U pogledu odricanja, ulaganja u sebe i profesionalizma Tadića bih uporedio sa Ronaldom!

Vreme čitanja: 3min | čet. 18.04.19. | 15:49

Nekadašnji jugoslovenski reprezentativac Željko Petrović, do pre neku godinu trener Den Haga o čudu iz Amsterdama, ali i o lideru Orlova koji blista ove sezone u redovima Kopljanika

Nema ljubitelja fudala u Evropi koji ovog proleća i zime nije zapazio ono što radi Dušan Tadić u redovima preporođenog Ajaksa. Snaga, brzina, izdržljvost, ali i potezi od kojih se protivnicima vežu noge u čvor, a mozak zaledi već su ušli u legendu.

Jedan od onih koji ima i "savršen pregled igre" kada je u pitanju naš as, kao i kako funcioniše i "razmišlja" gigant iz Amsterdama, Željko Petrović, član čuvene zlatne generacije Budućnosti sa Dejom Savićevićem, Nišom Saveljićem, Antom Drobnjakom i Predragom Mijatovićem (sa kojim je kum), potonji fudbalski globtroter od zagrebačkog Dinama, preko Sevilje i PSV-a, RKC-a, Den Boša i Urave u intervjuu za podgoričke Vjesti objasnio je šta se to odjednom dogodilo sa Koljanicima i Tadićem.

Izabrane vesti

"Tadić je doveden jer se mislilo da će Ziješ otići, koliko se sećam bio je blizu prelaska u Romu... Igrom slučaja je ostao, a došao je i Tadić, sa njima dvojicom trener Ten Hag je dobio opciju više nego što je planirao. Onda je protiv Bajerna probao sa Tadićem u špicu, a sa Zijašom na levom krilu, što se pokazalo kao pun pogodak i više to nije menjao u Ligi šampiona,", jasan je bivši reprezentativac Jugoslavije za Vijesti.me, "Ten Hag zna Tadića odavno, trenirao ga je u Tventeu, zna kakav je igrač, zna kakav je profesionalac. Tadiću se pre svega vratilo za sve što je uradio u karijeri, toliko odricanja, toliko ulaganja u sebe, toliko profesionalizma... U tom segmentu bih ga uporedio čak i sa Ronaldom, koliko je predan fudbalu. Ten Hag je, naravno, sve to znao, i nije se kockao. Uprava kluba mu je omogućila da plati 17.000.000 za nekog igrača, i on je odabrao Tadića".

Petrović (levo) i Mirković na SP 1998. slave gol Mihajlovića iz slobodnjaka

Po Petroviću, nekada zaista vrhunskom beku, plasman Ajaksa u polufinale Lige šampiona je rezultat ne odustajanja Holanđana, pre svega njihovog Saveza od zacrtanog cilja, koncepta i filosofije koji tamo vlada već nekoliko decenija.
"Kada je bilo najteže, Holanđani nisu odustajali od svog stila. Znali su da je ulaganje u mlade, da je 'proizvodnja' igrača, jedini način kojim mogu da ostanu konkurentni, jer novcem ne mogu da se nose sa najvećim engleskim, španskim, italijanskim klubovima. Kao da se probudio onaj lav koji stoji u logotipu Fudbalskog saveza Holandije, nakon što je prespavao nekoliko godina. Da ti fudbaleri imaju mnogo talenta videlo se i pre dve godine, kada je Ajaks igrao finale Lige Evrope. Priča se nastavila u Ligi nacija, gde je reprezentacija Holandije bila ispred Francuske i Nemačke, a sve je ponovo zaokružio Ajaks, plasmanom u polufinale Lige šampiona, što je senzacija kakvu je malo ko očekivao." 

Prosto je neverovatan nivo igre koje su prilično mladi fudbaleri Ajaksa pokazali u osmini i četvrtfinalu LŠ i to protiv takvih timova kakvi su i dalje akutelni prvak Real Madrid, ali i večni šampion Serije A, Juventus.
"Ono što me posebno impresioniralo, bili su hrabri. Da su kojim slučajem ispali, mnogi bi rekli ‘kako su Holanđani naivni’, ali njih nije briga je li naivno, važno je samo da je atraktivno, da je za publiku... Pa i ako nekad dobiju ‘po nosu’, oni ne odustaju od svog stila. Neres već vredi 45.000.000, Ziješ takođe, De Jong je prodat Barseloni za 80.000.000, De Liht će verovatno njegovim stopama, po sličnoj ceni, tu je i Van de Bek... I zato će Ajaks naredne sezone teško ponoviti ovakav rezultat, proces kreće iz početka, ali za nekoliko godina, zašto da ne?", zaključio je Željko Petrović pre dve sezone bio šef stručnog štaba Den Haga.

(FOTO: Reuters)


tagovi

Dušan TadićErik ten HagŽeljko Petrović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara