UEFA koeficijenti: Bez Partizana mrka kapa! Povratak u realnost i pet rivala u koje gledamo od jeseni

Vreme čitanja: 3min | pet. 25.08.23. | 09:13

Šanse da ostanemo u TOP 15 iz nedelje u nedelju sve manje

Još jedan neuspešna, najblaže rečeno tužna evropska nedelja je iza srpskog fudbala. Ili kako to pojedinci vole da kažu - surovi povratak u realnost. Ponovo 'krompirići', nula osvojenih bodova za nacionalni koeficijent, kako što je, uostalom, bilo i svake prethodne, izuzimajući prošlu, kada je Partizan na penale uspeo da dobije Sabah i stigne do Nordsjelanda. A sad bi Grobari komotno mogli da konstatuju: bolje da i nije.

Osim što smo ostali na istom broju bodova (27,375) i samo zahvaljujući velikoj razlici u odnosu na konkurente napravljenoj prošle godine zadržali 13. poziciju, od sinoć je jasno da ćemo na jesen imati tri predstavnika u grupnoj fazi. Dakle, isto ono što nam je bilo zagarantovano čim je protekla sezona završena. Istina, stoji da crno-beli tek treba da odigraju revanš, ali da se ne zavaravamo - njihova je evropska odiseja za ovu sezonu okončana u sinoćnoj košmarnoj noći u Farumu.

Izabrane vesti

Ako ćemo meriti po onome što smo dosad videli od TSC-a i Čukaričkog (ajde da izuzuzmemo drugo poluvreme protiv Olimpijakosa, mada je i tu pitanje koliko je do Brđana, a koliko do povlačenja ručne od strane grčkog sastava), malo čemu ćemo moći da se nadamo od septembra. Otuda je iluzorno da i dalje pominjemo zemlje što su iznad nas na UEFA rang-listi. Ostaje nam da se koncentrišemo na grčevitu borbu za opstanak u TOP 15.

E sad, nije da pad nismo očekivali, sve do jedne lige koje su imale uzlet sličan našem 'aterirale' su čim su počele da dele sa pet, ali da smo mogli makar da pružimo 'jači otpor' - mogli smo. Pardon - morali smo.

I ovo se pre svega odnosi na Partizan i Vojvodinu.

Pošto Srbija ostaje tu gde jeste i u skorije vreme nema izgleda za neki naročit napredak u bodovnom smislu, ostaje nam da bacimo pogled na to šta je konkurencija radila u utorak, sredu i četvrtak. A sad se već iskristalisalo u koga treba da gledamo. To su Danci (otuda je neuspeh Partizana praktično dupla šteta nacionalnom koeficijentu), Norvežani, Izraelci, Ukrajinci i Česi (pogotovo ukoliko i Sparta i Plzenj završe u Ligi konferencije, a na dobrom su putu, gde će spram svog kvaliteta imati mogućnost da dođu do veliku broja bodova).

I upravo je na tom 'potezu' oko 15. pozicije bilo najviše pomeranja ove nedelje. Ukrajinci su skliznuli za dva mesta, usled poraza kijevskog Dinama, Zorje i remija Dnjipra. Uzeli su samo 0,100 bod, što su iskoristili Izraelci i Danci da ih preskoče. Sada Izrael u džepu ima dva mesta u Ligi šampiona (i pet klubova u Evropi) za sezonu 2025/26. Međutim velika borba tek predstoji i mnogo će zavisiti od toga ko će koliko ekipa imati u grupama. Tako da nam detaljnija analiza predstoji tek idućeg petka.

Ono što je evidentno, predstost Srbije topi se iz nedelje u nedelju. Trenutno, u odnosu na pet najvećih rivala, imamo sledeći višak:

14. Norveška + 1,125

15. Izrael + 1,875

16. Danska + 1,925

17. Ukrajina + 1,975

18. Češka + 2,825

Ono što je izvesno, do početka grupne faze jedino Norvežani imaju priliku da nas preteknu. Ali za to će im biti potrebno da Molde iznenadi Galatasaraj u revanšu, da uđe u Ligu šampiona (čime bi svojoj zemlji doneo na ime bonusa četiri boda, odnosno 0,800, što bi uz trijumf u Istanbulu otišlo na 1,050), kao i da Bode ili Bran idućeg četvrtka tuku svoje rivale (Sepsi ili AZ Alkmar).

Šanse male, ali u teoriji postoje.

Na kraju da podvučemo još jednom: Kako je Liga konferencije, kao takmičenje u kom je ključ svega (jer se bodovi najlakše osvajaju), idućeg vikenda navijamo protiv Bode Glimta i Brana, Dnjipra, Plzenja, Midtjilanda, kijevskog Dinama. Bez njih u LK, ili makar nekih od njih, naše šansu da ostanemo u TOP 15 rastu.

Jer jasno je kao dan da Crvena zvezda sa Ligom šampiona i alama koje je čekaju neće moći da parira bodovima što će osvajati pomenuti klubovi protiv daleko, daleko slabijih rivala u najslabijem takmičenju.

Istina, imaćemo i mi aduta na toj 'ključnoj berbi' - Čukarički - ali veliko je pitanje šta možemo da očekujemo nakon svega do sada viđenog. Dobro, sigurno da ima dosta i do žreba.

Pa da sačekamo.


tagovi

uefa koeficijentLiga EvropeLiga konferencijeLiga šampiona

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda
FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara