(© AFP)
(© AFP)

UEFA otvorila istragu protiv Barselone, moguće izbacivanje iz Lige šampiona!

Vreme čitanja: 2min | čet. 23.03.23. | 13:50

„Slučaj Negreira“ poprimio evropske razmere

Umesto u euforiji, navijači Barselone su na žeravici. Prvo mesto na tabeli Primere sugeriše osvajanje titule posle četiri godine čekanja, međutim, dešavanja van terenu donose veliku zebnju. Sve povodom „slučaja Negreira“, koji potresa španski fudbal sedmicama.

Ovog četvrtka je internacionalizovan, jer je UEFA otvorila zvaničnu istragu protiv Katalonaca. Kontrolno etičko telo Evropske kuće fudbala pokrenulo je postupak čiji je cilj da utvrdi da li je bilo nedozvoljenih radnji u bliskom odnosu sa arbitrima.

Izabrane vesti

UEFA je u kratkom saopštenju podsetila da su u skladu sa Disciplinskim pravilinkom inspektori pokrenuli instragu.

Ovaj slučaj je već pred redovnim sudovima Španije, gde bi proces mogao da se otegne i do dve godine. Na stadionu Nou Kamp se brane, uveravajući da ne postoje nikakvi dokazi da je Hose Marija Enrikes Negreira u svojstvu potpredsednika Tehničkog komiteta sudija između 1964. i 2018. sastavljao savetodavne izjave za klub, za šta je dobio naknadu od 7.300.000 evra. Tužilaštvo, pak, tereti Katalonce da su radnje u tom periodu imale tendenciju da favoriziju Barselonu na terenu i sudije da sviraju u njihovu korist.

Zasad se ni madridski (As i Marka), ni katalonski dnevnici (Mundo i Sport) ne zaleću sa prognozama kakva bi mogla da bude eventualna sankcija za Barselonu, ako UEFA utvrdili da je bilo radnji suprotnih njenim načelima. Mada, citira se član 4.02 Pravilnika Lige šampiona:

„Ako UEFA zaključi da je klub direktno ili indirektno uključen u bilo koju aktivnost koja ima za cilj organizovanje ili uticanje na rezultat utakmica na nacionalnom ili međunarodnom nivou, taj klub neće moći da učestvuje u takmičenju“.

Valja napomenuti i da su čelnici UEFA još pre otvaranja postupka komunicirali sa čelnicika FS Španije i da je još 24. februara zatražila „potpune informacije o ovoj temi“.

Mundo podseća da se UEFA prilikom donošenja odluke može oslanjati, mada nije obavezno, na odluku nacionalnog ili međunarodnog sportskog tela, arbitražnog ili državnog suda.


tagovi

UEFADisciplinska komisija UEFABarselona

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara