UEFA koeficijenti: Borba Francuske i Holandije za četvrti klub u Ligi šampiona

Vreme čitanja: 4min | pet. 10.03.23. | 12:01

Iza su Portugalci, ali njima je potrebno baš čudo

Najavljena je 2024. godina kao prekretnica u ovoj deceniji evropskog klupskog fudbala. UEFA je spremila velike promene, nagradni fond drastično skače, a Liga šampiona će se proširiti sa 32 na 36 učesnika i igraće se u drugačijem formatu.

Zato je ova sezona za skupljanje bodova i jačanje UEFA koeficijenta ključna. U ovoj sezoni se hvataju startne pozicije za sezonu 2024/25.

Izabrane vesti

Neke bitne stvari ostaju iste. Osvajač Lige šampiona i Lige Evrope imaju direktna mesta u Ligi šampiona, kao i šampioni 10 najbolje rangiranih zemalja po nacionalnim koeficijentima. Grupnu fazu će kao i do sada popuniti još po tri tima iz četiri najbolje lige. Po trenutnom stanju stvari, ne postoje šanse da se tu nešto promeni pa će Englezi, Španci, Nemci i italijani imati po četiri sigurna učesnika.

Najveća borba i promene se trenutno vode za peto mesto koje je godinama bilo u vlasništvu Francuske, mada su ga u jednom periodu držali i Portugalci.

Do sada je peto mesto značilo dva sigurna predstavnika u grupi plus trećeg koji je zavisio od osvajača Lige Evrope. Ako je osvajač Lige Evrope kroz prvenstvo hvatao voz za Ligu šampiona, onda je i treći klub iz Francuske išao direktno. Ali češće se dešavalo da najbolji u Ligi Evrope ne obezbedi mesto kroz ligu u elitnim takmičenju pa je treći klub iz Francuske morao u kvalifikacije.

Sada se to menja. Petoplasiranoj zemlji na UEFA rang listi pripadaju tri sigurna mesta ali i četvrti u kvalifikacijama. Tako bi i Francuska mogla da dođe do četiri predstavnika u Ligi šampiona. Ako zadrži peto mesto mesto u ovoj sezoni. Biće velike borba do kraja. Plus što peto mesto nosi dva kluba direktno u Ligi Evrope, a šesto samo jedno.

Trenutna tabela

5. Francuska – 60.664

6. Holandija – 57.900

7. Portugalija – 55.382

Kao što vidite, Francuska i dalje vodi u trci za mesto ali joj rezultati u ovoj sezoni ne idu na ruku. Francuski fudbal je doživeo brodolom i ostao samo sa jednim „živim“ predstavnikom od šest mogućih. Primera radi Italijani i dalje imaju 7/7, Englezi 6/7, Nemci 6/8, Španci 5/7...

Jesenas je Marselj završio kao poslednji u grupi Lige šampiona i ispao iz Evrope. Potom su Ren i Monako u plej-ofu za Ligu Evrope izbačeni na penale od Šahtjora i Leverkuzena, dok je Nant eliminisan od Juventusa. Preostali su samo PSŽ i Nica. Bajern je preksinoć izbacio i PSŽ iz trke za dalje sakupljanje bodova pa čast francuskog fudbala trenutno brani jedino Nica.

Koliko Nica sama može da popravi koeficijent Francuza?

Pobedila je Šerif u prvom meču osmine finala Lige konferencije i favorit je da slavi u revanšu i čime bi popravila nacionalni koeficijent na sko 61.000. Ako bi Nica potom ispala u četvrtfinalu Lige konferencija sa dva poraza ili porazom i remijem, Francuska bi se našla u problemu pred naletom Holanđana.

Jeste da Holandija trenutno ima skoro tri koeficijentna boda manje ali sve je moguće do kraja. Preostala su joj još dva kluba koja dobro guraju i imaju lepe šanse da se plasiraju u četvrtfinalae Lige Evrope i Lige konferencija. AZ Alkmar je pobedio Lacio u Rimu, a Fajenord odigrao 1:1 protiv Šahtjora u gostima. Ako bi oba kluba pobedila u revanšima i prošli dalje, Holanđani bi odmah smanjili bod zaostatka za Francuzima i odnos snaga bi bio:

Francuska – 60.900

Holandija – 58.900

U slučaju da Nica ispadne u četvrtfinalu Lige konferencija bez ostvarene pobede a AZ Alkmar i Fajenord prođu u četvrtfinale, tamo ostvare makar po pobedu i prođu dalje, Holandija bi prestigla Francusku i zauzela peto mesto na UEFA rang listi kao startnu poziciju za sezonu 2024/25. To bi značilo tri kluba direktno u Ligi šampiona i četvrti u kvalifikacijama, a Francuzi bi imali dva direktno i trećeg u kvalifikacijama.

Treba pomenuti i Portugalce koji dobro gaze ali trenutno previše zaostaju i imaju teži posao jer su im dva tima u Ligi šampiona gde je konkurencija teža. Međutim, ukoliko bi Porto izbacio Inter, Sporting eliminisao Arsenal i dogurao makar do polufinala Lige Evope, a Benfika nastavila sa čudima u Ligi šampiona i eventualno došla do finala, sve je moguće...

Ipak, realno je da ćemo do kraja szeone gledati borbu Francuske i Holandije za peto mesto. Ukoliko bi žreb naprimer spojio AZ Alkmar i Nicu direktno u četvrtfinalu Lige konferencija, bio bi to možda i direktan duel za status pete Lige Evrope i veliki benefit od sezone 2024/25.


tagovi

uefa koeficijent

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara