Ljubiša Tumbaković (©MN Press)
Ljubiša Tumbaković (©MN Press)

Tumbaković na Jutjubu: Šta ćemo sa desnim bekom i da li idemo na sistem s trojicom štopera?

Vreme čitanja: 5min | čet. 20.08.20. | 14:12

Selektor Srbije o spisku za utakmice sa Rusijom i Turskom

Utakmice sa Rusijom u Moskvi i Turskom u Beogradu kao priprema za ono što reprezentaciju Srbije čeka u oktobru, a to je meč sa Norveškom u baražu za plasman na Evropsko prvenstvo. Ne ostavlja nikakvu dilemu selektor Ljubiša Tumbaković na video konferenciji za novinare na Jutjubu na kojoj je odgovarao na pitanja povodom spiska za naredna dva izazova. Najviše ih je bilo oko evidentnog izostanka klasičnog desnog beka, mada na toj poziciju mogu da odgovore Nikola Milenković, Nikola Maksimović, pa i Nemanja Gudelj, koji je tu igrao u mlađim kategorijama.

A kad već nema desnog beka, da li to znači i da će se Srbija biti prinuđen da se transformiše na sistem sa trojicom štopera?

Izabrane vesti

Tumbaković odgovara, ali ne otkriva mnogo toga.

Daleko veći bi problem bio da smo u problemu sa igračima koji su orijentisani prema napred, ofanzivni vezni ili špic”, počinje selektor mada u nastavku oprezno bira reči i ostavlja prostor za različita tumačenja.

To pitanje je i pitanje načina i stila igre koji treba da bude prisutan u ove naredne tri utakmice. Kroz ove prve dve utakmice, ideja je da se afirmiše neki način koji može da rezultira prolaskom do EP kroz baraž. Pitanje desnog - ili levog beka ili bilo koje druge pozicije - deo je pitanja o načinu i sistemu igre koji će biti prisutan za ove tri utakmice. I on može da se menja u velikoj meri u odnosu na zahteve utakmice. U ovoj novonastaloj situaciji sa korona virusom nismo imali previše prostora da skautiramo rivale, pa ni naše igrače. Pa je spisak samo za nijansu modifikovan u odnosu na onaj koji je trebalo da bude pozvan u martu. Ovo je najrealniji spisak”.

Sigurno je samo jedno: Gudelj neće igrati desnog beka.

Imamo hroničan nedostatak tu, desi se takva godina, i znam da je Gudelj to igrao, sećam ga se čak, ali cela njegova karijera se transformisala u drugom pravcu. On sada igra u vezi, sa specifičnm zahtevima u igri, posebno sada u Sevlji, i u mojoj glavi se ne uklapa kao desni bek”.

Kad je već deficit, konkretno pitanje: da li je onda realno da se Orlovi prešaltaju na sistem sa trojicom štopera? Recimo 3-5-2 ili 3-4-3... Opet bez konkretnog odgovora.

Nisam trener koji kad priča o sistemima priča o brojkama. Sistem je raspored igrača na terenu. U odnosu na potencijal igrača formiramo raspored na terenu. Da li će neko da odgovori na poziciji koja je prepoznata kao desni bek ili nešto drugo zavisiće od zahteva za utakmicu... Zbog ove situacije vodili smo računa da način i model igre prilagodimo sistemima u kojima repprezentativci igraju u klubova. Manji broj igrača u defanzivnoj liniji je i iz tog razloga”.

Dobro, sad konkretno o imenima. Prvo o Luki Milivojeviću koga nema na spisku.

Rekao sam već da je sada cilj da izdefinišemo način igre i ideju, koja doduše treba da bude malo prikrivrena, za ono što dolazi u oktobru. A Milivojević je proveren igrač, ja sam ga i vratio u tim. Pa je napravljen dogovor s Lukom. Glupo je bilo da gomilamo igrače. Odlučio se sada pre svega da probam Marka Grujića i Saleta Lukića, Luka će propustiti meč sada, ali tu je”.

Nema već duže vremena ni Branislava Ivanovića, iako je prošle sezone bilo u idealnih 11 prvenstva Rusije.

Ne vidim razlog da o tome pričamo. Selektor ima svoje pravo da bira sistem kako mu odgovara. Ja sam zatekao situaciju da je Branislav Ivanović završio karijeru u reprezentaciji. Ne bi bilo ni profesionalno da sad ponovo otvaramo tu temu. Bio je tu, hvala, idemo sad u neku novu priču”.

Ne želi Tumbaković previše da priča ni o povratku Grujića, ni o već arhiviranim nesuglasicama sa Lukom Jovićem.

“Nećemo da se dopisujemo, da pričamo sad šta smo s kim pričali. Vrlo je jednostavno. S Jovićem je izdefnisana situacija u decembru. To je pročitana novina. Grujića pratim godinama, od omladinske reprezentacije. Ovog momenta se ukazala šansu, nisam s njim razgovarao, deo moj posla je da ga stavim na spisak. Kakav je nesporzum imao sa bivšim selektorom stvarno ne znam”.

Nova tema: niko od igrača iz Superlige?

Skautirali smo recimo 40 igrača koji su nam interesantni za sve ono što treba da se desi do kraja godine. Moja ideja je uvek bila da moramo da afirmišemo i našu ligu. Međutim, ovog momenta je sve poremećeno. A znamo da evropska takmičenja mnogo znače našim klubovima, i igrački i materijalno. I procenili smo da je sada za njih bolje da ostanu u klubovima. Ako se pojavi potreba da budu deo našeg tima, tu su nam. Ali sada... Imali bi i različiti model treninga u odnosu na ono što rade u klubovima. U repreznetaciji su to uglavnom treninzi oporavka, maltene jedan pravi trening imaš. Više se radi na usvajanju nekih ideja... U isto vreme, igrači iz Superlige nisu u prvom planu i zato mislim da je ovog puta bolje da ostanu u klubovima”.

Navijači Partizana selektoru zameraju i zbog toga što je navodno “čekao” da Strahinja Pavlović ode iz Humske pa da bude pozvan. Tumbaković, bivši trener crno-belih, kategorički demantuje.

To jednostavno nije tačno. Pavlović je bio na spisku i u martu. Bio je planiran. Vrlo ozbiljno planiran. Nije tačno da je pozvan kad je otišao, nego je to sticaj okolnosti”.

Ne krije Tumbaković da će ovo naredno okupljanje po mnogo čemu biti specifično. Maltene cela ekipa dolazi sa priprema, samo je Đorđe Despotović već u takmičarskom tonusu. Nekima su pripreme tek počele, neki su malo duže u treningu, sve to treba uklopiti. Ali ne traži alibi, većini je tako. Međutim, jeste zbog korone pozvao nešto više igrača jer postoji bojazan da se neki igrač, koliko god se pazio, na pojavi na okupljanju zbog pozitivnog PCR testa. O tome sad ne vredi ni razmišljati. Razmišlja se pre svega o prvom rivalu.

Interesanta su priča, odigrali su četiru kola, u takmičarskom su tonusu. Pitnje je koja će biti ideja ruskog selektora. Jer oni su izašli iz Mundijala na kome su bili domaćini sa vrlo pozitivnim mišljenjem. Međutim, jedna grupa igrača se već oprostila, druga verovatno hoće. A pošto nemaju baraž, mogu da se pripremaju za jun i Evropsko prvenstvo. Pretpostavljam da će njihov spisak pretrpeti neke izmene”.

Za kraj, još jednom, da li Sbrija sada juri rezultat u Ligi nacija. Ili se priprema za Norvešku?

Ovog momenta nije lako dati taj odgovor. Ko se takmiči želi uvek da napravi rezultat. Moja ideja je da Srbija uvek treba da ima kvalitet da bude ravnopravna sa svakim, ne znam baš ni koliko je realno da budemo sad prvi u grupi. Uostalom, prioritet ovog momenta, mnogo važnija stvar, najvažnija, jeste naš nastup u baražu. Epicentar ambijenta, atmosfere, to je ta utakmica 8. oktobra”, završava Tumbaković.


tagovi

Ljubiša Tumbaković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara