Ilustracija (©Reuters, ©Shutterstock)
Ilustracija (©Reuters, ©Shutterstock)

U Dablinu tvrdo i bez keca, Bugari na novom početku

Vreme čitanja: 3min | ned. 11.10.20. | 09:48

Irci dočekuju Vels, a Finci Lavove iz našeg komšiluka

Dablin i Helsinki su u centru pažnje Grupe 4 druge po rangu divizije Lige nacija. U tim gradovima snage u okviru 3. runde odmeravaju Repbublika Irska i Vels u ostrvskom derbiju (15.00), odnosno Finska i Bugarska (18.00). Gigsovi Zmajevi šepure se sa čela sa maksimalnim učinkom u dosadašnjem toku takmičenja, Finci imaju polovičan ishod, a Irci i Bugari po bod.

Mada Republiku Irsku i Vels razdvaja svega 76 kilometara Irskog mora, njihove nacionalne selekcije nisu se često sastajale. Zabeleženo je da su Zmajevi između 1960. i 1986. dobili prva četiri odmeravanja, a sva su bila prijateljskog karaktera. Međutim, kada je na scenu stupila generacija koju je kao selektor predvodio čuveni, nažalost odnedavno pokojni Englez Džeki Čarlton, stvari su počele da se preokreću, pa su Zeleni uspostavili dominaciju koja je kulminirala uspesima u kvalifikacionim dvobojima za EP 2008. (1:0 i 2:2), odnosno Mundijal u Rusiji pre dve godine (0:0 u Dablinu i 1:0 u Kardifu).

Izabrane vesti

Ali s dolaskom još jedne igračke legende na selektorsku poziciju klackalica je ponovo prevagnula na velšku stranu. Naravno, reč je o Rajanu Gigsu, koji je malo–pomalo podizao kolektivnu svest o kvalitetu Crvenih i oko velikih zvezda Arona Remzija i trenutno povređenog Gereta Bejla okupio ekipu koja je od njegovog angažmana januara 2018. ostvarila nekoliko rezultata za ponos, poput polufinala minulog Evropskog prvenstva na kojem je bila debitant, te plasmana na predstojeći EURO.

Istovremeno, Irci su počeli da stagniraju, s tim da su pod vođstvom iskusnog Mika Makartija (svojevremeno kapitena državnog tima u Čarltonovoj eri) dogurali do polufinala baraža za odlazak na EP u kojem su u četvrtak gostovali Slovacima. No, Mekartija je u međuvremenu nasledio Stiven Keni i dosad se nije proslavio, pa na dablinskom Aviva stadionu nije baš previše realno očekivati keca, ali ni mnogo pogodaka, jer će se i jedni, i drugi pričuvati za predstojeće obaveze.

Susret Finske i Bugarske dolazi u nepovoljnom momentu za goste, pošto je na programu samo nekoliko dana nakon razočaravajućeg poraza od Mađarske, koji je Lavovima srušio nadu u plasman u finale baraža za plasman na EURO. Selektor Georgi Dermendžijev priznao je da je raspoloženje u kampu na niskom nivou.

Poseta Helsinkiju može se definisati kao novi početak za Bugare, koji će izaći u znatno izmenjenom sastavu u poređenju sa baražom protiv Mađara. Jasno je da će sada biti sve više poverenja u mlade momke koji pokazuju rast. Dominik Jankov je poslat da ojača mladu selekciju u odlučujućem okršaju sa Poljskom, ali Valentin Antov i Filip Krastev su ostali u A timu.

Očekuje se da će Plamen Ilijev ponovo stati na gol, a Anton Nedjalkov i Vasil Božikov zadržaće početna mesta u odbrani. Očekuje se da Todor Nedelev deluje iza Božidara Kraeva, a ovog puta na krilima će startovati Georgi Jomov i Kiril Despodov koji su sa klupe ušli protiv Mađarske.

U poslednjih 17 mečeva reprezentacija Bugarske je ostvarila samo jednu pobedu - 1:0 protiv Češke pre skoro godinu dana. Istorijski gledano, Finci su zgodan protivnik Lavovima, koji nikada nisu poraženi od rivala sa severa kontinenta. Poslednji put kada su se dve selekcije sastale bilo je 2:1 za Bugare još 2008. godine.

Finska nema nijednu istinsku zvezdu, ali napadač Temu Puki ima status božanstva u zemlji hiljade jezera. Reprezentacija je napredovala kao tim i zasluženo se plasirala na EURO 2020. Tokom nedelje, međutim, plavo-beli su pretrpeli težak poraz od Poljske 1:5 u prijateljskoj utakmici i trener Marko Kanerva nada se da će večeras njegovi igrači pokazati potpuno drugačije lice.

LIGA NACIJA B - 3. KOLO

Nedelja

GRUPA 1

18.00: (1,80) Norveška (3,50) Rumunija (4,70)

20.45: (5,20) Severna Irska (3,60) Austrija (1,72)

GRUPA 2

20.45: (2,95) Izrael (3,25) Češka (2,45)

20.45: (2,05) Škotska (3,35) Slovačka (3,80)

GRUPA 3

20.45: (2,15) Rusija (3,10) Turska (3,80)

20.45: (1,80) Srbija (3,50) Mađarska (4,70)

GRUPA 4

15.00: (3,00) Republika Irska (2,75) Vels (2,80)

18.00: (1,83) Finska (3,35) Bugarska (4,80)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Liga nacijareprezentacija Bugarskereprezentacija Republike Irskereprezentacija Finskereprezentacija Velsa

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara