(©Starsport)
(©Starsport)

TSC-ova „klasa 2003“: Kroz njih se gleda u budućnost, dvojica već na radaru pola Evrope

Vreme čitanja: 4min | uto. 25.04.23. | 15:47

Čak šestorica igrača kluba iz Bačke Topole koja ove godine navršavaju dvadeset leta u konkurenciji za prvi tim.

Ima Žarko Lazetić u svojim redovima iskusne igrače poput Miloša Cvetkovića, Nemanje Petrovića i Saše Jovanovića, ali može i da se osloni na neke mlađe snage. Pojedini su standardni prvotimci, neki se bore za svoju šansu i dobijaju je na kašičicu, ostatak se kroz omladinski tim nameće šefu stručnog štaba TSC-a. Konkurencija je velika jer su sve pozicije kvalitetno popunjene i za sve postoji alternativa.

Šestorica igrača su se ove sezone našla u protokolu za mečeve kluba iz Bačke Topole u Mozzartbet Superligi, a da su rođeni 2003. godine. Za nijasnu je stariji Nikola Čolić (2002. godište), a godinu dana je mlađi Mihajlo Milosavić, koji su takođe u rosteru za utakmice prvog tima. Marko Šušnjar je proveo polusezonu na pozajmici u Leotaru, da bi se po povratku priključio omladincima. Najmlađi od svih je Momčilo Svilar (rođen 2005. godine) koji je prošle sezone debitovao u eltnom takmičenju srpskog fudbala, ali su ga povreda i operacija noge udaljile sa terena na nekoliko meseci te je ispao iz konkurencije.

Izabrane vesti

Ko onda čini TSC-ovu šestorku klase 2003?

Mladi čuvar mreže Veljko Ilić pokupio je sve simpatije ljubitelja fudbala i stavio sebe u prvi plan sjajnim odbranama. Šansu je dobio spletom okolnosti, jer se projektovani prvi golman Nikola Bursać povredio dan pre meča prvog kola protiv Čukaričkog. Iz utakmice u utakmicu je bivši član Crvene zvezde opravdavao dobijenu priliku. Nije prikazivao padove forme, imao je izvanrednih odbrana, vodio je svoj tim do pobede u mečevima sa Radnikom iz Surdulice, gde je odbranio penal u nadoknadi vremena i protiv Javora u Ivanjici kada je ponovo njegova smirenost donela tri boda Topolčanima. Na svom kontu ima čak 13 utakmica sa sačuvanom mrežom. Šire se glasine da je već dugo na radaru desetine evropskih klubova, a stigao je i do mlade reprezentacije Srbije za koju je nastupao tri puta. Biće veliko pojačanje ako ostane i narednog leta u Bačkoj Topoli, mada je gotovo sigurno da će na adresu TSC-a stići neka vrhunska ponuda koju će biti teško odbiti.

Još dok je šef stručnog štaba TSC-a bio Mladen Krstajić u prvom timu se pojavio golobradi Petar Ratkov, tada potpuna nepoznanica za fudbalsku javnost. Pristigao je u Bačku Topolu iz beogradskog FK DIF i vrlo brzo se našao u konkurenciji za prvi tim. Kako je odmicalo vreme pružao je sve bolje partije, izostali su u početku golovi, ali ih je nadomestio sjajnim zalaganjem na terenu i brdom osvojenih lopti u duelima. Ove sezone Ratkov čini sjajan tandem sa iskusnim Sašom Jovanovićem, postigao je devet golova i namestio četiri. Dovoljno da za njega stignu milionske ponude od Anderlehta i Parme, te da se nađe na listi želja škotskog velikana Rendžersa, te italjinskih timova Empolija, Kozence i Specije. Sa omladinskom reprezentacijom Srbije je igrao na Evropskom prvenstvu prošlog leta, za Orliće je na šest mečeva jednom bio strelac. Takođe će ga vrlo teško zadržati u svom timu narednog leta TSC, možda će Evropa biti glavni adut da visoki centarfor ne promeni adresu.

Zbog formacije sa tri centralna beka koju preferira strateg Topolčana, Žarko Lazetić, potreban mu je veći broj štopera u igračkom kadru. Aranđel Stojković je pokazao da mu prekomanda sa desne strane leži, tu je i odlični Nemanja Stojić te iskusni trio Ćalušić, Antonić i Cvetinović. Naredne sezone, ukoliko neko od pomenutih napusti klub, koliko zbog potražnje na tržištu ili zbog isteka ugovora, veću minutažu bi mogao da dobije Vukašin Krstić. Bivši đak fudbalske škole Vojvodine i Crvene zvezde stigao je pre dve godine u Bačku Topolu, standardan je u omladinskom timu, a tekuće sezone je šansu u Mozzartbet Superligi počeo da dobija u poslednje vreme. Bez obzira na manju minutažu, trener Lazetić je rekao da ozbiljno računa na mladog centralnog beka koji je prošao mlađe selekcije Srbije i pozivan je u redove mlade reprezentacije.

Kada treba da se stane na loptu i umiri vezni red, viđali smo da na teren ulazi Miljan Krpić. Rođeni Vrbašanin je izdanak TSC-ove akademije, proveo je dve godine na Puškaš akademiji u Mađarskoj, da bi ga letos ponovo angažovao matični klub. Visoki fudbaler koji igra na poziciji zadnejg veznog je takođe igrač na kojeg ozbiljno računaju u Bačkoj Topoli. Mada se ove sezone šetao na relaciji omladinci-prvi tim takođe je prošao kompletne pripreme sa seniorskom ekipom. Šansu je dobijao na sedam mečeva u prvenstvu, ulazeći sa klupe.

Pomalo zaboravljen je još jedan mladi fudbaler TSC-a, Nemanja Krsmanović. Levokrilni igrač se zimus povredio i pauziraće do kraja aktuelne sezone. Iako je možda bio jedina alternativa na krilu Nemanji Petroviću, više smo viđali da tu poziciju pokriva Aranđel Stojković, pa je nekadašnji igrač Partizana upisao tek jedan nastup u Mozzartbet Superligi. Prethodne sezone je skupio preko dvadeset nastupa, zajedno sa saigračem Ratkovim je išao na Evropsko prvenstvo za omladince, ali je nakon toga ispao iz konkurencije pa je mečeve posmatrao sa klupe. Ostaje da se vidi hoće li klub računati na njega nakon oporavka, mada mu i ugovor ističe na kraju ove godine.

Letos je odjeknula vest da je u Bačku Topolu stigao fudbaler iz Gane, Fuseini Abdul Rašid. Mladi Afrikanac je bio na probama u Šefildu, Mančester Junajtedu i Brentfordu, navodno je imao i ponudu Dortmunda, ali se odlučio za klub iz Srbije. Redovno igra za omladince TSC-a, dok je za prvi tim debitovao u kup meču protiv Železničara iz Pančeva. Rašid je ofanzivni vezista koji može da bude i desno krilo. Na pripremnim mečevima je pokazao da poseduje određene kvalitete što se tiče ofanzive, ali pitanje je hoće li uspeti da se nametne za prvi tim i ostvari veću minutažu naredne sezone.



tagovi

TSC Bačka TopolaPetar RatkovNikola Čolić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara