Ljubiša Tumbaković (©Starsport)
Ljubiša Tumbaković (©Starsport)

Tumbakovićev izveštaj: Mitrović lider nove generacije, Gudelj model, Sergej osporavan i precenjivan

Vreme čitanja: 2min | sre. 03.02.21. | 13:45

S druge strane, angažovanje Andrije Milutinovića stvorilo paralelni stručni štab prema mišljenju doskorašnjeg selektora

Jalovo izdanje protiv Škotske označilo je kraj nadanja da će fudbalska reprezentacija Srbije zaigrati na Evropskom prvenstvu. Ceh je, kako to uvek biva, bar u Srbiji, platio selektor Ljubiša Tumbaković, ali ne pre no što je u opširnom izveštaju Fudbalskom savezu Srbije pokušao da objasni šta je urzokovalo neuspehu.

Izvode iz tog izveštaja u tri dela objavljuje portal Sportklub, a iz ovog poslednjeg smo saznali da je deo problema, barem prema selektorovom mišljenju, nastao i kada je FSS, na predlog samih reprezentativaca, angažovao Andreju Milutinovića, koordinatora za fizičku pripremu i oporavak igrača svih selekcija. Na Milutinovićev predlog su zatim angažovani prof. dr Milinko Dabović, Nemanja Božić i Ilija Rosić.

Izabrane vesti

Umesto koristi – problem, smatra Tumbaković.

Zbog nedovoljno kvalitetne komunikacije, raspodele posla i odgovornosti koordinatora za fizičku pripremu i oporavak, Andreje Milutinovića, došlo je do pojave paralelnog stručnog štaba i paralelnog trenažnog procesa“, podvukao je Ljubiša Tumbaković u izveštaju.

Andrija Milutinović (levo)Andrija Milutinović (levo)

Takođe je naveo da: ”FSS i reprezentacija Srbije u narednom periodu moraju da se ‘obračunaju’ sa pojedincima koji lični interes stavljaju ispred opšteg i nacionalog“. Još ranije je istakao da su to radili i pojedini igrači napuštajući trening kamp pod “izgovorima lakših povreda”. Nikoga nije imenovao.

Neki drugi igrači su pak pohvaljeni. Recimo, za Nemanju Gudelja od Tumbakovića samo reči hvale.

Profesionalnim odnosom i sportskim vaspitanjem nameće se kao jedan od čvrstih modela srpskog reprezentativca. U situaciji da podjednako kvalitetno igra na više pozicija“.

Takođe, Tumbaković vidi Aleksandra Mitrovića kao lidera novog talasa srpskih reprezentativaca.

Bez obzira što nije uspeo da pruži očekivano, odnosom prema reprezentaciji ispoljava karakteristike koje bi mogle da okarakterišu da poseduje ličnost u stanju da prevodi nove generacije“.

Pozitivne komentare dojučerašnjeg selektora zaradili su i Mihailo Ristić za učinak u direktnim duelima sa Martinom Edegardom i Džengizom Underom, pa dalje Filip Đuričić, Darko Lazović, Nemanja Radonjić, Dušan Vlahović, Predrag Rajković, na kraju i Luka Jović i Sergej Milinković Savić, ali za ovu dvojicu smo dobili i napomene.

Iza Luke Jovića je teška godina u profesionalnom smislu. Novembarskim okupljanjem pokazao je da je vredelo ulagati u njega, kao i da je za ovog mladog igrača Reala iz Madrida imalo smisla učiniti sve pedagoške mere kako bi ostao deo reprezentacije Srbije“, napisao je Tumbaković.

Za Milinković Savića vrlo interesantno zapažanje.

Sergej Milinković-Savić je često osporavan i precenjivan. ‘Uživa’ u igri, potezima pravi razliku u odnosu na ostale igrače savremenog fudbala. Potezima protiv Norveške i Turske potvrdio je vrednost“.

Podsetimo, Tumbaković je prethodno procenio i da Dušan Tadić, Sergej Milinković-Savić i Aleksandar Mitrović, “zbog sličnog načina otkrivanja i kretanja, ne mogu da da u ovom sistemu igraju zajedno”.





tagovi

Ljubiša Tumbakovićfudbalska reprezentacija SrbijeAndreja MilutinovićAleksandar MitrovićNemanja GudeljSergej Milinković Savić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara