Uefa koeficijenti: Zvezda oborila rekorde Partizana i Vladana Milojevića

Vreme čitanja: 3min | pet. 19.02.21. | 08:13

Crveno-beli nastavili da nižu uspehe na internacionalnoj sceni i da popravljaju UEFA koeficijent

Izjednačujući pogodak Milana Pavkova u sudijskoj nadoknadi susreta Crvene zvezde i Milana (2:2), beogradskom klubu ostavio je delić nade pred revanš u Italiji, ali i doneo uvećanje UEFA koeficijenta za bod čime je tim Dejana Stankovića nadmašio do sad najbolji rezultat crveno-belih ostvaren u prvoj sezoni pod komandom Vladana Milojevića.

Remi protiv Milana doneo je novi bod na kontu crveno-belih kad je u pitanju klupski koeficijent, pa je aktuelna generacija, sa 9.000 bodova oborila rekord iz sezone 2017/18 kada je bodovni saldo uvećan za 8.000 bodova.

Izabrane vesti

Četvrtu godinu zaredom Crvena zvezda pomera granice na internacionalnoj pozornici, a niz uspeha inicirali su Vladan Milojević i njegovi izabranici u prvoj godini mandata fudbalskog stratega u Ljutice Bogdana. Crveno-beli su u sezoni 2017/18, kroz grupnu fazu Lige Evrope, u društvu Arsenala, Kelna i BATE Borisova izborili proleće na internacionalnoj pozornici, a potom, uz remi (0:0) i poraz (0:1) u dvomeču sa CSKA završili sezonu sa 8.000 bodova.

Usledile su dve takmičarske godine u Ligi šampiona, a činjenica da je prvak Srbije u elitnoj konkurenciji klubova na Starom kontinentu imao naspram sebe znatno kvalitetnije rivale odrazila se na učinak, odnosno koeficijent. Remi protiv Napolija i pobeda protiv Liverpula bili su dovoljni da Zvezda u sezoni 2018/19 na svoj koeficijent doda još 7.000 bodova. I sledeća godina bila je uspešna za Milojevića i njegove izabranike, pa je u Ljutice Bogdana, zahvaljujući plasmanu u grupnu fazu i pobedi nad Olimpijakosom, Zvezda stigla do još 6.000 bodova.

Konačno, na tri vrlo dobre godine sa Milojevićem na kormilu nadovezao se učinak ekipe pod Stankovićevim vođstvom pa je aktuelna generacija sa tri pobede i dva remija već pre dvomeča sa Milanom izjednačila klupski rekord od 8.000 bodova, a da 2020/21 postane najuspešnija sezona po osvojenom UEFA koeficijentu pobrinuo se Pavkov koji je remijem doneo deveti ovosezonski bod.

Nižući uspehe u Evropi, Zvezda je popravljala petogodišnji koeficijent, a svaka nova uspešna sezona "brisala" je prethodne skromne godine. Tako danas, kad se sabere učinak u prethodnih pet godina, koeficijent crveno-belih iznosi 31.500 bodova što je ujedno i novi rekord među srpskim klubovima dovoljan za 51. mesto na listi najboljih evrposkih klubova. Prethodno je najviši petogodišnji koeficijent ostvario Partizan na kraju sezone 2006/07, kada su crno-beli imali 31.256 bodova.

Ostvareni uspesi i respektabilan koeficijent doprineli su znatno povoljnijoj poziciji Zvezde u žrebu i naveli crveno-bele da maštaju i o mestu nosioca čak i u plej-ofu za Ligu šampiona. Ipak, za takav scenario ove godine neophodno je čudo na San Siru i još niz drugih povoljnih raspleta. Zvezdaši bi u narednom periodu trebalo tako da navijaju protiv Seltika, Slavije iz Praga, Olimpijakosa, zagrebačkog Dinama... Sve su to klubovi koji imaju bolji Uefa koeficijent od Zvezde i koji joj ne bi dozvoljavali da bude nosilac u četvrtom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. Po trenutnom stanju, Zvezdi se sinoć ništa nije promenilo: do trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona bila bi među nosiocima.

Sa druge strane, povod za radost zvezdaša je činjenica da će rezultat u narednoj sezoni "obrisati" poslednju skromnu sezonu 2016/17 kad je srpski predstavnik usled eliminacije u kvalifikacijama osvojio samo 1.500 bodova.



tagovi

uefa koeficijent

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara