Bačkoj Topoli i otkupa ugovora. Pri prvom timu su još mladi Nikola Čolić, Rašid Fuseini i Mihajlo Milosavić, služe timu kao potencijal i zalog za budućnost, sa tim što se fudbaleru iz Gane nazire odlazak.

Iskristalisao se napadački tandem Saša Jovanović – Petar Ratkov, iskusni krilni napadač neće otići pre igranja Evrope, dok je mladi centarfor i te kako interesantan nekolicini klubova. Zimus je na pragu bio njegov transfer u Anderleht, javila se i Parma, prethodno Kozenca i Specija, sada se govori i o Crvenoj zvezdi. Navodno je i veliki Milan slao skaute da vide šta na terenu pruža Ratkov, za kojeg je nuđeno 2.000.000 miliona evra. Stefan Vukić ima još godinu ugovora, koristio ga je Lazetić kao džokera i eventualno može da ode ako bude tražio veću minutažu. Martin Mirčevski je vezan potpisom do kraja naredne sezone, u ovoj je u neverovatnoj formi (s obzirom na minutažu postigao veliki broj golova) i jedini je igrač TSC-a autor het-trika. Adrian Seke je zimus došao na pozajmicu iz Diošđera, međutim nije dao značajan doprinos, pa je njegov povratak u Mađarsku i više nego izgledan. Sa pozajmice se vraća Slobodan Stanojlović iz Novog Pazara, njegov ostanak s obzirom na formu je upitan.



tagovi

TSC Bačka TopolaPetar RatkovLuka IlićLuka IlićŽarko LazetićNemanja StojićNemanja PetrovićJosip ČalušićSaša JovanovićIfet ĐakovacNikola KuveljićMartin Mirčevski

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara