UEFA bi opet da menja Ligu šampiona: Mečevi vikendom, prvenstva utorkom i sredom

Vreme čitanja: 2min | ned. 11.11.18. | 12:02

Veliki neće... Bar zasad

Posle dve decenije „zakucanog“ termina, utorkom i sredom od 20.45, UEFA je od ove sezone pomerila satnicu mečeva Lige šampiona na 18.55 (dva meča) i 21.00 (preostalih šest u danu), a za narednu želi još noviteta koji bi totalno mogli da promene sliku najkvaltetnijeg kontinentalnog klupskog takmičenja. Reč je o nameri da se mečevi elitnog kupa igraju vikendom, a da se utakmice državnih prvenstava prebace u radnu sedmicu.

Ideja UEFA rodila se kao jedan od odgovora čelnicima moćnih klubova koji prete napuštanjem te organizacije i osnivanjem zatvorene Superlige, iz koje ne bi moglo da se ispadne, a koja bi donosila daleko više novca nego sadašnji sistem takmičenja, iz prostog razloga što ne bi bilo „malih“, pa bi sav kolač, po principu „para na paru ide“, ostao velikanima. U Nionu su ozbiljno shvatili pretnje Reala, Barselone, Bajerna, Milana, Mančestera i ostalih, te smatraju da će ih odoborvoljiti ukoliko atraktivnije takmičenje prebace na subotu i nedelju. Jednostavno, tad je više navijača slobodno, protok ljudi, samim tim i novca je veći, zarade od ulaznica, TV prava, reklama bi porasle, pa bi, računa UEFA, najveći klubovi imali razloga da između sebe u Ligi šampiona igraju u danima vikenda. Kao što je, na primer, već u slučaj u rukometu, a i košarkaška Evroliga se polako približava tom konceptu...

Izabrane vesti

Ali...

Veliki klubovi, svesni da se oko njih sve vrti, ne žele ni da razmotre predlog. As uverava da je UEFA tražila da se izjasne šta o njemu misle predstavnici četiri najkvalitetnije lige Evrope (Pirmera, Premijer liga, Serija A i Bundesliga), a njihov odgovor bio je – NE. Predstavnici pomenutih takmičenja - podsetićemo da po novom formatu oni daju 16 od 32 učesnika grupen faze – potpisali su sporazum kojim odbijaju da igraju mečeve Lige šampiona vikendom. Što se može tumačiti ili inaćenjem ili nastavkom rata s UEFA, odnosno istrajnošću u nameri da se osnuje Superliga koja bi im višestruko pogodovala.

Samo što UEFA prati glas FIFA. A Đani Infantino je bio jasan u poruci da će svim fudbalerima koji budu zaigrali u eventualnoj Superligi bogatih automatski biti zabranjeno učešće na završnim turnirima svetskih i evropskih prvenstava.

Neke stvari bi mogle da budu jasnije posle kongresa UEFA u Dablinu 3. decembra. Osim predloga da li VAR uvesti odmah u Ligu šampiona ili, kao što je najavljeno, na početku sledeće sezone, na stolu će se naći i moguće formiranje trećeg evropskog klupskog takmičenja (neka vrsta oživljavanja Kupa pobednika kupova), ali važnije od svega, u kom pravcu će se Liga šampiona kretati u budućnosti. I hoće li se njeni mečevi stvarno prebvaciti za vikend?

FOTO: Reuters


tagovi

UEFALiga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara