©Reuters
©Reuters

UEFA i FIFA su nemoćne, ponovo oživeo projekat Superlige

Vreme čitanja: 2min | uto. 31.01.23. | 17:21

Viši sud u Madridu je stoga odobrio zaštitu od bilo koje vrste sankcija dok je u toku zakonski postupak

Viši sud u Madridu doneo je odluku kojom je se najvišim telima evropskog i svetskog fudbala (UEFA i FIFA) zabranjuje da blokiraju projekat evropske Superlige dok traje zakonski postupak.

Ova blokada se odnosi i na sve pridružene članice, što omogućava da projekat nastavi sa daljim radom.

Izabrane vesti

Madridski sud je ovu odluku dostavio A22 sportskom menadžmentu, koji je stvorena da sponzoriše i pomaže u stvaranju evropske Superlige.

U svom savetodavnom kapacitetu, A22 se fokusira na celokupnu strukturu, rad i finansijske aspekte novog potencijalnog takmičenja.

"Viši sud u Madridu (Audiencia Provincial), nalogom dostavljenom A22 Sportskom menadžmentu, pristao je da vrati zabranu izdatu u aprilu 2021. u cilju zaštite Superligu, njenih klubova i drugih potencijalnih učesnika od pretnji i drugih radnji UEFA i FIFA, osmišljenim da spreče ili ometaju projekat Superlige. Zabrana se takođe odnosi na pridružene federacije i lige. U svojoj potvrdi, Viši sud u Madridu je istakao da se ponašanje UEFA i FIFA protiv Superlige „ne može se pravdati zaštitom opštih interesa evropskog fudbala“, ali može predstavljati „neopravdanu zloupotrebu od strane onih koji imaju dominantan položaj“.

Po mišljenju Višeg suda u Madridu, koraci koje su preduzele UEFA i FIFA predstavljaju „prepreke tipične za zatvorene i anahrone modele koje nisu u skladu sa slobodnom konkurencijom i principima slobode preduzetništva koji preovladavaju u Evropi“.

Viši sud u Madridu je stoga odobrio zaštitu od bilo koje vrste sankcija dok je u toku zakonski postupak. Slučaj je sada na čekanju pred Sudom pravde Evropske unije, a nakon toga će se vratiti na španske sudove. Viši sud u Madridu, koji je već kaznio UEFA i La Liga u toku ovog pravnog postupka zbog postupanja u "proceduralnoj lošoj nameri". UEFA će plaćati i sudske troškove.

Bernd Rajnhart, izvršni direktor A22 Sports menadžmenta, zadovoljan je ovom odlukom:

"Pozdravljamo činjenicu što ova sudska odluka omogućava A22 da slobodno nastavi projekat stvaranja novog i uzbudljivog takmičenja u evropskom fudbala. To potvrđuje da se monopolska pozicija UEFA ne može koristiti za pritisak ili pretnju kloba, igrača ili organizacije koji su voljni da inoviraju i pojačaju konkurenciju u profesionalnom fudbal. Stoga ćemo nastaviti naš dijalog sa fudbalskim akterima u novom i višem odgovarajućem okruženju, bez pretnji i drugih opstruktivnih koraka koje preduzimaju UEFA i druga tela", proučio je Rajnhart.


tagovi

Evropska SuperligaĐani InfantinoAleksandar Čeferin

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara