UEFA koeficijenti: Povećana razlika u odnosu na prvog pratioca, rastu i dalje Turci i Ukrajinci

Vreme čitanja: 3min | pet. 28.10.22. | 00:04

Dobra vest i loša evropska nedelja Danaca i Čeha...

Informacija da su pravila o raspodeli mesta u Ligi šampiona od sezone 2024/25 promenjena - mada to još nije ozvaničeno - pomalo nas je demoralisala, jer kako je pre desetak dana objavljeno, 11. mesto na UEFA rang listi ubuduće neće biti krucijalno za direktno msto u grupnoj fazi. Međutim daleko od toga da Srbija i njeni preostali klubovi u Evropi nemaju za šta da se bore. I šta da brane.

Dobacivanje do tako visoke pozicije (koja gotovo sigurno garantuje našem prvaku mesto u grupi LŠ iduće godine) treba da shvatimo kao superbonus, nešto poput neočekivane nagrade za dobar učinak prošle i pretodnih sezona, dok je pravi i osnovni cilj Srbije - ako smo svi zajedno zaboravili - odvapošto jejkada bilo mesto u TOP 15.

Izabrane vesti

Zato nema mesta za defetizam. Od 2024. biće šta će biti. To još ni u Uefi ne znaju, pošto je veliko pitanje šta donosi najavljeni dijalog sa novim predstavnicima superligaša. Naš cilj u tako delikatnom trenutku za čitav evropski i svetski fudbal treba da ostane što bolji plasman na ovoj lestvici. Ako je moguće među 15 najboljih. A sve kako bismo u nekoj narednoj raspodeli karata imali što bolju startnu poziciju.

Podsetimo, to 15. mesto je već duže vreme graničnik koji je UEFA postavila. Ono poslednje donosi dva mesta u kvalifikacijama za Ligu šampiona. I što je takođe veoma važno: svi klubovi ispod te crte nemaju učesnika u Ligi Evrope.

Pa kad smo ove stvari oko prioriteta, realnih i nerealnioh ciljeva rasčistili, da vidimo kako smo prošli ovog četvrtka u odnosu na konkurenciju.

Partizan je, nažalost, ostao praznih šaka u Nici, tako da je nacionalnom koeficijentu Srbije noćas doprinela samo Crvena zvezda. Trijumf nad Trabzonom (2:1) vredi dva boda (2,000), što kad se podeli sa brojem srpskih klubova što su počeli takmičenje u Evropi (četiri) daje 0,500 bodova za ukupnu cifru na Uefinoj listi.

Srbija je i dalje 11, a novo stanje glasi - 31,375!

Iz priloženog se može videti da su sve zemlje ispred nas osvojile više bodova ove nedelje (očito je da nekim novim skokovima ne treba da se zanosimo), dok dobra vest glasi da Norvežani, naši prvi pratoci, tokom današnjeg dana nisu profitirali. Oba njihova kluba su poražena. U prevodu, razliku u odnosu na njih smo čak i povećali za pola boda (0,500).

Dobro je i to što su Česi uzeli (samo) isti broj poena kao mi (mada imaju sutra šansu da se poprave; Slovacko igra sa Kelnom), odnosno što su Danci poput Norvežana ostali praznih šaka u ovoj evropskoj nedelji. Ukrajinci, Turci i Švajcarci su nam se približili, ali ne značajno.

Jasno je kao dan od kolikog je značaja da idućeg četvrtka i Crvena zvezda i Partizan prođu dalje. Bonus bodovi što se dobijaju za prvo i drugo mesto u grupi imaće ogroman uticaj na tabelu, a potom i mečevi koji predstoje od februara.

Teoretski, večiti bi u poslednjem kolu Lige Evrope i Lige konferencije mogli da inkasiraju čak po četiri boda (4,000). Za taj maksimim od 8,000 potrebno je da Partizan bude prvi grupi, a Zvezda druga.

Da razložimo: po dva boda išla bi za pobedu, i još po dva kao bonusi.

Za konačni obručan to bi značilo skok sa 31,375 na 33,375.


tagovi

uefa koeficijent

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda
FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara