Reprezentativci Tunisa (©Reuters)
Reprezentativci Tunisa (©Reuters)

Tunišani spremni da žrtvuju KAN zbog Svetskog prvenstva

Vreme čitanja: 2min | sub. 09.04.22. | 13:11

Problem sa kalendarom u Africi

Dao je afrički fudbal neke sjajne igrače i zvezde svetskog nivoa, ali tamošnja organizacija takmičenja i dalje prilično zaostaje za evropskom. Korupcija je duboko ukorenjena u fudbalske organzicije, od nacionalnih do međununarodne Konfederacije afričkog fudbala (KAF).

Tamošnji kontinentalni šampionat - Afrički kup nacija - uvek je zanimljivo gledati zbog kolorita na tribinama, ali kvalitet mečeva nije baš visok. Više je komičnih i spornih situacija nego uigranih akcija i lepih golova.

Izabrane vesti

Podsetimo samo da je na ovogodišnjem turniru jedan od mečeva završen pre isteka 90. minuta, a inače je turnir u Kamerunu zvanično vođen za 2020. godinu, ali je zbog kišne sezone i loših vremenskih uslova za fudbal tokom juna i jula pomeren za januar i februar ove godine. Sa istim problemom susreće se i Obala Slonovače, naredni domaćin Kupa afričkih nacija, u kojoj bi takmičenje trebalo da se održi od 23. juna do 23. jula 2023.

Moguće je da i taj turnir gledamo u drugačijem terminu, ali pre toga vodeći ljudi u KAF moraće da se pozabave kvalifikacijama i najavom Tunišana da su spremni na bojkot istih zbog Svetskog prvenstva u Kataru sledeće zime.

Naime, po aktuelnom kalendaru planirano je da se četiri kola grupne faze kvalifikacija za KAN 2023. igraju u junu i još dve u septembru ove godine. Ti termini ne idu u prilog afričkim selekcijama koje će u novembru učestvovati na Mundijalu, pa je odlučeno da dve utakmice iz juna budu pomerene na mart naredne godine, ali u Tunisu se bune i zbog septembarskih mečeva, jer im se poklapaju sa pripremama za Svetsko prvenstvo.

"Ako KAF ne promeni datume, nastaće problem. Postavlja se pitanje hoćemo li učestvovati u kvalifikacijama za KAN ili ne, ukoliko nam to bude remetilo pripreme za Mundijal. Nadam se da nećemo morati da žrtvujemo kontinentalni šampionat", izjavio je nedavno predsednik Fudbalskog saveza Tunisa, Vadi Žari.

Pored Tunisa, na Mundijalu u Kataru od afričkih selekcija učestvuju još Kamerun, Gana, Maroko i Senegal. I oni nestrpljivo čekaju na odluku kontinentalne organizacije, a ukoliko bi zaista došlo do bojkota Kupa afričkih nacija, bio bi to ogroman udarac za afrički fudbal.



tagovi

Afrički kup nacijaTunis

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara