Emeri, Murinjo, Zidan i Gvardiola (@Reuters)
Emeri, Murinjo, Zidan i Gvardiola (@Reuters)

U odabranom društvu - samo četvorica aktivnih trenera uspešniji od Unaija Emerija

Vreme čitanja: 2min | čet. 27.05.21. | 10:06

Kada se radi o evropskim trofejima...

U Pari Sen Žermenu ga nisu istrpeli pošto iz dva pokušaja nije uspeo da ih dovede do evropskog trona. U Arsenalu se zadržao još kraće - svega godinu dana, da bi se sinoć vratio na trofejni put započet onom čudesnom serijom sa Seviljom kada je tri godine u nizu podizao pehar Lige Evrope. "Gospodin četvrtak" ponovo je poljubio svoj najdraži trofej. Dobro, sreda je bila, ali to je sada manje važno.

Unai Emeri možda nema harizmu Jirgena Klopa; nećemo ga pamtiti kao revolucionara poput Hapela, Lobanovskog ili Gutmana; njegova reputacija nikada neće dostići Lipijevu, Hicfeldovu ili Kapelovu, ali od sinoć španskom stručnjaku niko ne može da ospori jedno - da je trofejniji od svih ovih grandioznih imena.

Izabrane vesti

Pored toga što je ispisao istoriju Viljareala (prvi klupski trofej) Emeri je sebe učinio najuspešnijim stručnjakom u istoriji drugog po rangu evropskog kupa. Osvojivši četvrti pehar Lige Evrope on je potvrdio da je maher za to takmičenje. I što je važnije, probio se u sam vrh liste najuspešnijih, iliti najtrofejnijih stručnjaka kada su u pitanju evropske srebrnine.

Istina je, Unai Emeri nema Ligu šampiona, možda je nikada neće ni osvojiti, međutim "matematika" kaže da je po broju trofeja peti na svetu među aktivnim trenerima. Malo li je?

Ispred njega trenutno su samo Karlo Ančeloti, Pep Gvardiola (po osam evropskih trofeja), Zinedin Zidan (7) i Rafa Benitez (5). Pritom, Španac može da se pohvali da nijedan od svojih pehara nije uzeo sa TOP timom. Svaka čast i Sevilji i Viljarealu, ali njima evropske krune nikada nisu i neće biti obaveza, niti nešto što se podrazumeva.

Unai Emeri posle četvrte osvojene Lige Evrope odlično se kotira i na večnoj listi najuspešnijih trenera pošto je iznad njega još samo šest imena - Aleks Ferguson, Đovani Trapatoni, Arigo Saki, Bob Pejsli, Nereo Roko i Luj van Gal.

I ne zaboravite, Emeriju je je tek 49...

VEČNA LISTA NAJTROFEJNIJIH TRENERA (evrokupovi)

Karlo Ančeloti 8

Pep Gvardiola 8

Aleks Ferguson 8

Zinedin Zidan 7

Đovani Trapatoni 7

Arigo Saki 6

Bob Pejsli 5

Rafa Benitez 5

Nereo Roko 5

Luj Van Gal 5

UNAI EMERI 4

Žoze Murinjo 4

Visente Del Boske 4

Elenio Erera 4

Johan Krojf 4

Rajmon Gutels 4

Dijego Simeone 4

Nevio Skala 4

*u obračun nisu ušli trofeji Intertoto kupa odnosno Kupa sajamskih gradova, jer iako se to takmičenje vodi kao preteča UEFA kupa Evropska kuća fudbala nikada ga nije zvanično priznala.

NAJTROFEJNIJI PO NACIJAMA

Italija 48

Španija 42

Nemačka 30

Holandija 24

Engleska 23

Francuska 20

Škotska 12

Argerntina 10

Portugalija 8

Rumunija 7

Jugoslavija 7

Belgija 5

Sovjetski Savez 4

Švedska 4

Mađarska 3


tagovi

Unai Emeri

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara