Uefa koeficijenti: Strmoglavi pad - Srbija više nije u TOP 15!

Vreme čitanja: 3min | čet. 26.10.23. | 23:35

Više nemamo u džepu dva mesta u Ligi šampiona...

Još jedan tužan četvrtak za srpski fudbal. Nije nam prvi ove jeseni, vrlo verovatno ni poslednji, ali ono što današnji dan ’boji u crno’ jeste to što su se nova tri poraza reflektovala na UEFA rang listu. Za razliku od nekih ranijih.

U najkraćem: Srbija više nije u TOP 15! U praksi: Srbija više nema u džepu pet evropskih viza, odnosno dva mesta u Ligi šampiona.  

Izabrane vesti

Da razjasnimo odmah u startu, da ne bude zabune... U pitanju je ’živa’ tabela i ona se odnosi na sezonu 2025/26. Za predstojeću (2024/25), mesta su već raspodeljena (Superliga završila kao 11. liga Evrope), pa ćemo u njoj, kao i u tekućoj, imati pet ekipa u evrokupovima, s tim što će i prvak i vicešampion morati u kvalifikacije za Ligu šampiona. Ovoga puta nema direktnog plasmana u elitu.

Baš kako nam je u poslednje tri godine maltene sve išlo naruku (uz dobar učinak Crvene zvezde i Partizana konkurencija ozbiljno kalirala), poslednjih nedelja kao da se sve urotilo protiv nas - na poraze Crvene zvezde, TSC-a i Čukaričkog, nadovezivale su se pobede rivala u serijama. Posebno je to bilo uočljivo ovog četvrtka.

Prvo su nas preskočili Česi (remi Sparte sa Rendžersom, na koji će se nadovezati trijumf Plzenja u Zagrebu i samo povećati razliku); potom je Nordsjelandovo slavlje u Trnavi gurnulo i Dance iznad Srbije, da bi nam na kraju dan u potpunosti zacrnio Bode, slavivši protiv Bešiktaša.

Norvežani su u kolo ušli sa skoro celim bodom manje od Srbije, šanse da skoče u TOP 15 nisu im bile naročito izgledne, no kako je pre Bodea slavio i Molde (i to 5:1 protiv Hekena), tako da su oni sada na plus 0,100 u odnosu na nas. 

Naravno, treba podvući da je trka i dalje otvorena, da traje, i da Srbija ima mogućnost da se vrati među 15 do kraja godine. Koliko je to realno - drugo je pitanje. Ono što je evidentno, Česi nam više nisu rivali. Oni će, po svemu sudeći, napasti i Švajcarce i Austrijance. Nama ostaje da se 'ganjamo' sa Norvežanima i Dancima, odnosno da se branimo od novih što nadolaze.

Jasno je da od TSC-a i Čuke ne može mnogo toga da se očekuje, pa će svaki njihov bod do kraja biti zlata vredan. Kako bismo mogli makar da maštamo o povratku u TOP 15 Crvena zvezda će nekako morati da se dokopa trećeg mesta u svojoj grupi Lige šampiona i nastavi takmičenje u Ligi Evrope na proleće.

U suprotnom, sledi nam samo novi pad. Ukrajinci, Grci i Izraelci uopšte nisu daleko...  

SVI DOSADAŠNJI REZULTATI SRPSIH KLUBOVA OVE SEZONE

LIGA ŠAMPIONA

TSC - Braga 0:3, 1:4

Crvena Zvezda - Mančester Siti 1:3

Crvena zvezda - Jang Bojs 2:2

Crvena zveza - RB Lajpcig 1:3

LIGA EVROPE

Čukarički - Olimpijakos 1:3, 0:3

TSC - Vest Hem 1:3

TSC - Olimpijakos 2:2

TSC - Frajburg 1:3

LIGA KONFRENCIJE

Vojvodina - APOEL 1:2, 1:2

Partizan - Sabah 0:2, 2:0

Partizan - Nordsjeland 0:5, 0:1

Čukarički - Ferencvaroš 1:3

Čukarički - Genk 0:2

Čukarički - Fjorentina 0:6

UČINAK

Pobede: 1

Nerešene: 2

Porazi: 16

Gol razlika: 15:52

DOPRINOS NACIONALNOM KOEFICIJENTU OVE JESENI (27,775)

Crvena zvezda 5 (1,000)

Partizan 1 (0,200)

Vojvodina 0 (0,000)

TSC 1 (0,200)

Čukarički 0 (0,000)


tagovi

uefa koeficijent

Obaveštavaj me

FK Partizan
FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara